Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Πιέσεις για διαπραγματεύσεις για την Α. Ιερουσαλήμ

Νεκρή 18χρονη Παλαιστίνια από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης

ΠΑΡΙΣΙ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Προσπάθειες εκτόνωσης της έντασης που δείχνει να αυξάνεται, εκ νέου, με επίκεντρο την πλατεία των Τζαμιών στο τέμενος Αλ Ακσα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και τη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης, όπου χτες δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από Ισραηλινούς στρατιώτες μία 18χρονη Παλαιστίνια, κατέβαλλαν το περασμένο 24ωρο από το Παρίσι ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, και ο Γάλλος ομόλογός του, Φρανσουά Ολάντ.

Οι δύο ηγέτες απηύθυναν έκκληση για «ειρήνη και ηρεμία».

Ειδικότερα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης κάλεσε τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις σε αυτοσυγκράτηση, τονίζοντας ότι είναι ορατός ο κίνδυνος μίας νέας ιντιφάντα (εξέγερσης) εάν επαναληφθούν οι πρόσφατες επεμβάσεις και οι συγκρούσεις των δυνάμεων κατοχής με νεαρούς Παλαιστίνιους στο τέμενος Αλ Ακσα και παραβιαστεί το καθεστώς που ισχύει για τους προσκυνητές στη λεγόμενη Πλατεία των Τζαμιών (ή «Ορος του Ναού» όπως την αποκαλούν οι Εβραίοι).

Ο Γάλλος Πρόεδρος από τη μεριά του ζήτησε σεβασμό των αρχών και του στάτους κβο που ισχύει στην περιοχή από το 1967 και διέπει τους όρους πρόσβασης των προσκυνητών στο χώρο και οι οποίοι επιτρέπουν στους μουσουλμάνους να έρχονται οποιαδήποτε ώρα της μέρας και της νύχτας στην πλατεία και στους Εβραίους να την επισκέπτονται μερικές ώρες χωρίς να προσεύχονται εκεί.

Ο κίνδυνος νέου κύκλου έντασης στην Πλατεία των Τζαμιών είναι ορατός, αφού φέτος συμπίπτει η έναρξη της μουσουλμανικής γιορτής Κουρμπάν Μπαϊράμ («Γιορτή των θυσιών» ή Ιντ αλ Αντχά) που ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη, με την πιο ιερή μέρα των Εβραίων, γνωστή ως «Γιομ Κιπούρ» (που σημαίνει «Μέρα Εξιλέωσης»), που ξεκίνησε χτες μετά τη δύση του ηλίου και διαρκεί 25 ώρες με νηστεία και προσευχές...

Πάντως, ο Ολάντ δεν παρέλειψε να σημειώσει το ενδιαφέρον της κυβέρνησής του να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μία νέα ειρηνευτική διαδικασία για το Μεσανατολικό, τονίζοντας πως η Γαλλία «κινητοποιείται» και θα προσπαθήσει να προωθήσει τις προτάσεις της για τη δημιουργία μιας «διεθνούς ομάδας υποστήριξης των (σ.σ. ισραηλινο-παλαιστινιακών) διαπραγματεύσεων» κατά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την επόμενη βδομάδα στη Ν. Υόρκη, στην οποία, εκτός από το λεγόμενο κουαρτέτο για το Παλαιστινιακό (ΟΗΕ, ΕΕ, Ρωσία, ΗΠΑ), θα επιδιωχθεί να συμμετάσχουν και αραβικές χώρες.

Νεκρή 18χρονη Παλαιστίνια από ισραηλινές σφαίρες

Το ίδιο 24ωρο, σε φυλάκιο ελέγχου του ισραηλινού στρατού στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης, Ισραηλινοί στρατιώτες δολοφόνησαν τη 18χρονη Χαντίλ αλ Χασλαμόν με το πρόσχημα ότι τάχα κρατούσε μαχαίρι (το οποίο ούτε καν παρουσίασαν...) και επιχείρησε να τους επιτεθεί. Οι σφαίρες χτύπησαν τρία ζωτικά σημεία του σώματος της κοπέλας που έπεσε αιμόφυρτη στο τσιμέντο και αιμορραγούσε αβοήθητη επί 30 λεπτά μπροστά στα μάτια στρατιωτών και Εβραίων εποίκων μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο. Το κορίτσι πέθανε λίγη ώρα μετά τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε.

Οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις δεν παρουσίασαν βίντεο ή κάποιο άλλο στοιχείο που να τεκμηριώνει την εκδοχή της «επίθεσης» με μαχαίρι ενώ η οργάνωση ακτιβιστών «Νεολαία Ενάντια στους Εποίκους» παρουσίασε φωτογραφίες που αρχικά δείχνουν μία μαυροφορεμένη γυναίκα να στέκεται ήρεμη μπροστά σε τρεις πάνοπλους στρατιώτες οι οποίοι τη σημαδεύουν με τα όπλα τους και στη συνέχεια τη νεαρή αιμόφυρτη μπροστά στο φυλάκιο.

Η 18χρονη Χαντίλ αλ Χασλαμόν είναι η 25η Παλαιστίνια που χάνεται από τις σφαίρες των κατοχικών δυνάμεων υπό παρόμοιες συνθήκες από την αρχή του 2015.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ