Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ψάχνει αντιπολιτευτική γραμμή εν μέσω αντιφάσεων

Τα αντιπολιτευτικά της πατήματα προσπαθεί να βρει η ΝΔ, επιχειρώντας προσώρας να εμφανιστεί ως... αντιμνημονιακή, καταγγέλλοντας το τρίτο μνημόνιο ως «μνημόνιο Τσίπρα», παρότι το υπερψήφισε και η ίδια, με γνώμονα τις στρατηγικές επιλογές του εγχώριου κεφαλαίου. Η αντίφαση αυτή επισημαίνεται στην ηγεσία της κι από μια σειρά επιτελεία του συστήματος, που παράλληλα υπογραμμίζουν ότι η εποχή «μνημόνιο - αντιμνημόνιο» τελείωσε με την ψήφιση του νέου μνημονίου από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ, ότι η συμφωνία με τους «εταίρους» και τα χρονοδιαγράμματα είναι δεδομένα, ότι τα περιθώρια «βελτιώσεων» είναι πολύ μικρά, και πως αν υπάρξουν τελικά κάποιες τέτοιες, αυτός που θα καρπωθεί τα εύσημα θα είναι η κυβέρνηση και όχι η ΝΔ...

Μέσα σε ένα τέτοιο στενό κορσέ, συνεχίζονται και οι διεργασίες στο εσωτερικό του κόμματος για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας, που τελικά αφορούν την αναζήτηση του στίγματος της ΝΔ στο υπό αναδιάταξη αστικό πολιτικό σκηνικό, το ξεπέρασμα της κρίσης της σε ζητήματα φυσιογνωμίας και κατεύθυνσης.

«Κοινωνικός φιλελευθερισμός με ανθρώπινο πρόσωπο»...

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο νυν πρόεδρος της ΝΔ, και ένας εκ των τεσσάρων υποψηφίων, Ευ. Μεϊμαράκης, εγκαταλείπει τη γραμμή της συναίνεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησε προεκλογικά, και απευθυνόμενος περισσότερο στην κομματική βάση - απ' όπου δέχεται και κριτική ότι η αντιπολιτευτική του γραμμή δεν απέδωσε τα αναμενόμενα - διακηρύσσει ότι το κόμμα από εδώ και πέρα δεν πρόκειται να ψηφίζει τα κυβερνητικά νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα. Προσπαθεί έτσι να εμφανίσει τη ΝΔ... ως αθώα του αίματος, ενώ τα μέτρα αυτά τα ενέκρινε και η ίδια, υπερψηφίζοντας το τρίτο μνημόνιο όπου προβλέπονταν ρητά. Μάλιστα, χτες, έσπευσε να οξύνει την κοκορομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας μήνυμα στον Αλ. Τσίπρα ότι καθώς «το ΔΝΤ μας "στέλνει εγκύκλιο" για να ληφθούν νέα μέτρα, πάνω από 1 δισ. ευρώ (...) Εγώ θέλω να τονίσω να μην διανοηθούν να φέρουν επιπλέον μέτρα στη Βουλή».

Ταυτόχρονα, ο ίδιος, μιλώντας προχτές βράδυ στη Βουλή, και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, επιχείρησε να εμφανίσει τη ΝΔ ως σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη, ικανή να στοιχίσει εκ νέου λαϊκά στρώματα στα προτάγματα των μονοπωλίων, άρα εκ νέου χρήσιμη στο κεφάλαιο για να διαχειριστεί την εξουσία του. Είπε, μεταξύ άλλων: «Εκφράζουμε τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, με ανθρώπινο πρόσωπο. Απορρίπτουμε ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις που εσείς είπατε ότι υπάρχουν στο μνημόνιο το οποίο υπογράψατε. Αυτές οι ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις δεν έχουν σχέση με την Κεντροδεξιά, με τη ΝΔ. Καταλάβετέ το. Εσείς τα έχετε υπογράψει αυτά. Εκφράζουμε τη σύγχρονη Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, η οποία έχει κοινωνικά χαρακτηριστικά, έχει επίκεντρο τον άνθρωπο»...

«Θα λυθεί και το πρόβλημα της μη παρουσίας Τζιτζικώστα στη Βουλή»...

Ετερος υποψήφιος, ο Απ. Τζιτζικώστας, η υποψηφιότητα του οποίου δείχνει να αποκτά δυναμική, εγκαινίασε χτες εκλογικό κέντρο στην Αθήνα και σήμερα μιλά σε συγκέντρωση στην Πάτρα. Εχει τη σημασία του το γεγονός ότι η «Καθημερινή», «ναυαρχίδα» της κεντροδεξιάς παράταξης στον Τύπο, έσπευσε χτες στο πρωτοσέλιδό της να απαντήσει στην πολεμική που γίνεται εναντίον του Τζιτζικώστα ότι ως περιφερειάρχης έχει κώλυμα εκλογιμότητας στη Βουλή μέχρι το 2019, οπότε έως τότε το κόμμα θα εμφανίζεται ακέφαλο στις κοινοβουλευτικές «μάχες», με ανοικτό το ενδεχόμενο δυαρχίας ή πολυαρχίας στο κόμμα, ή και διάσπασης ακόμα.

Εγραψε η εφημερίδα: «Αποδεχόμεθα ασφαλώς τη σημασία του επιχειρήματος, που εάν τελικώς προκύψει, θα επιλυθεί ούτως ή άλλως. Στην παρούσα Βουλή μετέχουν δύο πρώην πρωθυπουργοί, τρεις υποψήφιοι για το αξίωμα του προέδρου της ΝΔ, καθώς και έμπειρα στελέχη. Κάποιος από όλους θα "θυσιαστεί" και θα τεθεί επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδος. Σε τελική ανάλυση και ο κ. Τσίπρας δεν είναι ο γίγας του ελληνικού Κοινοβουλίου (...) Πέραν τούτου, ο επαρκέστερος αγορητής των τελευταίων χρόνων - μακράν όλων των άλλων - ήταν ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος (...) Αλλά τι το όφελος. Επί των ημερών του εξαϋλώθηκε το ΠΑΣΟΚ (...)

Ουδείς εχέφρων και υπεύθυνος πολίτης και πολιτικός μπορεί να διανοηθεί ότι είναι δυνατόν να υποβαθμισθεί η παρουσία ενός κόμματος στο Κοινοβούλιο. Αλλά η ιδέα ότι ένας πρόεδρος μπορεί να αρκεσθεί σε πέντε - δέκα αγορεύσεις στη διάρκεια του έτους - καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές - δεν αρκεί. Οταν ο κ. Κώστας Καραμανλής εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ, όργωσε κυριολεκτικώς την Ελλάδα απ' άκρου εις άκρον. Ηταν εξαίρετος ρήτωρ στη Βουλή, αλλά δεν αρκέσθηκε σε αυτό. Οποιος εκ των τεσσάρων υποψηφίων αναδειχθεί πρόεδρος της ΝΔ έχει ασφαλώς υπ' όψιν ότι οι "μονομαχίες" στη Βουλή δεν αρκούν για να προσδώσουν ζωτική ορμή στην Κεντροδεξιά».

Ο δε Κυρ. Μητσοτάκης επιχειρώντας να καλλιεργήσει ένα προφίλ εν δυνάμει ...πρωθυπουργικό, επισκέφτηκε την Κύπρο - πρώτο σταθμό όλων των νεοκλεγμένων πρωθυπουργών - όπου είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον υπουργό Οικονομικών.

Τέλος, ο Αδ. Γεωργιάδης ξεκινά - κατά τα αμερικανικά πρότυπα - περιοδείες ανά την Ελλάδα με πούλμαν.

Βέβαια, για να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος, πρώτα πρέπει να ...τρέξει η διαδικασία εκλογής. Σε αυτή τη βάση, συνεδρίασε χτες η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της ΝΔ, όπου συμμετείχαν και εκπρόσωποι των υποψήφιων αρχηγών. Στη συνεδρίαση έγινε συζήτηση για το χρόνο των εκλογών, το κόστος εγκατάστασης του σχετικού πληροφοριακού συστήματος, καθώς και για τον αριθμό των καλπών που θα στηθούν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ