Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2016
Δείχνει ότι κύρια επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση του προσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

Ολοκληρώθηκε χτες η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής επί του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2016, το οποίο συμπεριλαμβάνει νέα αντιλαϊκά μέτρα ύψους 6,4 δισ. ευρώ, προαναγγέλλοντας ότι και το περιεχόμενο του πρώτου Κρατικού Προϋπολογισμού της «κυβέρνησης της Αριστεράς» θα θυσιάζει παραπέρα τις στοιχειώδεις ανάγκες του λαού, για να εξασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, αναφερόμενος σε πτυχές του προσχεδίου, επισήμανε μιλώντας στην Επιτροπή ότι «όλα προσαρμόζονται στις ανάγκες του κεφαλαίου. Κεντρική σας επιδίωξη η ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας, η προσέλκυση επενδύσεων, η επανεκκίνηση της οικονομίας και δεν το κρύβετε, άλλωστε, συνεχίζοντας να ματώνετε το λαό».

Επισημαίνοντας ενδεικτικά ορισμένα χαρακτηριστικά σημεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού που υπηρετούν αυτήν την «κεντρική επιδίωξη» της κυβέρνησης, ο Σ. Βαρδαλής αναφέρθηκε στα εξής:

-- Στην «εξοικονόμηση της τάξης 0,50% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση από το Ασφαλιστικό», που συντρίβει ό,τι έχει απομείνει από τα κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

- Στην εξασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας, ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος μέσω της επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησης. Την υλοποίηση δομικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας. Τον επανασχεδιασμό των αποκρατικοποιήσεων. Τις θεσμικές αλλαγές στο δημόσιο τομέα, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, για δημόσιο τομέα στην υπηρεσία του κεφαλαίου, τσακίζοντας τους εργαζόμενους σ' αυτόν.

-- Στην καρατόμηση των κοινωνικών δαπανών και τη διόγκωση των αντιλαϊκών φόρων. Στα 2 δισ. ευρώ φτάνουν το 2015 οι περικοπές κρατικών κονδυλίων. Το 1,27 δισ. ευρώ θα κοπεί από την Κοινωνική Ασφάλιση και 105 εκατ. ευρώ από την περικοπή του επιδόματος θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών. Τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα φτάνουν τα 4,35 δισ. ευρώ τη διετία 2015 - 2016. Προβλέπονται, μεταξύ άλλων, έσοδα 22 εκατ. από την επαναφορά του μέτρου που αφορά την πληρωμή των 5 ευρώ για εξέταση στα νοσοκομεία.

- Στην αύξηση της ανεργίας τη διετία 2015 - 2016, η οποία σε κάθε περίπτωση θα παραμένει σε υψηλά επίπεδα και τα επόμενα χρόνια, ακόμη κι αν μπει η οικονομία σε τροχιά αναιμικής ανάπτυξης. «Οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν, ιδιαίτερα σε κλάδους που έχουν επιλεγεί από το κεφάλαιο για κερδοφόρες επενδύσεις, δε θα έχουν καμία σχέση με την πλήρη και σταθερή δουλειά», σημείωσε, αλλά με τη σύγχρονη δουλεία.

«Το εργατικό κίνημα», υπογράμμισε, «δεν μπορεί να εγκλωβιστεί σε δήθεν κοινούς στόχους με το κεφάλαιο. Εχει ανάγκη διεκδίκησης ενός ολοκληρωμένου πλαισίου στόχων και διεκδικήσεων, στον αντίποδα των συμφερόντων του κεφαλαίου, των κυβερνήσεών του στην Ελλάδα και συνολικότερα της πολιτικής της ΕΕ. Ενα πλαίσιο που θα αμφισβητεί στην πράξη τη θυσία των εργατικών δικαιωμάτων στο βωμό της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας. Ενα τέτοιο πλαίσιο θα προωθείται πιο αποφασιστικά όσο θ' αλλάζει ο συσχετισμός δυνάμεων στο πολιτικό επίπεδο, αλλά και στο συνδικαλιστικό, σε βάρος των αστικών πολιτικών κομμάτων, να προωθήσει την αντικαπιταλιστική συμμαχία ανάμεσα στην εργατική τάξη και στα μεσαία στρώματα, με στόχο τη λαϊκή εξουσία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ