Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αντιλαϊκά παζάρια

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Ντέλια Βελκουλέσκου

Eurokinissi

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Ντέλια Βελκουλέσκου
Οι αναδιαρθρώσεις, που κρίνονται αναγκαίες για την ανάκαμψη του κεφαλαίου, αποτελούν, σε αυτήν τη φάση, τον κεντρικό άξονα της διαβούλευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Ευρωζώνη - ΔΝΤ). Τα αντιλαϊκά παζάρια συνεχίστηκαν και χτες στην Αθήνα με ατζέντα τη διαχείριση των «κόκκινων» και άλλων προβληματικών δανείων στις τράπεζες, τις απελευθερώσεις στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και τις μεταρρυθμίσεις στην κρατική διοίκηση. Η συγκυβέρνηση, μέσω «διαρροών», επιχειρεί να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο, εμφανιζόμενη ως υπερασπιστής της πρώτης κατοικίας των λαϊκών νοικοκυριών από τους πλειστηριασμούς των τραπεζών. Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε στο πλαίσιο της χτεσινής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, και Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του «κουαρτέτου».

Σφίγγει η θηλιά των πλειστηριασμών

Σε πρώτο πλάνο, πλασάρεται η απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση με τους πιστωτές του αστικού κράτους σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια μέχρι τα οποία θα προβλεφθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας για τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες, σε μια προσπάθεια να δείξει η κυβέρνηση φιλολαϊκό προσωπείο και αντιστάσεις στους εταίρους της! Τι λέει; «Η ελληνική πλευρά εμμένει στις προτάσεις της και δεν υποχωρεί», αλλά, ταυτόχρονα, «εάν δεν επέλθει συμφωνία υπάρχει και η πολιτική λύση», τόνιζαν σχετικά οι κυβερνητικές πηγές, αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο, ακόμη και για όριο «προστασίας» στα επίπεδα της επίσημης φτώχειας. Επιπλέον, σημείωναν ότι στο νέο καθεστώς θα υπαχθούν όσοι υποβάλλουν αίτηση μετά την εφαρμογή του νέου νόμου, ενώ περίπου 130.000 οφειλέτες που ήδη έχουν υποβάλει αίτηση στα δικαστήρια θα παραμείνουν στο προηγούμενο καθεστώς...

Να υπενθυμίσουμε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στους πρώτους νόμους που ψήφισε (συνταξιοδοτικές διατάξεις, κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης) προβλέπει αυστηρά κριτήρια «προστασίας» και μάλιστα μόνο με δικαστική απόφαση. Ανάμεσα σε άλλα, οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς άλλων ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, υπό όρους και προϋποθέσεις, στο όνομα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Μόνο που το πρόβλημα θα το έχουν συνολικά τα λαϊκά νοικοκυριά που θα χάσουν, γιατί θα τα «αρπάξει» η τράπεζα, αν έχουν π.χ. ένα ή και δύο ακόμη μικρά ακίνητα περιουσιακά στοιχεία. Παράλληλα, το ύψος των δόσεων προσδιορίζεται με εισοδηματικά κριτήρια, όπως αυτά που ήδη αξιοποιούν οι τράπεζες, ανεξάρτητα από το όποιο νομοθετικό πλαίσιο.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως οι δανειστές προτείνουν εισοδηματικό κριτήριο στα «όρια της φτώχειας». Η πλευρά της συγκυβέρνησης κατεβαίνει στο παζάρι με αρχική πρόταση για εισοδηματικό κριτήριο ύψους 35.000 ευρώ το χρόνο ανά λαϊκό νοικοκυριό, στα όρια δηλαδή που καρατομήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η συγκυβέρνηση, σύμφωνα με όσα «διοχετεύονται» από την ίδια, βάζει στο τραπέζι την πρόταση για περιουσιακό κριτήριο ύψους 300.000 ευρώ σε συνδυασμό με συνολικές οφειλές μέχρι 250.000 ευρώ, ενώ ισχυρίζεται ότι με αυτόν τον τρόπο καλύπτεται το 85% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Σε ό,τι αφορά την πώληση «κόκκινων» δανείων (πρώτα και κύρια των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων για τα οποία υπάρχει ενδιαφέρον), οι κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως η μεταβίβασή τους σε «distress funds» («επενδυτικά κεφάλαια υψηλού ρίσκου») είναι ζήτημα που θα συζητηθεί σε επόμενη φάση. Επί της ουσίας πρόκειται για ζήτημα που αφορά στα παζάρια των ίδιων των τραπεζών με τους ενδιαφερόμενους «επενδυτές», που βέβαια επικεντρώνεται στο τίμημα της εξαγοράς, ενώ έχει σχέση ή με μεγάλα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, ή με επιδιώξεις διείσδυσης σε τομείς της οικονομίας με μικρά σχετικά κεφάλαια, αν υπάρχει τέτοια προοπτική. Ετσι ή αλλιώς υπάρχει οσμή κερδοφορίας, ενώ οι τράπεζες απαλλάσσονται από ένα βραχνά. Συμβολή στην καπιταλιστική ανάπτυξη είναι.

Απελευθερώσεις στην Ενέργεια

Κλειστά χαρτιά κρατά για την ώρα η συγκυβέρνηση σχετικά με τις δρομολογούμενες απελευθερώσεις στον ενεργειακό κλάδο. Το ζήτημα αυτό ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη, με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την «πρόοδο» στα ρυθμιστικά θέματα του ενεργειακού κλάδου που περιλαμβάνονται στις υποχρεώσεις που προβλέπονται στη συμφωνία.

Ορθάνοιχτο παραμένει το ζήτημα ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία επί της πρότασης που έχει υποβάλει η κυβέρνηση για την εξασφάλιση ισοδύναμου αποτελέσματος, σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αντιλαϊκή ατζέντα αφορά σε ζητήματα όπως:

  • Τη σταδιακή μείωση των μεριδίων λιανικής και χονδρικής της ΔΕΗ κάτω από το 50% μέχρι το 2020. «Εναλλακτικά» θα εξεταστούν άλλες λύσεις, όπως, για παράδειγμα, αυτή της «μικρής ΔΕΗ».

Η κυβέρνηση θα λάβει «μη αναστρέψιμα μέτρα» για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ,«εκτός αν προταθεί εναλλακτικό σχέδιο, με ισοδύναμα αποτελέσματα για τον ανταγωνισμό». Προβλέπεται ακόμη ο πλήρης διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, με μια αναφορά για δυνατότητα ενός «εναλλακτικού σχήματος» με «ισοδύναμα αποτελέσματα» σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό.

  • «Αναπροσαρμογή» των τιμολογίων της ΔΕΗ, με βάση το οριακό κόστος παραγωγής και ανάλογα με το «προφίλ» του καταναλωτή, ζήτημα που ενδιαφέρει τους Ελληνες βιομηχάνους.

Η μείωση του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών θα επιτευχθεί με την εφαρμογή του μέτρου της διακοψιμότητας. Το μέτρο προβλέπει τη μείωση των τιμολογίων ρεύματος για τη βιομηχανία με αντάλλαγμα τον περιορισμό της τροφοδοσίας σε περιόδους αιχμής.

Στον «αφρό» οι Ελληνες βιομήχανοι

«Η χώρα χρειάζεται ένα σταθερό επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον. Αυτό, εν πολλοίς, προσδοκάται να είναι το αποτέλεσμα όλων των διαρθρωτικών αλλαγών που επιχειρούνται σήμερα με την εφαρμογή του 3ου μνημονίου». Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, ο ΣΕΒ, μέσω του εβδομαδιαίου δελτίου του για την ελληνική οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο, επανέρχονται στην πρόταση για τη σύσταση «Συμβουλίου Βιομηχανίας» που θα δρα παράλληλα με το υφυπουργείο Βιομηχανίας.

Την ίδια ώρα, ο ΣΕΒ εκτιμά ότι «η ανταγωνιστικότητα έχει βελτιωθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια», επισημαίνοντας ότι το ζήτημα «δεν είναι πλέον θέμα εργατικού κόστους ανά μονάδα προϊόντος σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες». Η συγκεκριμένη επισήμανση των βιομηχάνων συνδέεται με την ανάγκη τόνωσης των κερδοφόρων επενδύσεων του κεφαλαίου και της μέριμνας, κρατικής και ευρωενωσιακής, μέσω ΕΣΠΑ, ενίσχυσης, φοροαπαλλαγών τους, μείωσης του κόστους της Ενέργειας, άρα και με τη συνολική αναβάθμιση της παραγωγικής ικανότητας σε όφελος του κεφαλαίου με άλλες ρυθμίσεις.

Χαρακτηριστικοί είναι οι «ενδεικτικοί άξονες» που θέτουν:

-- Η υψηλή τιμή της Ενέργειας και το υπέρογκο μη μισθολογικό κόστος.

-- Το ασταθές και αντιαναπτυξιακό φορολογικό σύστημα, εστιάζοντας στους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές εισοδήματος και κερδών (μείωση φόρων).

-- Το «δύσκαμπτο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης εγκατάστασης και λειτουργίας και χωροταξικών ρυθμίσεων».

-- Το «αναποτελεσματικό, αν και βελτιούμενο», νομικό/φορολογικό πλαίσιο εξαγορών/συγχωνεύσεων και εταιρικών αναδιαρθρώσεων.

Στήριξη στο κεφάλαιο

Στην Αθήνα έρχεται, την επόμενη βδομάδα (26 και 27/10), ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις. Στο επίκεντρο των συναντήσεων που προγραμματίζονται με τον πρωθυπουργό και κυβερνητικούς παράγοντες, αναμένεται να τεθεί το ζήτημα των εκταμιεύσεων του ΕΣΠΑ, σε συνδυασμό και με το πακέτο Γιούνκερ καθώς και το ζήτημα της παροχής τεχνογνωσίας από την πλευρά της Κομισιόν στις προωθούμενες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομίας, Π. Μοσκοβισί, σημείωσε ότι «το ελληνικό ζήτημα είναι σε καλό δρόμο (...) Ο καθένας διαδραματίζει τον ρόλο που του αντιστοιχεί: Για την ελληνική κυβέρνηση σημαίνει ότι συνεχίζει τις δεσμεύσεις της για τις μεταρρυθμίσεις», και για την Ευρωζώνη να έχει «μια εποικοδομητική στάση».

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται η κατάθεση του νομοσχεδίου σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, ζήτημα το οποίο συζητήθηκε στο πλαίσιο του χτεσινού υπουργικού συμβουλίου.

Παράλληλα, τα αποτελέσματα που αφορούν στο ύψος των κεφαλαιακών αναγκών για τις ελληνικές τράπεζες θα ανακοινωθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο τέλος της επόμενης βδομάδας.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, «ανοίγει παράθυρο» στο ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων «ποσοτικής χαλάρωσης» στη νομισματική πολιτική, εξέλιξη που σηματοδοτεί τη διοχέτευση πρόσθετων φτηνών κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής, και ειδικότερα στο σκέλος που αφορά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα επανεξεταστεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας το Δεκέμβρη, σημειώνοντας ότι ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου πρότειναν την άμεση ενεργοποίηση της σχετικής απόφασης, στο πλαίσιο της χτεσινής συνεδρίασης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ