Τρίτη 20 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Για τους αγωνιστές του Μπλόκου του Δουργουτίου

Η 9η Αυγούστου 1944 ήταν η μέρα του Μπλόκου του Δουργουτίου (Νέος Κόσμος), όπου οι Γερμανοί φασίστες με τους ντόπιους συνεργάτες τους, μετά από συγκρούσεις με ομάδες του ΕΛΑΣ, εκτέλεσαν ήρωες αγωνιστές και κράτησαν περίπου 2.000 άνδρες ως ομήρους, που στη συνέχεια στάλθηκαν στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η μέρα αυτή και οι αγώνες του λαού μας τιμήθηκαν την Κυριακή, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στο 2ο Διαμέρισμα Αθήνας και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Σημαντική στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν δύο μαθήτριες παρουσίασαν την εργασία που πήρε το 1ο βραβείο στα πλαίσια μαθητικού διαγωνισμού της ΚΝΕ μεταξύ σχολείων της Αττικής και είχε ως θέμα «Ν. Κόσμος, ο τόπος μου χτες και σήμερα». Σε αυτή, διαβάστηκε απόσπασμα από τη δράση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και των γεγονότων του Μπλόκου.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Γιάννης Ζαγγανάς, μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνοντας σχετικά με την προσπάθεια της αστικής τάξης να παραχαράξει την ιστορική αλήθεια: «Δείχνει ιδεολογική αδυναμία και στρατηγικά αδιέξοδα. Εκφράζει την αντιδραστική θέση της αστικής τάξης. Ετσι, επιχειρείται το χτύπημα της ταξικής πάλης για να θωρακίζεται η αστική εξουσία, γιατί τα επιτελεία γνωρίζουν καλά ότι παρά το πισωγύρισμα και την αντεπανάσταση, η αντίθεση εκμεταλλευτών και εκμεταλλευομένων είναι ανειρήνευτη, η πάλη αυτή είναι ασταμάτητη και συνεχής. Πότε ήρεμη, πότε ορμητική, πότε ειρηνική, πότε βίαιη και ένοπλη, πάντα βέβαια σκληρή, συχνά αιματηρή, με πολλές θυσίες».

Το στέλεχος του Κόμματος τόνισε, επίσης, ότι με εκδηλώσεις σαν αυτή, «δεν κάνουμε απλή αναφορά, ούτε μνημόσυνο. Εκπληρώνουμε το χρέος μας ν' αναδείξουμε αυτή τη λαμπρή περίοδο της ιστορίας του τόπου μας. Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε από το παράδειγμά τους. Η ΕΑΜική Αντίσταση υπήρξε γιατί προϋπήρξε το ΚΚΕ, που ήταν εμπνευστής, καθοδηγητής και αιμοδότης των αγώνων. Γιατί πίστευε σε ανώτερα ιδανικά. Γι' αυτό άντεξε και ηγήθηκε του αγώνα μέσα στη δίνη του πολέμου».

«Το Κόμμα», συμπλήρωσε, «εξετάζοντας αυτήν την περίοδο, σκύβει με προσοχή, μακριά από λαθολογίες και μηδενισμούς, για να βγάλουμε διδάγματα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ