Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΕΖΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Διαβεβαιώσεις για ενίσχυση των νόμων της αγοράς

Αρθρο του Σι Τζινπίνγκ σε αμερικανική εφημερίδα, ενόψει της επίσημης επίσκεψης στις ΗΠΑ

Από παλιότερη συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ και Κίνας
Από παλιότερη συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ και Κίνας
ΠΕΚΙΝΟ.--

«Η μεταρρύθμιση του καθεστώτος καθορισμού της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρενμίνμπι (σ.σ. το κινεζικό νόμισμα γουάν) θα συνεχιστεί προς την κατεύθυνση της λειτουργίας της αγοράς», επισημαίνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανική εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζούρναλ» (WSJ) ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, που ξεκινά επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ σε μια περίοδο που αφενός οξύνονται οι σφοδρές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις σε όλο τον κόσμο και από την άλλη πληθαίνουν τα αρνητικά σημάδια για την παγκόσμια καπιταλιστική ανάπτυξη.

Ο Τζινπίνγκ έσπευσε να δώσει διαβεβαιώσεις περί ενίσχυσης της «λειτουργίας της αγοράς» μετά την κριτική που δέχτηκε το Πεκίνο για τις παρεμβάσεις του για τη «σταθεροποίηση» των αγορών και την «αντιμετώπιση» των σκαμπανεβασμάτων στα κινεζικά χρηματιστήρια, με στόχο προφανώς να μετριάσει πιθανές απειλές για την κινεζική οικονομία. Οι (χαμηλότεροι από τις αρχικές προβλέψεις) ρυθμοί ανάπτυξης στην Κίνα δίνουν νέα τροφή για εκτιμήσεις, αλλά και ανταγωνισμούς μονοπωλιακών ομίλων και ιμπεριαλιστικών κέντρων, δεδομένου του μεγάλου «βάρους» που έχει για την παγκόσμια οικονομία η γιγάντια αγορά της Κίνας, αλλά και του ότι πλέον αποτελεί τη δεύτερη δύναμη στη διεθνή «πυραμίδα».

Σύμφωνα με τη WSJ, «o Τζινπίνγκ είπε ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης και οι διακυμάνσεις της αγοράς δε θα εμποδίσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», σε μια περίοδο που οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής διευρύνονται και βαθαίνουν ραγδαία σε όλο και περισσότερους κλάδους της κινεζικής οικονομίας, μεγαλώνοντας τις απαιτήσεις με τις οποίες το ανερχόμενο κινεζικό κεφάλαιο συμμετέχει στους ανταγωνισμούς στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Αντίστοιχες διαβεβαιώσεις έσπευσε να δώσει και ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Βρετανό ΥΠΕΞ Φίλιπ Χάμοντ στο Πεκίνο, όπου ο δεύτερος πραγματοποιεί πολυήμερη περιοδεία. Θυμίζουμε ότι η Βρετανία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που κατέθεσε αίτημα ένταξης στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών (AIIB) παρά την «ενόχληση» της Ουάσιγκτον, ενώ και το ταξίδι του πρωθυπουργού, Ντ. Κάμερον, πριν από μερικά χρόνια στο Πεκίνο είχε αναδείξει ότι το βρετανικό κεφάλαιο «επενδύει» πολλά στην ενίσχυση της επιχειρηματικής συνεργασίας με τον «ασιατικό γίγαντα».

Η τριήμερη επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, ξεκίνησε από το Σιάτλ, έχοντας ως κεντρικά ζητήματα στη βαριά ατζέντα των συναντήσεών του με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα, άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους και σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες στη χώρα την αντιμετώπιση κλιματικών αλλαγών και κυρίως ζητήματα που αφορούν στην Ενέργεια (όπως ο εκσυγχρονισμός των δικτύων μεταφοράς Ενέργειας, η παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων σε αστικά κέντρα), οι νέες τεχνολογίες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ