Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Δεν έχουν πού να θάψουν τους νεκρούς

Δεν έχουν πού να θάψουν τους πρόσφυγες που πνίγονται στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, σε κοντέινερ-ψυγείο στοιβάζονται οι σοροί των πνιγμένων προσφύγων στη Λέσβο, καθώς το νοσοκομείο είναι γεμάτο και δεν υπάρχει χώρος ταφής, όπως τόνισε χτες ο μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου, Ιάκωβος. Μιλώντας σε ΜΜΕ, είπε ότι στο κοιμητήριο του νησιού δεν υπάρχει χώρος ταφής και ότι τώρα οι σοροί προσφύγων που δεν έχουν ταφεί ξεπερνούν τις 20 - 25. Σύμφωνα με τον ίδιο, επειδή και το νεκροτομείο είναι γεμάτο, μέχρι την ταφή τους οι σοροί μπαίνουν σε ένα ειδικό κοντέινερ με ψύξη. Προκειμένου να βρεθεί λύση, όπως είπε ο μητροπολίτης, γίνεται προσπάθεια, σε συνεργασία με τον δήμο και τον διοικητή του νοσοκομείου, να δοθεί μέρος 2 στρεμμάτων του κτήματος που είναι δίπλα στο κοιμητήριο, συνολικής έκτασης 15 στρεμμάτων.

Σε αναζήτηση χώρου για την ταφή των πνιγμένων προσφύγων βρίσκεται και ο Δήμος Σάμου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τις τελευταίες μέρες περίπου 30 σοροί προσφύγων δεν έχουν ταφεί, καθώς δεν υπάρχει χώρος στο κοιμητήριο. Εξάλλου, τη σίτιση 1.200 ατόμων στο κέντρο πρώτης υποδοχής Σάμου ανέλαβε ο τοπικός δήμος, σε συνεργασία με τον Στρατό (79 ΑΔΤΕ), την Αστυνομική Διεύθυνση και εθελοντές. Με ενέργειες του δήμου, σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, έφτασαν στο νησί επιπλέον 20 οικίσκοι που θα χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση των προσφύγων.

Παράλληλα, για αδράνεια και έλλειψη πολιτικής βούλησης κατηγορεί την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση η Διεθνής Αμνηστία όσον αφορά το προσφυγικό θέμα. Οπως καταγγέλλει, τα αυξημένα μέτρα φύλαξης των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία και η ανέγερση εκεί του φράχτη μήκους 12,5 χιλιομέτρων το 2012, έχουν αναγκάσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να επιλέγουν την πιο επικίνδυνη διαδρομή μέσω των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας με την Τουρκία. Υπολογίζεται ότι τους πρώτους δέκα μήνες του 2015 περισσότεροι από 454 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται σε διαδοχικά ναυάγια στο Αιγαίο. Το διάστημα 28 - 30 Οκτώβρη, 86 άνθρωποι, παιδιών συμπεριλαμβανομένων, έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται σε εφτά ναυάγια κοντά στις ακτές της Λέσβου, της Σάμου, της Καλύμνου και της Ρόδου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ