Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2015 - αριθ. φύλλου: 12246

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ - ΕΕ - ΗΠΑ
«Βάση συνεργασίας» το τρίτο μνημόνιο

ΣΕΛ.  6  -  7
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2015
Τα τελικά αποτελέσματα σε περιφέρειες και δήμους

ΣΕΛ.  9  -  17

Το ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή για δυνατή λαϊκή αντιπολίτευση, για να ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής

Ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 20ής Σεπτέμβρη

  • Χαιρετίζουμε τα μέλη, τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος και της ΚΝΕ, τους συνεργαζόμενους, όλους όσοι έδωσαν τη μάχη, συστρατεύθηκαν μαζί του. Το Κόμμα συγκέντρωσε ποσοστό 5,6% και διατήρησε τους 15 βουλευτές του. Αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα εκφράζει το συνολικό αρνητικό ταξικό συσχετισμό δυνάμεων, τη γενικότερη υποχώρηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, το επίπεδο της ταξικής πάλης στη χώρα μας και διεθνώς.
  • Η νέα κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα πορευτεί στο δρόμο της εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων και μνημονίων, προς όφελος της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Θα υλοποιήσει τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που αφορούν όλες τις χώρες - μέλη.
  • Μπροστά μας βρίσκονται μεγάλες μάχες για τα καυτά προβλήματα που αφορούν το σύνολο της εργατικής τάξης, τα λαϊκά στρώματα (π.χ. το Ασφαλιστικό). Το ΚΚΕ θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις ώστε να οργανωθεί η λαϊκή αντεπίθεση, να εδραιωθεί ο προσανατολισμός του κινήματος σε αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, να μαζικοποιηθούν οι διαδικασίες του κινήματος και οι αγώνες.
  • Το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει τη συσπείρωση δυνάμεων, που σε αυτήν τη φάση υπήρξε, για να κάνει αυτό που υποσχέθηκε στο λαό, να υπάρξει δυνατή εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση και στη Βουλή, αλλά πάνω απ' όλα στο κίνημα, για να δυναμώσει η Λαϊκή Συμμαχία για το σήμερα και για την προοπτική.
  • Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ συζητήθηκε πιο πλατιά, πιο βαθιά μέσα στο λαϊκό κόσμο. Οι θέσεις αυτές και η συνολική πολιτική μας πρόταση μπορούν να γίνουν αντικείμενο συστηματικής συζήτησης μέσα στους τόπους δουλειάς, στις σχολές, στις γειτονιές, αξιοποιώντας και την πολύτιμη πείρα του προηγούμενου διαστήματος.

EurokinissiΣΕΛ.  3  -  4

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Συχαρίκια» με νόημα...

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος που υποδέχτηκαν την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές διάφοροι «θεσμικοί παράγοντες» μέσα κι έξω από την Ελλάδα.

Πέρα από τις διπλωματικές αβρότητες, ξεχωρίζει η προσπάθεια που κάνουν με τις συγχαρητήριες επιστολές τους είτε να κατοχυρώσουν τη νέα κυβέρνηση ως την πλέον κατάλληλη να εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο, είτε να της υπενθυμίσουν με νόημα ότι αυτή είναι η αποστολή της, γεγονός που ούτε η ίδια αμφισβητεί.

Για παράδειγμα, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Ντ. Πιρς, χαιρετίζει τους «νικητές» των εκλογών, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και σημειώνει σε μήνυμά του ότι «έχουν πολύ σκληρή δουλειά μπροστά»...

Αντίστοιχα, από τους αρχηγούς των κρατών μελών της ΕΕ ξεχωρίζει το μήνυμα του Φρ. Ολάντ, ο οποίος χαρακτηρίζει την εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ ως «ένα σημαντικό μήνυμα για την ευρωπαϊκή Αριστερά» και προβλέπει ότι η Ελλάδα θα γνωρίσει «μία περίοδο σταθερότητας με μία στέρεη πλειοψηφία».

Θυμίζουμε ότι η Γαλλία ήταν από τους καθοριστικούς παράγοντες στην επίτευξη συμφωνίας για το τρίτο μνημόνιο, ενώ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και στη συγγραφή του...

Από εκεί και κάτω, η λίστα δεν έχει τέλος: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάρτενς Βέμπερ, με ανακοίνωσή του «θυμίζει» στη νέα κυβέρνηση ότι «πρέπει να σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις που ανέλαβε» και καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί «με τα δημοκρατικά κόμματα ευρωπαϊκού προσανατολισμού στην Ελλάδα».

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δηλώνει ότι «προσβλέπει στον ταχύ σχηματισμό νέας κυβέρνησης με ισχυρή εντολή για τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας στην Ελλάδα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Κομισιόν σχολίασε ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει εντολή να υλοποιήσει το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στο οποίο δεσμεύτηκε τον Ιούλιο», μεταφράζοντας την ψήφο του λαού σε προσυπογραφή στο βάρβαρο τρίτο μνημόνιο.

Πιο σαφής είναι ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος σημειώνει ότι «η Ελλάδα χρειάζεται τώρα ευρεία υποστήριξη όλων των κομμάτων, θεσμική σταθερότητα και έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων».

Την ανάγκη να διασφαλιστούν η πολιτική σταθερότητα και η προσήλωση «στην εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής» αναδεικνύει στο δικό του μήνυμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Θέση μάχης», όμως, απέναντι στους ανταγωνιστές της παίρνει και η Ρωσία, με αφορμή την επανεκλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Με μήνυμά του ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, δηλώνει διατεθειμένος «να ενισχύσει τη ρωσοελληνική συνεργασία η οποία είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές σε πολλούς τομείς, κυρίως το εμπόριο, την οικονομία, την Ενέργεια και τον ανθρωπιστικό τομέα».

Τέλος, ενδιαφέρον έχει και η στάση που κρατούν απέναντι στη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση οι φυσικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου στην Ελλάδα. Ο ΣΕΒ αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε πόρους, ιδέες και δυνάμεις στη νέα κυβέρνηση για την έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, το σχεδιασμό μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής για την αναβίωση της μεταποίησης στη χώρα μας». Επίσης, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Β. Κορκίδης, είπε ότι η νέα κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τη δεύτερη ευκαιρία που της δόθηκε και υπενθύμισε ότι «οι προκλήσεις της εφαρμογής του νέου μνημονίου είναι μεγάλες, καθώς θα πρέπει να υλοποιηθούν 65 προαπαιτούμενες δράσεις»...

Τι δείχνουν όλα αυτά για το λαό; Οτι από την επομένη κιόλας της κάλπης «άρχισαν τα όργανα» σε βάρος του. Με την εφαρμογή της αντιλαϊκής συμφωνίας. Με την αναζωπύρωση των ανταγωνισμών ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα με αιχμή το ζήτημα της Ελλάδας.

Και, βέβαια, με την «πίεση» από την πλευρά της εργοδοσίας να προχωρήσουν ταχύτατα όλες οι ανατροπές που μπορούν να συνδράμουν την ανάκαμψη της κερδοφορίας της.

Απέναντι σ' όλους αυτούς μία διέξοδος υπάρχει: Λαός οργανωμένος, ανασύνταξη του κινήματος, πάλη για να εμποδιστούν τα βάρβαρα μέτρα, στο δρόμο της πραγματικής ανατροπής.

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org