Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΦΡ. ΟΛΑΝΤ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
«Βοήθεια» στα αντιλαϊκά παζάρια και «σύνθημα» για μπίζνες

Ολοκληρώνεται σήμερα η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Ελλάδα

Από το χτεσινό επίσημο δείπνο προς τιμήν του Φρ. Ολάντ

Eurokinissi

Από το χτεσινό επίσημο δείπνο προς τιμήν του Φρ. Ολάντ
Κάλεσμα στους γαλλικούς επιχειρηματικούς ομίλους να επενδύσουν στην Ελλάδα, απευθύνει με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψής του, χτες και σήμερα στην Αθήνα, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρ. Ολάντ, εκτιμώντας ότι οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που με ταχείς ρυθμούς υλοποιεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, διαμορφώνουν κατάλληλο «επενδυτικό περιβάλλον», που εγγυάται κέρδη στα μονοπώλια της χώρας του.

Την ίδια ώρα, στο φόντο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το μέλλον της Ευρωζώνης, κομμάτι των οποίων αποτελούν και τα αντιλαϊκά παζάρια της ελληνικής κυβέρνησης με την ΕΕ και το ΔΝΤ, ο Γάλλος Πρόεδρος διαβεβαιώνει ότι «θα είμαι εκεί για να βοηθήσω»...

Προαπαιτούμενο του κεφαλαίου τα «γνωστά βήματα» της αντιλαϊκής κλιμάκωσης

Το στίγμα δόθηκε από τον Φρ. Ολάντ ήδη πριν την άφιξή του στην Ελλάδα, με συνέντευξή του στην «Καθημερινή», όπου ο Γάλλος Πρόεδρος ομολογεί ότι «οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν είναι επιβλητικές και δύσκολες» και αναπαράγει την κυβερνητική προπαγάνδα περί συγκατάθεσης του λαού σ' αυτές. «Και ο ελληνικός λαός (...) έδωσε τη συγκατάθεσή του για πολλές θυσίες» υποστηρίζει χαρακτηριστικά.

Παραδέχεται, ακόμα, ότι οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις είναι όρος για την καπιταλιστική ανάκαμψη, αναπαράγοντας την κοροϊδία πως όταν αυτή επιτευχθεί, ο λαός θα «ανταμειφθεί». Δηλώνει: «Ο στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός του κράτους και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Τα βήματα είναι γνωστά: Ψήφιση των μέτρων, πρώτη αξιολόγηση, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, συζήτηση σχετικά με τον τρόπο εξυπηρέτησης του χρέους. Το πρόγραμμα είναι βεβαρημένο, οι προθεσμίες σύντομες, αλλά είναι καιρός η Ελλάδα να εξέλθει οριστικά από την κρίση. Και θα είμαι εκεί για να τη βοηθήσω, όπως έκανα πάντα στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (...) Μετά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων υπάρχει ανάπτυξη και απασχόληση».

Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνει το κάλεσμά του στα γαλλικά μονοπώλια: «Eρχομαι στην Αθήνα προκειμένου να επιδείξω την υποστήριξη της Γαλλίας, αλλά και μ' ένα μήνυμα που απευθύνεται σε όλους και ιδίως στις γαλλικές εταιρείες: Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα». Σημειώνει, εξάλλου, ότι ήδη στην Ελλάδα έχουν πατήσει πόδι γαλλικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, απ' τους οποίους θα ζητήσει «να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα», παραπέμπει δε στην πρόσφατη συνάντηση στο Παρίσι μεταξύ των ενώσεων των βιομηχάνων των δύο χωρών (ΣΕΒ και MEDEF), ενώ δηλώνει ότι και οι υπηρεσίες της γαλλικής πρεσβείας είναι κινητοποιημένες στην κατεύθυνση αυτή. Συμπληρώνει ότι η διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας για τα γαλλικά μονοπώλια θα αποτελέσει τον πυρήνα των σημερινών συνομιλιών με τον Αλ. Τσίπρα:«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου, θα λάβουμε με τον Αλέξη Τσίπρα μια πρωτοβουλία για τον εντοπισμό των τομέων στους οποίους η Γαλλία θα μπορούσε να επενδύσει και, πολύ συγκεκριμένα, για να κινηθεί το ενδιαφέρον των Γάλλων επιχειρηματιών» δηλώνει.

Ερωτηθείς για το grexit, ο Γάλλος Πρόεδρος δηλώνει ότι αυτή η συζήτηση έχει κλείσει, όμως δεν κρύβει ότι η συμμετοχή στην ΕΕ ισούται με μνημόνια διαρκείας. Ετσι, χαρακτηρίζει το τρίτο μνημόνιο «συμφωνία που σηματοδοτεί τη βούληση να αγκυροβολήσει μόνιμα η Ελλάδα στη ζώνη του Ευρώ» και που βασίζεται «στην υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη: Υπευθυνότητα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης (...) αλληλεγγύη από την πλευρά της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα». Καθιστά δε σαφές πως «η Ευρώπη έχει κανόνες. Θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί. Είναι εναρμονισμένοι με τη συνοχή και τη σταθερότητα του ευρώ».

Ταυτόχρονα, σε μια αναφορά που «φωτογραφίζει» τους ανταγωνισμούς με τη γερμανική αστική τάξη, ο Φρ. Ολάντ αναφέρει ότι «η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός. Η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση των επενδύσεων. Αυτό είναι το νόημα του σχεδίου Γιούνκερ, αυτός είναι ο στόχος των διαρθρωτικών ταμείων».

Ευχαριστίες με «πυξίδα» τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, παρέθεσε χτες επίσημο δείπνο στον Γάλλο Πρόεδρο. Στην προσφώνησή του, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Φρ. Ολάντ για τη συμβολή του στην παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. «Σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μου, η Γαλλία κι εσείς προσωπικώς συμβάλατε τα μέγιστα, προκειμένου η Ελλάδα να μείνει στην ΕΕ και στο σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Το αναγνωρίζουμε στο διηνεκές και σας ευχαριστούμε θερμώς γι' αυτό», ανέφερε.

Ο Πρ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε τη συμμετοχή της Ελλάδας στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ ως «σύμφυτη με την υπόστασή της». Διαβεβαίωσε ότι το ελληνικό κράτος «θα φανεί απολύτως συνεπές στις υποχρεώσεις του, για να παραμείνει στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια». Διατύπωσε και αυτός την αξίωση της αστικής τάξης για «αναγκαίες διορθώσεις, ιδίως αναφορικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, καθώς και με την ως σήμερα ακολουθούμενη πολιτική λιτότητας». Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με την αντίστοιχη αναφορά στη συνέντευξη του Γάλλου Προέδρου για το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής, πρόσθεσε πως «η ως σήμερα πορεία της Ευρωζώνης αποδεικνύει ότι η άνευ όρων πολιτική αυστηρής λιτότητας και σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν οδηγεί νομοτελειακώς στην αναπτυξιακή προοπτική, την οποία τόσο έχει ανάγκη η Ευρωζώνη και, εντέλει, η ΕΕ στο σύνολό της».

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, λίγες μόνο μέρες μετά τις αποφάσεις της ΕΕ για υποδοχή τόσων προσφύγων και μεταναστών όσων χρειάζονται τα μονοπώλιά της ως φτηνό εργατικό δυναμικό και καταστολή των υπολοίπων στα σύνορα, με ένταση του ανθρωποκυνηγητού, ο Πρ. Παυλόπουλος εκτίμησε τις αποφάσεις ως προοδευτική μετατόπηση «από την οικονομία προς τον άνθρωπο».

  • Στο σημερινό πρόγραμμα του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα και υπογραφή «Κοινής Δήλωσης», ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, συναντήσεις με επιχειρηματίες και με εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας κ.α.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ