Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΒ
Αντεργατική «σταθεροποίηση» με στρατηγική το μνημόνιο

«Οπως κατέδειξε και η συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, η κυβέρνηση "επενδύει" στην αναδιάρθρωση του χρέους σε μια προσπάθεια μετριασμού του σοκ από την εφαρμογή των σκληρών υφεσιακών μέτρων της συμφωνίας». Αυτό τονίζει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία, με το χαρακτηριστικό τίτλο «Να ξεμπερδεύουμε (στ' αλήθεια) με το παλιό»...

Από τη σκοπιά του κεφαλαίου, σε ρόλο συμβούλου της κυβέρνησης και του αστικού πολιτικού προσωπικού, και ταυτόχρονα προβάλλοντας τις δικές τους αντεργατικές απαιτήσεις από την κυβέρνηση, οι Ελληνες βιομήχανοι «υπενθυμίζουν» πως «δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει πραγματική προσαρμογή χωρίς μείωση εισοδημάτων και απασχόλησης». Επιπλέον, σημειώνουν: «Εξυπακούεται, βεβαίως, ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αναδιάρθρωση χρέους, εάν πρώτα δεν υπάρξουν δείγματα γραφής όσον αφορά στην υλοποίηση του προγράμματος». Περνώντας «στο ψητό», που βέβαια αφορά στο ζήτημα της ανάκαμψης του κεφαλαίου και των κερδοφόρων επενδύσεων, τονίζουν: «Τυχόν υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων προσχηματικά ή a la carte, δεν θα μας οδηγήσει σε κάποιο νέο αναπτυξιακό πρότυπο, όπου οι μισθοί, τα κέρδη και η απασχόληση είναι αποτέλεσμα της ελεύθερης ιδιωτικής παραγωγικής διαδικασίας και όχι της κρατικής αναδιανομής εισοδημάτων και πλούτου».

Σε πρώτο πλάνο τα Εργασιακά

Σε αυτό το πλαίσιο, προβάλλοντας ότι τα παραπάνω οδηγούν «στη διαιώνιση του παλιού αναπτυξιακού προτύπου, της προστασίας κλάδων από τον διεθνή ανταγωνισμό, της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας, των απαρχαιωμένων μορφών συντεχνιακής κοινωνικής οργάνωσης», ζητήματα που οι «διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπει η συμφωνία προσπαθούν να θεραπεύσουν», σύμφωνα με τον ΣΕΒ, βάζουν οι βιομήχανοι στην αντιλαϊκή ατζέντα τόσο το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, όσο και το νέο ρόλο του κράτους.

Την ίδια ώρα, επισημαίνουν πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε «πορεία δυνητικής σταθεροποίησης», που έχει ως όρο και προϋπόθεση την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή του μνημονίου και των αντιλαϊκών μέτρων που περιέχονται σε αυτό.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΒ θέτει τους παρακάτω άξονες:

-- «Επιτυχημένη» ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

-- Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

-- Σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα.

-- Να αντιμετωπιστεί με «ταχύτατες διαδικασίες το απόθεμα των προβληματικών με την πώλησή τους στην αγορά, όπως προβλέπει το μνημόνιο».

-- Αρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

-- Επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης (Φλεβάρης 2016).

-- Επιτυχής διαπραγμάτευση για την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, που θα «επιτρέψει στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του προγράμματος».

-- Συνθήκες επανόδου του κράτους για δάνεια από τις «αγορές», που βέβαια έχει ως προϋπόθεση την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων.

Με το βλέμμα στις κρατικές ενισχύσεις

Τις προτάσεις της για το νέο «αναπτυξιακό νόμο» δημοσιοποίησε η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, στο πλαίσιο της «δημόσιας διαβούλευσης» του υπουργείου Οικονομίας.

Ανάμεσα σε άλλα προτείνει:

-- Δωρεάν παροχή από το Δημόσιο χρηματικού ποσού για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών.

-- Επιδότηση των τόκων για τραπεζικά δάνεια.

-- Ενίσχυση της φορολογικής απαλλαγής.

-- Αναθεώρηση του «Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων», ο οποίος έχει τεθεί σε ισχύ από το 2014, καθώς έχει επέλθει σοβαρή μείωση των ανώτατων ποσοστών ενίσχυσης σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς ενίσχυσης. Προτείνεται η αύξηση των ποσοστών ενίσχυσης στο σύνολο της επικράτειας μέσω αναθεώρησης του ΧΠΕ.

-- Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο ποσοστό κάλυψης της επένδυσης, από την «ίδια συμμετοχή» (κεφάλαια που θα συνεισφέρουν οι επιχειρηματίες).

-- Αρση του περιορισμού που αφορούσε στη μείωση του ποσοστού ενίσχυσης για επενδυτικά σχέδια πάνω από 20 εκατ. ευρώ.

-- Να προβλεφθεί η διατήρηση των μεγάλων επιχειρήσεων στο πλαίσιο ενίσχυσης.

-- Δυνατότητα προκαταβολικής πληρωμής της επιχορήγησης στο 100%.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org