Τρίτη 20 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΦΡ. ΟΛΑΝΤ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Κερδοφόρες «μπίζνες» με προαπαιτούμενο την αντιλαϊκή πολιτική

Με το βλέμμα στις ιδιωτικοποιήσεις, τις «επενδυτικές συνέργειες» και τα συνολικότερα αντιλαϊκά παζάρια στην Ευρωζώνη

Το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους - τμήμα της συνολικότερης ενδοκαπιταλιστικής διαπάλης στο εσωτερικό της Ευρωζώνης για τον επιμερισμό χασούρας και κερδών ανάμεσα στα διάφορα τμήματα του κεφαλαίου -, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και οι κερδοφόρες «μπίζνες» που μπορούν να αναπτύξουν γαλλικοί επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ελλάδα, θα βρεθούν στο επίκεντρο της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου, Φρ. Ολάντ στην Αθήνα, στις 22 και 23/10. Η επίσκεψη Ολάντ, μάλιστα, συμπίπτει χρονικά με την επάνοδο στην Αθήνα των υψηλόβαθμων κλιμακίων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ - ESM).

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος Πρόεδρος θα συνοδεύεται από ευρύ υπουργικό κλιμάκιο, αλλά και από εκπροσώπους γαλλικών μονοπωλίων από τους τομείς της Ενέργειας («Τotal»), των κατασκευών («Vinci»), της διαχείρισης υδάτων και αποβλήτων («Veolia» και «Suez»), των σιδηροδρόμων (EDF) κ.ά. Είναι φανερό ότι η ατζέντα περιλαμβάνει και το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «στο οικονομικό σκέλος της ατζέντας αναμένεται να συζητηθούν θέματα που αφορούν στο πακέτο Γιούνκερ, συνέργειες για την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας και η ενίσχυση της συνεργασίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως και σε άλλους βασικούς τομείς της οικονομίας».

Επί της ουσίας, πρόκειται για την ίδια ατζέντα που συζητήθηκε προ ημερών στο Παρίσι ανάμεσα στο κλιμάκιο του ΣΕΒ, Γάλλους επιχειρηματίες και την κυβέρνηση της χώρας. Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση του ΣΕΒ, βιομηχανικοί σύνδεσμοι των δύο κρατών προχωρούν στη συγκρότηση «κοινής ομάδας εργασίας», με στόχο την προώθηση επενδύσεων σε βιομηχανικά δίκτυα υψηλής προστιθέμενης αξίας, και τη διαμόρφωση μιας «συνεκτικής ενεργειακής πολιτικής με ανταγωνιστικό κόστος». Επόμενο βήμα, σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι η πραγματοποίηση γαλλικής επιχειρηματικής αποστολής στην Ελλάδα, το Δεκέμβρη, με σκοπό «τη διερεύνηση επενδυτικών πρωτοβουλιών και επιχειρηματικών συμπράξεων».

Η «πορεία υλοποίησης» του μνημονίου...

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της επόμενης φάσης των αντιλαϊκών παζαριών στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «στην ατζέντα της συνάντησης η ελληνική πλευρά θα συμπεριλάβει ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας και τα εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με αυτήν, μέσα στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί από πρόσφατες υποστηρικτικές παρεμβάσεις της γαλλικής πλευράς. Μεταξύ άλλων θα συζητηθούν ειδικότερα θέματα που αφορούν την επικείμενη διαπραγμάτευση για το χρέος, την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση, τις συλλογικές συμβάσεις, την προάσπιση της διαφάνειας και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, ζητήματα που αποτελούν σταθερές επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς κατά την εφαρμογή της συμφωνίας με τους θεσμούς».

Σε αυτό το πλαίσιο, ομολογείται ανοιχτά ότι τα αντιλαϊκά παζάρια που αφορούν στη διεκπεραίωση των υποθέσεων του κεφαλαίου (κρατικό χρέος, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών κ.ά.), καθώς και οι «υποστηρικτικές παρεμβάσεις» των «εταίρων» της συγκυβέρνησης, είναι απόλυτα συνυφασμένα με την «πορεία υλοποίησης» του νέου βάρβαρου μνημονίου. Αντίστοιχα, ζητήματα που λανσάρονται από τη συγκυβέρνηση ως κινήσεις με «θετικό πρόσημο», στην πραγματικότητα αποτελούν τμήματα της αντιλαϊκής επίθεσης: Ετσι και η αναφορά στις «συλλογικές συμβάσεις» και συνολικότερα στα Εργασιακά εντάσσονται στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου μέσω της εναρμόνισης με τις περιβόητες «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ, κι ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και επισήμως το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ