Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Τίμησε την απελευθέρωση της πόλης απ' τα γερμανικά στρατεύματα

Από την εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων»
Από την εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων»
Με δύο εκδηλώσεις την Τρίτη 6/10 τίμησε ο Δήμος Πάτρας την 71ηεπέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στις 4/10/1944.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αγωνιστών και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της πλατείας Υψηλών Αλωνιών, ενώ ακολούθησε ομιλία του δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη. Νωρίτερα είχε τελεστεί δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας, παρουσία της δημοτικής αρχής, φορέων και αρχών της πόλης.

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ο Κ. Πελετίδης, εξήρε το παράδειγμα όσων πάλεψαν ενάντια στη φασιστική κατοχή και το υψηλό αγωνιστικό φρόνημα της εργατικής τάξης που πάλεψε για την επιβίωσή της από την πείνα και την εξαθλίωση. «Ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας», σημείωσε, «έδωσε και υπέροχα παραδείγματα πρωτοπόρας οργάνωσης και πειθαρχίας, πρωτόγνωρης αυτενέργειας και πρωτοβουλίας των λαϊκών μαζών στις πόλεις και τα χωριά, με αποκορύφωμα τον ένοπλο αγώνα χιλιάδων ανταρτών του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ. Η απελευθέρωση της Πάτρας και της χώρας ήρθε ως αποτέλεσμα της ηρωικής πάλης των εθνικοαπελευθερωτικών οργανώσεων, του ίδιου του λαού και της νεολαίας (...) Ο φασισμός και ο ναζισμός είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλισμού, που σαπίζει (...) Σήμερα, τιμώντας τους αγωνιστές της εθνικοαπελευθερωτικής πάλης, πρέπει να διδαχθούμε ότι η αντιμετώπιση του φασισμού και η απομόνωσή του μπορεί να επιτευχθεί μόνο από το λαό και τη νεολαία (...) Εχουμε μπροστά μας το δικό μας δρόμο. Το δρόμο της ανατροπής του καπιταλισμού και της εγκαθίδρυσης της Λαϊκής Εξουσίας. Ετσι θα τσακιστεί οριστικά ο φασισμός και θα εξαφανιστεί η εγκληματική ιδεολογία του».

Το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο δημοτικό θέατρο «Απόλλων», όπου μίλησε ο πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης - Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, Βασίλης Θωμόπουλος. Στο πλαίσιό της, παρουσιάστηκε η ιστορική διαδρομή από την ιταλική εισβολή έως την απελευθέρωση της Πάτρας, με προβολή φωτογραφικού υλικού και σύντομα επεξηγηματικά κείμενα από το δάσκαλο Πέτρο Βάη, μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού και ακολούθησε συναυλία με τραγούδια του αγώνα και της Αντίστασης από το Μουσικό Τμήμα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών.

Οπως σημειώνεται, μάλιστα, από τη δημοτική αρχή, το δεύτερο τμήμα της εκδήλωσης μπορεί να παρουσιαστεί και σε σχολεία, έως τις 15/10, σε συνεννόηση με την Αντιδημαρχία Παιδείας και Αθλητισμού και τον Πολιτιστικό Οργανισμό, προκειμένου να ενημερωθούν οι μαθητές για την απελευθέρωση της πόλης, ένα ιστορικό γεγονός που πολύ λίγο διδάσκεται από τα σχολικά βιβλία και είναι ο αγώνας κοντινών και δικών τους ανθρώπων.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org