Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Για τη μάχη στο Τάσιουλουκ

Εκδήλωση από την ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ και το Παράρτημα Νιγρίτας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4/10, στο Τάσιουλουκ, στην περιοχή Λαγκάδι της Νιγρίτας Σερρών, με αφορμή τη συμπλήρωση 71 χρόνων από τη νίκη των μαχητών του ΕΛΑΣ κατά των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής και την απελευθέρωση της περιοχής. Την εκδήλωση διοργάνωσαν η ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ και το Παράρτημα Νιγρίτας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Κώστας Ιντζές, Γραμματέας της ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Αλέξανδρος Φακίρης, πρόεδρος του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Νιγρίτας και στη συνέχεια παρουσιάσθηκε το ιστορικό της μάχης. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων για τους αγωνιστές που έπεσαν στη μάχη.

Η μάχη στο Τάσιουλουκ έγινε στις 14/9/1944. Παραμονή της μάχης, μια μηχανοκίνητη φάλαγγα Γερμανών επέδραμε στα χωριά της Νιγρίτας, ανατίναξε τη γέφυρα του Στρυμόνα, έκαψε την ηλεκτρικό σταθμό της Νιγρίτας και πολλά σπίτια στη γύρω περιοχή και στην πόλη, σκορπώντας το θάνατο και τον τρόμο σε αμάχους.

Κατά τις συμπλοκές πιάστηκαν δύο Γερμανοί αιχμάλωτοι. Οι Γερμανοί σε αντίποινα, συγκέντρωσαν τους άντρες και τις γυναίκες, αρχικά στην πλατεία της Νιγρίτας και στη συνέχεια τους μετέφεραν έξω από την Νιγρίτα, όπου βρίσκεται και σήμερα το εκκλησάκι του Αγιου Νικήτα, με σκοπό να τους σκοτώσουν. Μετά από παρέμβαση του τότε δημάρχου Βασιλούδα και με την υπόσχεση ότι θα παραδώσουν τους αιχμαλώτους απεφεύχθη η εκτέλεση των κατοίκων της Νιγρίτας.

Χαράματα της επόμενης μέρας, τμήμα του 19ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, επιτέθηκε στη μηχανοκίνητη φάλαγγα των Γερμανών που επέστρεφε, μετά τα γεγονότα της Νιγρίτας, στη Θεσσαλονίκη μέσω Σοχού. Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ επέφεραν συντριπτικό πλήγμα στα ναζιστικά στρατεύματα, ενώ συγκέντρωσαν και άφθονο σύγχρονο πολεμικό υλικό, με το οποίο εφοδιάστηκαν και εξοπλίστηκαν τα τμήματά του.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org