Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Για όποιον δεν κατάλαβε...

«Η νίκη μας είναι μεγαλύτερη απ' αυτή του Γενάρη, ακριβώς επειδή προηγήθηκαν όσα προηγήθηκαν (...) Κι έτσι, τρόπον τινά νομιμοποιεί το μνημόνιο πολιτικά, το καθαιρεί απ' το στοιχείο της ήττας, της ανακολουθίας. Οσοι θέλουν να συνεχίσουν να αισθάνονται έτσι, είναι πια πρόβλημά τους. Σε τελευταία ανάλυση, είναι ο κόσμος, η μάζα, που ορίζει πολιτικά τα πράγματα. Τι είναι ηθικό και τι όχι, τι επιτρεπτό και τι ανεπίτρεπτο...».

Αυτά έγραψε ο Γιώργος Τσίπρας, πρώην γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανάρτησή του στο «Facebook». Τα αντιγράφουμε για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το πώς θα «μεταφράσουν» την εντολή που πήραν. Ηδη την έχουν φέρει στα μέτρα τους, υποστηρίζοντας προκλητικά ότι η νομιμοποίηση του μνημονίου, δηλαδή των περικοπών σε συντάξεις, της αύξησης της φορολογίας, της ανατροπής δικαιωμάτων, είναι ηθική και επιτρεπτή...

Εξυπναδούλες

Με μια εξυπναδούλα προσπαθεί η χτεσινή «Εφημερίδα των Συντακτών» να ξεμπερδέψει με την ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών. Αναπαράγει, λοιπόν, την εκτίμηση του Κόμματος ότι η νέα συγκυβέρνηση θα πορευτεί «στο δρόμο της εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων και μνημονίων, προς όφελος της καπιταλιστικής κερδοφορίας» και σχολιάζει: «Δεν καταλαβαίνω αν το ΚΚΕ εύχεται να συμβούν όλα αυτά τα τραγικά για να δικαιωθεί η γραμμή του ή απλώς ανταγωνίζεται τους γέροντες του Αγίου Ορους... στις κακορίζικες προφητείες τους». Φιλότιμη η προσπάθεια της εφημερίδας να απαξιώσει την ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ, αλλά «λίγη». Εκτός αν θεωρεί τους αναγνώστες της ...«μπούφους», που πιστεύουν ότι η νέα συγκυβέρνηση, κόντρα στις ίδιες τις εξαγγελίες της, δε θα εφαρμόσει το μνημόνιο και τα αντιλαϊκά μέτρα που περιέχονται σε αυτό. `Η εκτός αν τους θεωρεί μειωμένης αντίληψης, ώστε να μη βλέπουν ότι οι πρώτοι που βγαίνουν στα κεραμίδια και εύχονται να πετύχει η νέα κυβέρνηση είναι ο ΣΕΒ και οι άλλες εργοδοτικές ενώσεις. Μπορεί, πάλι, η «Εφημερίδα των Συντακτών» να θεωρεί τώρα ότι τα μνημόνια είναι προς όφελος του λαού, γεγονός που θα εξηγούσε κατά πολύ το λιβάνισμα που κάνει στον ΣΥΡΙΖΑ η ...«ανεξάρτητη» εφημερίδα, ξεπερνώντας σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και την «Αυγή».

Διπλό το μήνυμα

Γράφαμε πριν από το δημοψήφισμα του περασμένου Ιούλη ότι το αποτέλεσμά του θα αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση ως «ομολογία συμφωνίας» του λαού για την υπογραφή ενός τρίτου μνημονίου. Ετσι και έγινε. Ακολούθως, το τρίτο μνημόνιο αναζητούσε κι αυτό νομιμοποίηση μέσω της κάλπης. Αυτή ήρθε μέσα από τις τελευταίες εκλογές, στις οποίες, έτσι κι αλλιώς, από τα κόμματα της προηγούμενης Βουλής που συμμετείχαν, τα πέντε είχαν ψηφίσει το μνημόνιο. Τώρα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το πολιτικό σύστημα θεωρεί ότι έχει λυμένα τα χέρια του να εφαρμόσει τις «μεταρρυθμίσεις» των μνημονίων, που δεν είναι τίποτε άλλο από προαποφασισμένες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, προσαρμοσμένες στη συγκυρία της κρίσης και των δανειακών αναγκών του κράτους. Κάπως έτσι, το χτεσινό ηλεκτρονικό «Βήμα» αναφωνεί από το κύριο άρθρο του: «Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα με νωπή και καθαρή εντολή από το λαό (...) έχει μπροστά της και ένα Γολγοθά εφαρμογής μέτρων και μεταρρυθμίσεων μέχρι την επόμενη άνοιξη (...) Με διακηρυγμένη την απόφαση από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και επικυρωμένη πλέον από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών εντολή για διασφάλιση της παραμονής της χώρας στο ευρώ, περιθώρια για καθυστερήσεις και αμφιταλαντεύσεις δεν υπάρχουν». Διπλό το μήνυμα: Στην κυβέρνηση να μη χάσει χρόνο στην εφαρμογή του μνημονίου, και στο λαό να σκάσει και να κάνει κουπί, τώρα που επικύρωσε με την ψήφο του τη βάρβαρη συμφωνία...

Τέτοια σύμπλευση...

Σε non paper με σημεία από την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση του πολιτικού οργάνου εκλογικής ευθύνης αναφερόταν: «Αμεσος στόχος της επόμενης περιόδου η πλήρης αποκατάσταση της σταθερότητας στην οικονομία και στη λειτουργία των τραπεζών, η διεύρυνση του εδάφους που κερδίσαμε στη διαπραγμάτευση, με πρώτη κρίσιμη μάχη αυτή της απομείωσης του χρέους. Ταυτόχρονα, θα πρέπει με αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε σε μεγάλες τομές, μάχη με το σύστημα της διαπλοκής, για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου στην ελληνική κοινωνία». Ο ΣΕΒ σε ανακοίνωσή του την επομένη των εκλογών ανέφερε: «Είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε πόρους, ιδέες και δυνάμεις στη νέα κυβέρνηση με τρεις στόχους:

1. Την έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

2. Το σχεδιασμό μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής για την αναβίωση της μεταποίησης στη χώρα μας

3. Την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής με ηλεκτρονικά μέσα, ώστε να βελτιωθούν δραστικά τα δημόσια έσοδα».

Το κεφάλαιο περιμένει από τη «νέα» κυβέρνηση τη στήριξη της ανάκαμψης της κερδοφορίας του. Ο λαός να περιμένει νέα επίθεση στα δικαιώματά του. Η λεγόμενη «αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου στην ελληνική κοινωνία» δεν αφορά την καλυτέρευση της ζωής του λαού, αλλά την εξασφάλιση της συναίνεσης στη σφαγή του...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 H Τρίπολη πέφτει στα χέρια των επαναστατημένων Ελλήνων.

1862 Ο Οτο φον Μπίσμαρκ γίνεται πρωθυπουργός της Πρωσίας.

1863 Η Ιόνιος Βουλή ψηφίζει την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα.

1900 Ξεκινά τις εργασίες του το Συνέδριο της Β' Διεθνούς στο Παρίσι.

1922 Πραγματοποιείται απόπειρα δολοφονίας κατά των μελών της ΚΕ του ΣΕΚΕ(Κ), του διευθυντή του «Ριζοσπάστη» και της ηγεσίας της ΓΣΕΕ στις φυλακές Συγγρού. Η απόπειρα ματαιώνεται και στις 5 Οκτώβρη οι κρατούμενοι απελευθερώνονται.

1926 Γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός της τζαζ Τζον Κολτρέιν.

1928 Στη Ρώμη, ο πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος, υπογράφει σύμφωνο φιλίας και διαιτησίας μεταξύ Ελλάδας και φασιστικής Ιταλίας. Ο Βενιζέλος διαβεβαιώνει τον Μουσολίνι ότι «ζήτημα Δωδεκανήσων δεν υφίσταται μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας».

1932 Σχηματίζεται το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας υπό τον Αμπντούλ Αζίζ μπιν Σαούντ.

1943 Ο Ιταλός δικτάτορας Μπ. Μουσολίνι ανακηρύσσει τη νεοφασιστική «Κοινωνική Δημοκρατία» («Δημοκρατία του Σάλο»).

1944 Ομάδα καταδρομών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ εισβάλλει στο Ραδιοσταθμό Αθηνών και μεταδίδει το παρακάτω μήνυμα: «Προσοχή, προσοχή. Σας μιλάει το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Ελληνες, όλοι επί ποδός πολέμου. Ο ηρωικός ΕΛΑΣ λευτερώνει την αγαπημένη μας πατρίδα. Ηρθε η ώρα να λευτερώσει και την Αθήνα μας. Εμπρός όλοι να λευτερώσουμε τους φυλακισμένους αδελφούς μας. Φωτιά και τσεκούρι στους αμετανόητους ταγματασφαλίτες, χωροφύλακες, μπουραντάδες και τους κρυφούς πολιτικούς αρχηγούς τους. Κλείστε τα αυτιά σας στις προδοτικές διαδόσεις. Ολοι επί ποδός πολέμου. Ζήτω το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Ζήτω οι μεγάλοι μας σύμμαχοι».

1949 Γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός της ροκ Μπρους Σπρίνγκστιν.

1950 Το Αμερικανικό Κογκρέσο ψηφίζει νόμο «για την Εσωτερική Ασφάλεια» (νόμος ΜακΚάραν) με τον οποίο τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος ΗΠΑ θεωρούνταν «πράκτορες ξένης δυνάμεως» και φυλακίζονταν χωρίς δικαστικές αποφάσεις.

1953 Μεταφέρονται από τον Πειραιά στον Αϊ-Στράτη οι τελευταίες 50 κρατούμενες του στρατοπέδου στο Τρίκερι.

1970 Με ανακοίνωσή του, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταδικάζει την απόφαση των ΗΠΑ να χορηγήσουν βαρύ οπλισμό στη χούντα, ενώ καλεί το λαό σε επαγρύπνηση στον αγώνα κατά της δικτατορίας.

1973 Πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών στο Σαντιάγο της Χιλής ο κομμουνιστής ποιητής και μέλος της ΚΕ του ΚΚ Χιλής Πάμπλο Νερούδα (Βραβείο «Στάλιν», 1953, Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1971).

1973 Πεθαίνει ο Βρετανός παιδαγωγός Αλεξάντερ Σάδερλαντ Νιλ, δημιουργός του σχολικού συστήματος «Σάμερχιλ».

2004 Πεθαίνει η συγγραφέας Διδώ Σωτηρίου. Στη διάρκεια της Κατοχής, δημοσιογραφούσε στα παράνομα ΕΑΜικά έντυπα και μετά την απελευθέρωση, στα χρόνια 1946-1947, δημοσιογραφούσε στο «Ριζοσπάστη». Οταν εκδόθηκε η εφημερίδα «Αυγή», συνεργάστηκε με άρθρα και χρονογραφήματα. Επίσης, δημοσίευσε ποικίλα θέματα στο περιοδικό «Επιθεώρηση της Τέχνης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ