Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Με επικοινωνιακούς ελιγμούς προχωράει στις ανατροπές

Σερβίρει ξαναζεσταμένη τη «σούπα» της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, για ν' αποφύγει τάχα τις νέες μειώσεις στις συντάξεις

Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Την ίδια στιγμή που η επεξεργασία του νέου Ασφαλιστικού βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, καθώς τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Νοέμβρη το σχετικό σχέδιο νόμου θα προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή, η κυβέρνηση συνεχίζει τους επικοινωνιακούς ελιγμούς για να διασκεδάσει τις λαϊκές αντιδράσεις, με το υπουργείο Εργασίας να υποστηρίζει ότι αναζητά «νέους πόρους» για την κάλυψη των μειώσεων στη συνταξιοδοτική δαπάνη.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, στελέχη του υπουργείου διαρρέουν ότι αναζητούν αυτούς τους νέους πόρους στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Βέβαια, η προπαγάνδα των «ισοδύναμων» τα οποία θα έβρισκε η κυβέρνηση για να αντικαταστήσει είτε τις περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές είτε για την πρόσθετη φορολογία, δεν πείθει πλέον κανέναν.

Πολύ περισσότερο που η συγκεκριμένη πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών επαναλήφθηκε προπαγανδιστικά από την ίδια την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση του περασμένου Ιούλη, μετά την οποία οδηγηθήκαμε στο 3ο μνημόνιο, με όλα τα επώδυνα μέτρα σε βάρος του λαού. Η κυβέρνηση την επαναφέρει τώρα σαν ξαναζεσταμένη «σούπα», για να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους για τα πραγματικά, αντιδραστικά της σχέδια στο Ασφαλιστικό.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης και ενώ στις συντάξεις έπεφτε απανωτό μαχαίρι, οι εργοδότες απαλλάχτηκαν από εισφορές προς το ΙΚΑ (4 μονάδων), που τους εξασφάλισαν πρόσθετα κέρδη ύψους 1 δισ. ευρώ το χρόνο. Αυτό είναι ακριβώς και το σημερινό έλλειμμα του ΙΚΑ, το οποίο πάλι επιχειρείται να φορτωθεί στις πλάτες των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις ανατροπές χωρίς να πειράξει ούτε «παρωνυχίδα» από το κεφάλαιο, αφού στόχος της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι να μειώσει το λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος και όχι βέβαια να το αυξήσει αυξάνοντας έστω και λίγο τις εργοδοτικές εισφορές.

Απόδειξη ότι η κυβέρνηση επιμένει στην προώθηση των ανατροπών που έχουν δρομολογηθεί με το 3ο μνημόνιο και μορφοποιήθηκαν και στο πόρισμα της Επιτροπής για το Ασφαλιστικό, είναι και το γεγονός ότι ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας είναι διαπρύσιος προπαγανδιστής βασικών παραμέτρων του, όπως είναι η απορρόφηση της επικουρικής σύνταξης από την κύρια.

Σε αυτά τα πλαίσια και παρά τις αντιδράσεις συνδικάτων και ασφαλισμένων, δήλωνε μόλις την περασμένη Κυριακή πως είτε θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος είτε οι επικουρικές θα υπαχθούν στην κύρια. Ακριβώς αυτός ο ανοιχτός εκβιασμός σε βάρος των ασφαλισμένων δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω και ρίχνει στην πιάτσα μερικές «ιδέες», όπως για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, για να παραπλανήσει και να καλλιεργήσει κλίμα αναμονής.

Αντίδραση από τη διοίκηση του ΕΤΕΑ

Ενδεικτική, πάντως, των αντιδράσεων και των ανησυχιών που υπάρχουν για την τύχη των επικουρικών συντάξεων, είναι και η ανακοίνωση της ίδιας της διοίκησης του ΕΤΕΑ, η οποία μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Η ένταξη - συγχώνευση της επικουρικής Ασφάλισης στην κύρια θα δημιουργήσει τεράστιο λειτουργικό χάος, θα αυξήσει το χρόνο έκδοσης και χορήγησης των συντάξεων, θα μειώσει τις ήδη αρκετά μειωμένες συντάξεις που χορηγούνται σήμερα και θα αποτελέσει ουσιαστικά την ταφόπλακά της. Θα δημιουργηθεί το αίσθημα ότι οι αγώνες των εργαζομένων και οι εισφορές τους ρίχνονται στον "Καιάδα" της απαξίωσης...».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλπικη αντιπαράθεση και για τα επικουρικά και επαγγελματικά ταμεία(2018-09-22 00:00:00.0)
Το ένα «τσεκούρι» μετά το άλλο...(2014-12-17 00:00:00.0)
Επικίνδυνο σχέδιο για ένσημα - συντάξεις(2013-09-03 00:00:00.0)
Καίριες ευθύνες για το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων(2012-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ