Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στερνό «αντίο» στον Λουκά Λιάκο

«Κοίταξέ μας - δεν κλαίμε./ Οχι, σύντροφε. Κλαίμε, δεν το κρύβουμε. Γιατί 'μαστε κομμουνιστές, και σ' αγαπάμε σύντροφε, και θα λείψεις απ' τον αγώνα μας/ και θα μας λείψεις».

Με τους στίχους αυτούς του Γ. Ρίτσου, η ΤΟ Λιβαδειάς του ΚΚΕ αποχαιρετά τον Λουκά Λιάκο που «έφυγε» απ' τη ζωή στις 7 Οκτώβρη. Γεννημένος στον Ελικώνα, στο Ζερίκι Λιβαδειάς, στις 29/1/1946, από φτωχή αγροτική οικογένεια, γιος του αλύγιστου συντρόφου Σταύρου Λιάκου και της ακούραστης Ασήμως Λιάκου.

Νεαρός ακόμη πρωτοστάτησε στη δράση της παράνομης Κομματικής Οργάνωσης Λιβαδειάς, βοηθώντας από όποιο μετερίζι του ζητήθηκε, ενώ ως φοιτητής πήρε μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα.

«Ο ρόλος του στο κίνημα υπήρξε μεγάλος και καθοριστικός. Με ανιδιοτέλεια και πίστη στα κομμουνιστικά ιδεώδη, υπερασπίστηκε ως δικηγόρος τα δικαιώματα των εργαζομένων στην UNICOT, στην ΠΕΣΙΝΕ, στην ΛΑΡΚΟ, στον ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, στον ΜΠΑΡΛΟ, στον ΔΟΝΤΑ. Δεν ξεπούλησε κανέναν εργαζόμενο και δεν συμβιβάστηκε ποτέ με βρώμικες συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, σε όσες εργατικές δίκες πήρε μέρος, δεν υπερασπίστηκε ποτέ εργοδότη ενάντια σε εργαζόμενο», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΤΟ Λιβαδειάς και συνεχίζει:

«Η προσωπικότητά του είχε μεγάλη απήχηση σε όλο το νομό. Υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ το 1981, το 1985, το 1989, το 1996. Στην Τοπική Διοίκηση ήταν υποψήφιος δήμαρχος Λιβαδειάς το 1982 και το 1986 και υποψήφιος νομάρχης Βοιωτίας το 1998 και το 2002. Δεν αρνήθηκε ποτέ την ευθύνη να ηγηθεί των ψηφοδελτίων που στήριζε το ΚΚΕ, ακόμη κι όταν οι οπορτουνιστικές δυνάμεις τού στέρησαν την εκλογή του ως δημάρχου, ακόμη κι όταν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Κύριο μέλημά του οι σύγχρονες ανάγκες του λαού, του τόπου μας και η πάλη του να τις κατακτήσει.

Οσοι τον γνώρισαν θα τον θυμούνται και θα τιμούν τη μνήμη του για πάντα. Σεμνός αγωνιστής, μπροστάρης στους αγώνες, αταλάντευτος και πιστός κομμουνιστής μέχρι το τέλος. Αγαπούσε τους ανθρώπους και τον αγαπούσαν. Το παράδειγμά του θα μας εμπνέει και θα μας δίνει δύναμη στους δύσκολους, μα τόσο όμορφους αγώνες, που βρίσκονται ακόμη μπροστά μας. Η δική του συμβολή σ' αυτούς υπήρξε αμέριστη.

Σύντροφε Λουκά, σου δίνουμε υπόσχεση πως θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο που βαδίσαμε μαζί ως τώρα κρατώντας την παρακαταθήκη που μας αφήνεις, για το Δίκιο, για τον Ανθρωπο, για τον Σοσιαλισμό».

Η ΤΟ Λιβαδειάς εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην αγαπημένη του σύντροφο Ελένη και στους γιους του Σταύρο και Γιάννη.

Η κηδεία του γίνεται σήμερα Παρασκευή, στη Λιβαδειά, στις 4 μ.μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνέδεσε όλη του τη ζωή με το Κόμμα και το λαϊκό κίνημα(10/1/2017)
«Εφυγε» ο σύντροφος Πέτρος Κωνσταντινίδης(3/1/2013)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ(2/8/2011)
«Εφυγε» ο Μήτσος Αλεπόπουλος(13/8/2002)
Υποψήφιος νομάρχης Βοιωτίας ο Λουκάς Λιάκος(11/6/2002)
ΑΤΙΤΛΟ(9/7/1998)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org