Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Αποφάσισαν επιστροφή των πρέσβεων

ΚΙΤΟ.--

Επειτα από βδομάδες εντάσεων, οι κυβερνήσεις της Βενεζουέλας και της Κολομβίας αποφάσισαν το βράδυ της Δευτέρας την επιστροφή των πρεσβευτών τους στις πρωτεύουσες των δύο χωρών, μετά από συνάντηση των δύο Προέδρων, Νικολάς Μαδούρο και Χουάν Μανουέλ Σάντος, που έγινε στην πρωτεύουσα του Εκουαδόρ, Κίτο.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών τους βρέθηκαν το κλείσιμο των συνόρων στη μεθόριο των δύο χωρών, οι απελάσεις Κολομβιανών λαθρεμπόρων και η σύλληψη άλλων εγκληματιών, στην οποία προχώρησε από τον Αύγουστο η κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Το κλείσιμο των συνόρων και η κήρυξη 7 συνολικά παραμεθόριων περιοχών σε κατάσταση ειδικού καθεστώτος επιλέχτηκε για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης και καυσίμων, τη δράση των παραστρατιωτικών εγκληματικών οργανώσεων που εμπλέκονταν και είχαν ως απώτερο στόχο - πέρα από το κέρδος από τις μεταπωλήσεις των λαθραίων - και τη δημιουργία τεχνητών ελλείψεων, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες λαϊκής δυσαρέσκειας και αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης του Ν. Μαδούρο, καθώς και τη στήριξη αντιδραστικών δυνάμεων μέσα στη Βενεζουέλα. Σε αυτές τις επιχειρήσεις απελάθηκαν πάνω από 1.300 Κολομβιανοί, αρκετοί συνελήφθησαν, εξαρθρώθηκαν δίκτυα πορνείας και εμπορίας ανθρώπων, ενώ και πάνω από 16.000 Κολομβιανοί που ζούσαν στη Βενεζουέλα παράνομα, επέστρεψαν στη χώρα τους.

Παρά την απόφασή τους για την επιστροφή των πρεσβευτών, οι δύο ηγέτες ωστόσο δεν έχουν δώσει ακόμη εντολή για άνοιγμα των συνόρων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ