Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Προ των πυλών τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα

Την «ανάγκη» να «κλείσουν» άμεσα όλες οι αντιλαϊκές εκκρεμότητες της τρέχουσας φάσης του μνημονίου υπογράμμισε από την Αθήνα ο Π. Μοσκοβισί

Η πορεία εφαρμογής του μνημονίου βρέθηκε στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης Τσίπρα - Μοσκοβισί

Eurokinissi

Η πορεία εφαρμογής του μνημονίου βρέθηκε στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης Τσίπρα - Μοσκοβισί
Η συμπλήρωση των προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων αποτέλεσε τον κεντρικό άξονα των συζητήσεων που είχε χτες στην Αθήνα ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα και στη συνέχεια με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, με τη συμμετοχή και του αναπληρωτή υπουργού, Γ. Χουλιαράκη.

Ο Π. Μοσκοβισί, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξής του με τον Ευ. Τσακαλώτο, επιχείρησε να δώσει άλλοθι στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προκειμένου να «τρέξει» τις επόμενες αντιλαϊκές παρεμβάσεις και μάλιστα μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες, μέχρι τη συνεδρίαση του συμβουλίου Γιούρογκρουπ την ερχόμενη Δευτέρα. Παράλληλα, τόνισε ότι μέχρι το τέλος Δεκέμβρη πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με τις εκταμιεύσεις δόσεων συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, από την πλευρά της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Π. Μοσκοβισί:

-- Χρειάζεται συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους «εταίρους» της σε ένα δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, με τον Επίτροπο της ΕΕ να κάνει λόγο για «τρία ή τέσσερα εκκρεμή ζητήματα που σε πνεύμα συνεργασίας πρέπει να τα λύσουμε μέχρι το Γιούρογκρουπ» (9 Νοέμβρη), με κυρίαρχο ζήτημα αυτό των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας (τα «κόκκινα» δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών). Στα ανοιχτά ζητήματα συγκαταλέγεται και αυτό για την εφαρμογή μέτρων ύψους 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για την αναπλήρωση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκυβέρνηση σχεδιάζει ισόποσες αντιλαϊκές παρεμβάσεις, κατανεμημένες σε μια σειρά από μέτρα φορολογικής αφαίμαξης. Οι δράσεις αυτές σχετίζονται με την εκταμίευση της «υποδόσης» με τα 2 δισ. ευρώ.

-- Ο «οδικός χάρτης» που παρουσίασε, αφορά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης». Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή θα ξεκινήσει αμέσως μετά την προσεχή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Π. Μοσκοβισί απέφυγε να πάρει θέση σχετικά με τη διασύνδεση ή όχι της αντιλαϊκής «αξιολόγησης» με την ανακεφαλαιοποίηση και τις εκταμιεύσεις που αφορούν στη στήριξη των τραπεζών. Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται φανερή και η προσπάθεια κλιμάκωσης των εκβιασμών, με στόχο το «σπρώξιμο» των αντιλαϊκών μέτρων.

-- Σε ό,τι αφορά το κρατικό χρέος, σημείωσε ότι θα συζητηθεί «όταν έρθει η ώρα, με φιλοδοξία, πραγματισμό και με τρόπο πολιτικά αποδεκτό». Οπως είπε, προτάσεις θα υποβληθούν από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Από την πλευρά του, ο Ευ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει πριν τα Χριστούγεννα, ενώ για το σκοπό αυτό έχει συσταθεί ειδική επιτροπή, που θα παρουσιάσει τις προτάσεις στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Σήμερα, ο Π. Μοσκοβισί θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, καθώς και με τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Σταθάκη.

Συνάντηση Τσίπρα - Μοσκοβισί

Στο πλαίσιο της χτεσινής συνάντησής του με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, ο Π. Μοσκοβισί έλαβε άμεση πληροφόρηση για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου, εκφράζοντας την υποστήριξη της Κομισιόν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να το επιβάλει στο λαό. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν όλα τα θέματα σχετικά με το μνημόνιο και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ πηγές του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζουν ότι ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την άποψη, σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, ότι μπορεί να βρεθεί λύση που δε θα θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή.

Ο Π. Μοσκοβισί φέρεται, επίσης, να ανέφερε πως είναι ρεαλιστική μια συζήτηση για το χρέος και να εξέφρασε τη βεβαιότητα για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Σε ανάρτησή του, εξάλλου, στο λογαριασμό του σε ιστοσελίδα «κοινωνικής δικτύωσης», ο Επίτροπος της ΕΕ χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική τη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό σε θέματα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων.

Στο μεταξύ, σήμερα έρχεται στην Ελλάδα και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, ο οποίος μαζί με τον Αλ. Τσίπρα θα παραστούν το πρωί σε εκδήλωση για την πρώτη μετεγκατάσταση 30 προσφύγων από την Ελλάδα προς το Λουξεμβούργο. Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν, ακόμα, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Τζ. Ασελμπορν, αλλά και ο Επίτροπος της ΕΕ για Θέματα Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος. Μεταξύ άλλων, ο Μ. Σουλτς θα επισκεφτεί το κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου, όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες, αλλά και το κέντρο προσφύγων στο Βοτανικό, ενώ την Πέμπτη θα επισκεφτούν με τον Αλ. Τσίπρα τη Λέσβο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ