Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
Προειδοποιήσεις Μέρκελ και ... ο ρεαλισμός των καπιταλιστών

Με αφορμή το οξυμένο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα στα Δυτικά Βαλκάνια, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, βρήκε την ευκαιρία να πιέσει για το λεγόμενο καταμερισμό τους σε πολλές χώρες. Αυτό, βέβαια, που κινεί το κυρίαρχο τμήμα της γερμανικής αστικής τάξης δεν είναι η ...ευαισθησία για τους ξεριζωμένους από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που και η ίδια συνέβαλε. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι όσοι περάσουν τα πολλά «κόσκινα» και μπορέσουν να ζητήσουν άσυλο να αξιοποιηθούν ως φτηνό εργατικό δυναμικό στην καπιταλιστική οικονομία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, εν είδει προειδοποίησης, μιλώντας τη Δευτέρα το βράδυ σε συγκέντρωση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο Ντάρμστατ, δήλωσε ότι δεν πρέπει «να φτάσουμε σε ένοπλες συγκρούσεις εκεί», εννοώντας τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε Σερβία, Σλοβενία, Κροατία, αλλά και Αυστρία, που απειλούν με κλείσιμο των συνόρων τους, αν και η Γερμανία κάνει το ίδιο. Η Μέρκελ, που αντιμετωπίζει, βεβαίως, και τις αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό τόσο του κυβερνητικού συνασπισμού (με τους Χριστιανοκοινωνιστές-CSU και τους Σοσιαλδημοκράτες-SPD) όσο με άλλες δυνάμεις με αντιμεταναστευτικές και ανοιχτά ρατσιστικές θέσεις. Ετσι, μιλώντας στο κομματικό της ακροατήριο, είπε τι «είναι καθήκον της Γερμανίας ως μεγαλύτερης χώρας της ΕΕ να επιβάλει μια άλλη, αλληλέγγυα λύση στην προσφυγική κρίση» και πρόσθεσε «είμαι αρκετά βέβαιη ότι αυτό μπορεί να γίνει», επισημαίνοντας ότι κατανοεί τις πολλές ανησυχίες των πολιτών και δεν επιθυμεί να τις «υποτιμήσει». Υπερασπίστηκε και το συμβιβαστικό έγγραφο για τις λεγόμενες «ζώνες τράνζιτ», στο οποίο κατέληξαν το CDU και το CSU με αντιρρήσεις από τους σοσιαλδημοκράτες, αλλά και τη διαδικασία απέλασης «όσων έρχονται στη Γερμανία για οικονομικούς λόγους και όχι επειδή έχουν ανάγκη από προστασία».

Οι πρόσφυγες ως φτηνή εργατική δύναμη

Πάντως, το «ζουμί» για την αξιοποίηση των ξεσπιτωμένων των επεμβάσεων ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους στη Μέση Ανατολή κυρίως στη Συρία (είναι αμφίβολο αν θα περιληφθούν και πρόσφυγες από το Αφγανιστάν ή χώρες της Αφρικής που επίσης ξεριζώνονται από τον τόπο τους) την έδωσε ο Μαρσέλ Φράτσερ, πρόεδρος Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (που δουλεύει για τα συλλογικά συμφέροντα των καπιταλιστών), μιλώντας στην εφημερίδα «Die Welt».

Είπε χαρακτηριστικά: «Βάσει των εκτιμήσεών μας σε πέντε με επτά χρόνια ένας πρόσφυγας θα προσφέρει στο κράτος περισσότερα από όσα κοστίζει» και πρόσθεσε: «Γρήγορα οι πρόσφυγες θα έχουν δικό τους εισόδημα, θα ενισχύσουν τα έσοδα των επιχειρήσεων και θα αυξήσουν την παραγωγικότητά τους. Από αυτό θα επωφεληθούν και οι Γερμανοί συνάδελφοί τους». Η ενσωμάτωση των προσφύγων «θα είναι ακριβή και θα διαρκέσει αρκετά χρόνια». Μάλιστα, εξήγησε ότι «τα πρώτα δύο χρόνια το 90% των καταγεγραμμένων προσφύγων θα είναι άνεργοι και έπειτα από πέντε χρόνια το ποσοστό ενδέχεται να φτάνει το 50%. Εξάλλου, οι πρόσφυγες δεν είναι τόσο παραγωγικοί όσο το γερμανικό εργατικό δυναμικό». Επίσης, εμμέσως πλην σαφώς, είπε ότι αυτό το νέο εργατικό δυναμικό θα είναι χαμηλά αμειβόμενο, ενώ εκτίμησε ότι «αρχικά μόλις 250.000 πρόσφυγες θα μπουν του χρόνου στην αγορά εργασίας. Με δεδομένο ότι το ποσοστό ανεργίας είναι 6% και οι κενές θέσεις εργασίας πάνω από 600.000 αυτό είναι διαχειρίσιμο». Βεβαίως, οι εργαζόμενοι αυτοί θα συμβάλουν και στα κρατικά έσοδα και των ασφαλιστικών ταμείων, όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχουν δυσοίωνες προοπτικές λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Πάντως, και το βράδυ της Δευτέρας η αντιδραστική ρατσιστική οργάνωση «Πατριώτες Ευρωπαίοι ενάντια στον Εξισλαμισμό της Δύσης» (PEGIDA) πραγματοποίησε νέα συγκέντρωση κατά της έλευσης προσφύγων.

Επίσης, προχτές το βράδυ, η Σερβία έστειλε ένα τρένο με 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες προς την Κροατία, όπου θα κρατηθούν εκεί, με την ελπίδα να φτάσουν στη Γερμανία. Ετσι συνεχίζεται η ταλαιπωρία τους και γίνονται «μπαλάκι» στις διαθέσεις των αστικών κυβερνήσεων και τις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις.

Το γύρο του κόσμου, επίσης, κάνει η διαμαρτυρία από το Σάββατο των 114 προσφύγων (ανάμεσά τους και 28 παιδιά) από τη Συρία που έχουν εγκλωβιστεί στην Κύπρο και στη βρετανική στρατιωτική βάση της Δεκέλειας. Οι άνθρωποι, που ουσιαστικά κρατούνται περίπου ένα μήνα, διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσης αλλά κυρίως απαιτούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη. Οι διαμαρτυρόμενοι πυρπόλησαν κάποιες σκηνές, ενώ ένας νέος από τη Συρία απειλούσε να αυτοκτονήσει. Από την πλευρά τους, οι βρετανικές αρχές δήλωναν χτες ότι έχει αποκατασταθεί η τάξη και ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν τη μεταφορά αυτών των ανθρώπων προς τη Μεγάλη Βρετανία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ