Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ευτυχώς αναβαθμιστήκαμε...

Πολυσύχναστη έχει γίνει η Αθήνα το τελευταίο διάστημα, καθώς την επισκέπτονται διαδοχικά μια σειρά αρχηγοί κρατών και αξιωματούχοι της ΕΕ, των ΗΠΑ και άλλων χωρών. Ο Ολάντ, η Νούλαντ, ο Ντομπρόβσκις, ο Σταϊνμάγερ και τώρα ο Μοσκοβισί και ο Σουλτς είναι μερικοί απ' όσους έκαναν και θα κάνουν την περαντζάδα τους από την Ελλάδα, μετά τις πρόσφατες εκλογές. Καθόλου τυχαία, ψηλά στην ατζέντα όλων αυτών των επισκέψεων είναι το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό, αλλά σίγουρα δεν είναι το μόνο θέμα που απασχολεί τις επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τους ξένους αξιωματούχους. Την περίοδο αυτή, έχει ανοίξει η βεντάλια μιας σειράς θεμάτων που κυριαρχούν στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ όσο και με άλλα κέντρα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς και την πώληση των «κόκκινων» δανείων, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και άλλα. Ακόμα όμως και το Προσφυγικό σχετίζεται άμεσα με τους ανταγωνισμούς στην ΕΕ, που δείχνει με κάθε ευκαιρία τα δόντια της στους ξεριζωμένους από την ιμπεριαλιστική πολιτική της. Κάπως έτσι εννοούσε η κυβέρνηση τη «γεωπολιτική αναβάθμιση» της χώρας, η οποία αποδεικνύεται ότι καμιά σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα του ελληνικού και των άλλων λαών της περιοχής.

Δημιουργική κριτική

«Επί εβδομάδες τώρα παρακολουθούμε μια άκαρπη προσπάθεια της κυβέρνησης να υπεκφύγει από τη συμφωνία που έχει υπογράψει. Μάταιη αναζήτηση ισοδυνάμων, ελπίδες που συνεχώς διαψεύδονται για πολιτική διαπραγμάτευση και διαρκές χάσιμο χρόνου. Αυτή η συνεχής ταλάντευση και κωλυσιεργία δεν οδηγεί όμως πουθενά. Απλώς επιδεινώνει μια ήδη ανυπόφορη κατάσταση στην πραγματική οικονομία (...) Από την ώρα που αυτή η κυβέρνηση αποδέχθηκε, έστω ως αναγκαστική λύση, τη συγκεκριμένη συμφωνία, γιατί διαφορετικά η πορεία της χώρας θα ήταν καταστροφική, οφείλει και να την αποδεχθεί και να την εφαρμόσει (...) Μετά από ένα χαμένο χρόνο όμως, η μόνη ρεαλιστική επιλογή είναι να τελειώνουμε όσο γίνεται γρηγορότερα με τις εκκρεμότητες, τις παλινωδίες και τις ιδεοληψίες που μας έφεραν ως εδώ. Γιατί ούτε οι πολίτες που υποφέρουν, ούτε η οικονομία που καρκινοβατεί θα πάρουν ανάσα, αν δεν αποκατασταθεί η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη στη χώρα». Η παραπάνω ...δημιουργική κριτική στην «κυβέρνηση» γίνεται από τις σελίδες του ηλεκτρονικού «Βήματος» και είναι ενδεικτική της πίεσης που ασκούν ισχυρές μερίδες της αστικής τάξης να προχωρήσουν ταχύτερα οι αναδιαρθρώσεις και οι αντιλαϊκές ανατροπές που περιγράφονται στα μνημόνια και στις κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής. Επιτελεία που ποντάρουν στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ως την πλέον κατάλληλη να προωθήσει αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα με τις λιγότερες δυνατές λαϊκές αντιδράσεις...

Εμαθαν καλά το μάθημα

Οταν κινητοποιούνται οι συνταξιούχοι για να μη μειωθούν άλλο οι συντάξεις τους, η κυβέρνηση διαρρέει «στοιχεία» για διπλές και τριπλές συντάξεις, για συνταξιούχους - «ρετιρέ» και πάει λέγοντας. Οταν κινητοποιούνται εργαζόμενοι σε κάποια πρώην ΔΕΚΟ, βγαίνουν ξαφνικά στη δημοσιότητα «στοιχεία» για τους τάχα υψηλούς μισθούς τους. Τώρα, που οι αγρότες ετοιμάζονται να βγουν στο δρόμο, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω από την αύξηση της φορολογίας τους (20% για τα εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2016 και 26% για εισοδήματα του 2017, από 13% σήμερα) και ταυτόχρονα διαρρέει στοιχεία «ατάκτως ερριμμένα» για τα φορολογητέα εισοδήματά τους, τα οποία, όπως έγραφε χτες το ηλεκτρονικό «Βήμα», «οδηγούν σε εύκολους συνειρμούς για εκτεταμένη φοροδιαφυγή». Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος της κυβέρνησης: Να σπείρει, όχι ευθέως αλλά πλαγίως, υπονοούμενα και συκοφαντίες για όποιον σηκώνει κεφάλι και αγωνίζεται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της. Επομένως, έχουν πολλά ακόμα να δουν τα μάτια μας. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένοι, για να αποκρούσουν τη διαιρετική - διασπαστική προπαγάνδα της κυβέρνησης.

Ο Φίλης... διαδηλωτής (και άλλα παραμύθια)

Χιλιάδες μαθητές βγήκαν την περασμένη Δευτέρα στους δρόμους όλης της χώρας, κόντρα στην ηττοπάθεια και το «τίποτα δε γίνεται», ξεπερνώντας «νουθεσίες» και απειλές διευθυντάδων, ακόμα και εισαγγελικές παρεμβάσεις. Για να διεκδικήσουν τη ζωή και το σχολείο που τους αξίζει, για να απαιτήσουν να λυθούν εδώ και τώρα τα δεκάδες προβλήματα. Και ποια ήταν η απάντηση της κυβέρνησης, διά στόματος υπουργού Παιδείας Φίλη; «Είμαστε στην ίδια πλευρά με τα παιδιά που διαδηλώνουν»! Τα ίδια είπε και σε τηλεοπτική εμφάνισή του την ίδια μέρα, όπου περίσσεψε το «τσάι και η συμπάθεια» σε μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς. Μπας και δεν τον ενημέρωσαν ότι η πολιτική τους έχει οδηγήσει ουσιαστικά σε διακοπή λειτουργίας δεκάδες σχολεία; Μπας και δεν ξέρει τίποτα για το βούτηγμα των αποθεματικών δήμων και πανεπιστημίων, για το «έγκλημα» της υποχρηματοδότησης, που αξιοποιείται για να «μπουκάρουν» στην Εκπαίδευση επιχειρηματικοί όμιλοι, ΜΚΟ και κάθε λογής ιδιώτες, όπως και ο ίδιος δήλωσε με αφορμή το ζήτημα του υποσιτισμού μαθητών; Μπας και θυμήθηκε τις «ένδοξες» μέρες, τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλευόταν τα προβλήματα, για να παίξει το παιχνίδι της εναλλαγής κυβέρνησης στην αστική διαχείριση; Τίποτα από αυτά. Απλά ο υπουργός παίζει και πάλι το γνωστό και ύπουλο παραμύθι «κάντε υπομονή, βάλτε πλάτη, πληρώστε, μείνετε αμόρφωτοι, το πολύ πολύ σιχτιρίστε λίγο και την κακιά τρόικα, μέχρι η καπιταλιστική οικονομία να πάρει τα πάνω της και μετά... έχει ο θεός». Κρύβοντας, φυσικά, ότι ο... θεός της καπιταλιστικής κερδοφορίας προβλέπει ακόμα χειρότερο μέλλον για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, με ακόμη πιο υποβαθμισμένη και ακριβοπληρωμένη μόρφωση, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υλοποιεί.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1828 Οι Μεγάλες Δυνάμεις (Βρετανία, Γαλλία και Ρωσία) υπογράφουν το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, το οποίο όριζε πως «Η Πελοπόννησος, αι παρακείμεναι νήσοι και αι κοινώς καλούμεναι Κυκλάδες, να τεθώσιν υπό την προσωρινήν εγγύησιν των τριών Αυλών, έως ότου να αποφασισθή οριστικώς η τύχη της Ελλάδος με την συγκατάθεσιν της Πύλης, χωρίς να εννοούν ότι με τούτο να προαποφασίσουν εις το παραμικρόν το περί των οριστικών ορίων της Ελλάδος ζήτημα...»

1883 Γεννιέται ο στρατιωτικός και πολιτικός Νικόλαος Πλαστήρας, 3 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1911 Λήγει το «επεισόδιο του Αγαδίρ», με τη Γαλλία και τη Γερμανία να τα «βρίσκουν» για το Μαρόκο. Η Γερμανία αναγνωρίζει τη γαλλική κυριαρχία, με αντάλλαγμα ένα κομμάτι από το Γαλλικό Κονγκό.

1918 Καθώς η γερμανική επανάσταση εξαπλώνεται ραγδαία, από τις 4 έως τις 8 Νοέμβρη συγκροτούνται Σοβιέτ στο Κίελο, στη Βρέμη, στο Αμβούργο, στο Εσσεν, στην Κολωνία, στο Μόναχο, στο Κουξχάφεν, στη Λυβέκη, στη Λειψία κι άλλες εργατουπόλεις της Γερμανίας.

1922 Ο Βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανακαλύπτει τον τάφο του Αιγύπτιου φαραώ Τουταγχαμών.

1923 Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας.

1932 Ορκίζεται η νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος Παναγή Τσαλδάρη. Υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Ι. Ράλλης, Εσωτερικών ο Ι. Μεταξάς και Στρατιωτικών ο Γ. Κονδύλης.

1939 Το Κογκρέσο των ΗΠΑ εγκρίνει τροποποίηση του νόμου «περί ουδετερότητας» της χώρας, ώστε να μπορούν να πωλούνται σε εμπόλεμες χώρες όπλα και πολεμικό υλικό.

1944 Ο ΕΛΑΣ κατατροπώνει τις συγκεντρωμένες δυνάμεις των ταγματασφαλιτών στο Κιλκίς και απελευθερώνει την πόλη.

1956 Οι δυνάμεις της ουγγρικής Επαναστατικής Κυβέρνησης και τα σοβιετικά στρατεύματα συντρίβουν την αντεπανάσταση στην Ουγγαρία.

1970 Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε ορκίζεται Πρόεδρος της Χιλής, ως επικεφαλής ενός συνασπισμού («Λαϊκή Ενότητα»), που μετείχαν τα κόμματα: ΚΚ Χιλής, Σοσιαλιστικό Κόμμα, Ριζοσπαστικό Κόμμα, Κίνηση Ενωμένης Λαϊκής Δράσης, Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και Ανεξάρτητη Λαϊκή Δράση. Ανατράπηκε στις 11/9/1973 με στρατιωτικό πραξικόπημα του Αουγκούστο Πινοσέτ. Ο Αλιέντε δολοφονήθηκε. Χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι ήταν θύματα άγριου διωγμού. Η περίοδος ανέδειξε τις αυταπάτες περί «μεταβατικών κυβερνήσεων» και «ειρηνικού κοινοβουλευτικού περάσματος στο σοσιαλισμό», φορέας των οποίων ήταν και το ΚΚ Χιλής.

1992 Με 319 ψήφους υπέρ και 316 κατά, το Βρετανικό Κοινοβούλιο λέει «ναι» στη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

1995 Ο Ισραηλινός Γιγκάλ Αμίρ δολοφονεί τον πρωθυπουργό της χώρας Γιτζάκ Ράμπιν.

2008 Ο Μπαράκ Ομπάμα γίνεται ο πρώτος Aφροαμερικανός Πρόεδρος στην Ιστορία των ΗΠΑ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ