Τρίτη 20 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Για το Μπλόκο του Περιστερίου

Οι αλύγιστοι του Μπλόκου του Περιστερίου τιμήθηκαν στην πλατεία Μπλόκου, στο Λόφο Αξιωματικών, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Περιστέρι και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Το δικό τους «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν παλαίμαχοι αγωνιστές της «δρακογενιάς» της δεκαετίας του '40, καθώς και συγγενείς αγωνιστών που πλέον δε ζουν. Η εκδήλωση άνοιξε με αναπαράσταση από τα λόγια των ταγματασφαλιτών, που ξύπνησαν τους Περιστεριώτες το πρωινό της 6ης Ιούλη 1944, καλώντας τους άντρες της συνοικίας να συγκεντρωθούν στην πλατεία. Ο απολογισμός του Μπλόκου ήταν η σύλληψη 180 αγωνιστών, από τους οποίους άλλοι κατέληξαν στη Γερμανία και άλλοι στου Γουδή, όπου δολοφονήθηκαν ύστερα από φρικτά βασανιστήρια οι Λάμπρος Ξυνογαλάς, Λάμπρος Γκιωνάκης, Φώτης Νάνος, Αποστόλης Δούνιας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Θοδωρής Αυγέρος, μέλος της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε η Σπυρέτα Παναγή, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Περιστερίου του Κόμματος. Η έκθεση φωτογραφίας που «ζωντάνευε» στιγμές της ηρωικής ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΕΛΑΣ, όπως και το μουσικό πρόγραμμα στο τέλος της εκδήλωσης, δημιούργησαν μια μοναδική ατμόσφαιρα. Οπως είπε η Σπ. Παναγή στην ομιλία της, «για εμάς τους κομμουνιστές και τις νεότερες γενιές, αυτή η ιστορία αποτελεί μεγάλη κληρονομιά και παρακαταθήκη. Αποτελεί τεράστια πηγή έμπνευσης, διδαχής στην πάλη μας σήμερα και αύριο, συνεχίζοντας στο δρόμο της τιμής και του καθήκοντος μέχρι τη νίκη. Αυτό τον αγώνα συνεχίζουμε εμείς σήμερα, κόντρα στο ρεύμα, σε μια περίοδο που όλοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο καπιταλισμός είναι ανίκητος, ότι ο σοσιαλισμός δεν μπορεί να υπάρξει».

Ξεχωριστό στιγμιότυπο της εκδήλωσης η απαγγελία του ποιήματος «Τα νιάτα του κόσμου» από τον αντιστασιακό Σωτήρη Κράνια. Πρόκειται για ποίημα γραμμένο από νεαρό Σοβιετικό στρατιώτη, που καλούσε τη νεολαία όλου του κόσμου να ξεσηκωθεί, να μπει στην πρώτη γραμμή για να συντριβεί ο φασισμός.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ