Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «ΝΕΟΛΑΙΑ» μπορούμε να βρούμε:

-- Το πρόγραμμα του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που θα γίνει στο Ιλιον στις 8, 9 και 10 Οκτώβρη.

-- Τεράστια προβλήματα προκαλεί το σαθρό θεσμικό πλαίσιο των Κέντρων Πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

-- Ενα μικρό αφιέρωμα στον κομμουνιστή ποιητή Πάμπλο Νερούδα, με αφορμή τα 42 χρόνια από το θάνατό του.

-- Πρωτοβουλίες της ΕΕ για τον Αθλητισμό: Την ώρα που οι πολιτικές της ΕΕ στον τομέα του Αθλητισμού αποτελούν βασική αιτία για την έλλειψη άθλησης σε νεολαία και εργαζομένους, το... υποκριτικό ενδιαφέρον για τις συνέπειες εστιάζεται μόνο σε αυτές που κοστίζουν στο ίδιο το σύστημα.

Το πρόγραμμα του Παιδότοπου

Για μια ακόμη χρονιά, πλούσιο θα είναι το πρόγραμμα εκδηλώσεων, δραστηριοτήτων και παραστάσεων για τους μικρούς φίλους στον Παιδότοπο.

Κάθε μέρα στο χώρο του Παιδότοπου θα πραγματοποιούνται: Εργαστήρι κατασκευής μαριονέτας από το Θέατρο Κούκλας της Ι. Μπόικο «PEOPLE & PUPPETS' SVIT». Ακόμα, απλές δραστηριότητες και κατασκευές για παιδιά πολύ μικρής ηλικίας.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Παιδότοπου ανά μέρα έχει ως εξής:

Πέμπτη

18.00 Εργαστήρια με ζωγραφική και κατασκευές

19.30 «Η μαύρη πεταλούδα» της Ερης Ρίτσου, διαδραστική αφήγηση παραμυθιού από ομάδα παιδαγωγών της ΚΝΕ

20.15 «Οι μουσικοί της Βρέμης και η τόλμη των παραμυθιών» από τη μουσικοθεατρική ομάδα Τρομπετίνι

21.15 Παράσταση Καραγκιόζη από τον Γιώργο Ταρουνά

Παρασκευή

18.00 Εργαστήρια με ζωγραφική και κατασκευές

19.30 «Μάντεψε ποιος!» διαδραστικό παιχνίδι από ομάδα παιδαγωγών της ΚΝΕ

20.15 «Ο Καραγκιόζης δάσκαλος» από τον Θανάση Λιούνη

21.15 «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, με την τεχνική του Μαύρου Θεάτρου, από τον κουκλοθίασο ΚΟΥ-ΚΛΟ, για μικρούς και μεγάλους

Σάββατο

18.00 Εργαστήρια με ζωγραφική και κατασκευές

19.30 Παράσταση μαγείας με τον ταχυδακτυλουργό Tristan

21.30 «Πέτα, Λούδα!» Παράσταση με την τεχνική sand art από την Ιρίνα Μπόικο

Αντίστροφη μέτρηση για το 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Στις 8, 9 και 10 Οκτώβρη στο πάρκο «Τρίτσης»

Με σύνθημα «Την ορμή μας την έχουμε απ' τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές» (στίχοι του Τούρκου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ) το 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα ολοκληρώσει το ταξίδι του στις 8, 9 και 10 Οκτώβρη στο γνώριμο μέρος του πάρκου περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» στο Ιλιον.

Το Φεστιβάλ στην Αθήνα δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί στις αρχικές ημερομηνίες που ήταν προγραμματισμένο, αφού αναβλήθηκε εξαιτίας των εκλογών. Την ανακοίνωση για τις νέες ημερομηνίες του Φεστιβάλ, «με το γνωστό, πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και άλλες δραστηριότητες, με τραγούδι, μουσική, χορό και όλα όσα ξέρετε και περιμένετε», την έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στη μεγάλη συγκέντρωση της νεολαίας που διοργάνωσε η ΚΝΕ στο Θησείο και η είδηση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό.

Πέρα από το γνωστό πλούσιο πρόγραμμά του, τη συνάντηση αγαπημένων καλλιτεχνών επί σκηνής, τα αφιερώματα και τις εκθέσεις, στο χώρο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν ακόμα θεματικές συζητήσεις, παρουσίαση project και συλλογικών εργασιών. Στο Φεστιβάλ ακόμα, θα φιλοξενηθούν περίπτερα θεραπευτικών κοινοτήτων και κέντρων πρόληψης, αθλητικές δραστηριότητες και η Διεθνούπολη.


Αναλυτικά το πρόγραμμά του έχει ως εξής:

Πέμπτη 8 Οκτώβρη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.30 String Demons

22.15 Παντελής Θαλασσινός

23.30 Βασίλης Παπακωνσταντίνου - Χρήστος Θηβαίος

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.00 «Πολεμάμε και τραγουδάμε», από την ομάδα παραδοσιακών χορών και το παραδοσιακό σχήμα της ΚΝΕ

21.30 «Από τα μπουντρούμια και την εξορία του νέου κόσμου ξεκινά η Ιστορία». Μουσικό αφιέρωμα από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη»

22.45 Νησιώτικο γλέντι με τους Νίκο Οικονομίδη και Κυριακή Σπανού

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

20.00 Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα

21.30 Rebellion Connexion + Φρανκ (Manifesto the label)

23.00 Ησαΐας Ματιάμπα - Μύρωνας Στρατής

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

  • (Και τις 3 μέρες θα φιλοξενείται έκθεση με έργα των εικαστικών Γιώργου Φαρσακίδη και Γιάννη Στεφανίδη, με θέμα τα «πέτρινα χρόνια» των εξοριών)

19.00 Παρουσίαση της ζωής και του έργου των εικαστικών Γ. Στεφανίδη και Γ. Φαρσακίδη

20.00 «Γεια σας αδέρφια θα 'ρθεί η λευτεριά». Μουσική παράσταση με χοροθεατρικά δρώμενα αφιερωμένη στις κρατούμενες των Γυναικείων Φυλακών Αβέρωφ. Θα συμμετάσχει το συγκρότημα της ΚΝΕ και ομάδα νέων ηθοποιών και χορευτριών

Παρασκευή, 9 Οκτώβρη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.00 «Τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις ζήσαμε ακόμα...» Ενορχήστρωση: Μανώλης Ανδρουλιδάκης. Τραγουδούν: Μανώλης Μητσιάς, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Ρίτα Αντωνοπούλου

23.00 «Με τα φώτα στη διαπασών» Συναυλία με τους: Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιοκαρίνη, Νίκο Ζιώγαλα, Μανώλη Φάμελλο

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

20.00 Θεματική συζήτηση

21.30 «Τα τραγούδια των διώξεων» από το λαϊκορεμπέτικο σχήμα της ΚΝΕ

22.15 Χοροί και τραγούδια της Κάτω Ιταλίας από τους Encardia

23.30 Λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

20.00 Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα από μαθητές, «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος»

22.00 Συναυλία με μαθητικό συγκρότημα

22.30 Sober

23.10 KollektivA

23.45 Πάνος Μουζουράκης

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

19.30 «Για να μην κατακλύσει η ζούγκλα τους ανθρώπινους συνοικισμούς». Εκδήλωση για τον κομμουνιστή λογοτέχνη Θέμο Κορνάρο. Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού. Αποσπάσματα από έργα του θα διαβάσει η ηθοποιός Λίλα Καφαντάρη

Σάββατο, 10 Οκτώβρη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

20.30 Χαιρετισμός του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Χιώνη

20.45 Ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

21.30 «Λυπήσου αυτούς που δεν ονειρεύονται... Κατάκτησε το αδύνατο». Αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Θάνος Μικρούτσικος. Ενορχήστρωση: Θύμιος Παπαδόπουλος. Τραγουδούν: Κώστας Θωμαΐδης, Αννα Λινάρδου, Αφροδίτη Μάνου, Μίλτος Πασχαλίδης

23.30 Συναυλία με τους Μίλτο Πασχαλίδη, Μπάμπη Στόκα, Γιώτα Νέγκα

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.30 Παραδοσιακό γλέντι με την Γιώτα Βέη

23.30 Λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

19.00 Συναυλία με μαθητικό συγκρότημα

21.30 Βράβευση νικητριών ομάδων του μαθητικού Πανελλαδικού Διαγωνισμού που διοργάνωσαν η ΚΝΕ και ο «Οδηγητής»

22.30 Συναυλία με την μπάντα του ΚΕΘΕΑ - «Στροφή»

23.00 George Zervos & Band

23.45 Imam Baildi

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

19.00 Παρουσίαση πρωτότυπου μελοποιημένου έργου σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ.

41ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Κάτω από την ίδια σημαία συνεχίζουμε...

«Τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Κάτω από την ίδια σημαία συνεχίζουμε. Μέχρι τη νίκη». Αυτός είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα φιλοξενείται στις κεντρικές εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αθήνα.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στους τιμημένους νεκρούς του αγώνα, στους αλύγιστους της ταξικής πάλης, τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές, που σε συνθήκες ανείπωτων διωγμών, κράτησαν ψηλά τη σημαία της κοινωνικής απελευθέρωσης από τα δεσμά της ταξικής εκμετάλλευσης. Εμειναν όρθιοι στις εξορίες και τις φυλακές του αστικού κράτους, στη διάρκεια ολόκληρης της ιστορικής περιόδου από τη δεκαετία του '20 έως τη χούντα 1967 - 1974.

Η έκθεση θα συμβάλει στη γνώση και διάδοση της Ιστορίας των αγώνων του λαού μας με μπροστάρη το ΚΚΕ. Θα αναδείξει το μαζικό ηρωισμό των χιλιάδων «επώνυμων» και «ανώνυμων» κομμουνιστών, που καλλιεργήθηκε από την ανυποχώρητη επαναστατική δράση του ΚΚΕ, από την πίστη στις πρωτοπόρες επαναστατικές ιδέες του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, από την ανυπότακτη στάση ζωής, τη συντροφικότητα, την αλληλεγγύη, τη διαρκή προσπάθεια για την κατάκτηση της γνώσης, ακόμα και στις συνθήκες των εξοριών και των φυλακών.

Θα περιλαμβάνει πρωτότυπο αρχειακό υλικό από το Ιστορικό Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ, που πρώτη φορά εκτίθεται δημόσια. Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά έγγραφα, αντικείμενα, φωτογραφίες, ποιήματα, καλλιτεχνικά έργα κ.ά. που δημιουργήθηκαν στις φυλακές και τις εξορίες.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα υπάρχει ένθετος χώρος που θα επικεντρώνει στην παρουσίαση των συνθηκών ζωής των γυναικών στους τόπους εξορίας και τις φυλακές. Από τις φυλακές Αβέρωφ μέχρι το Τρίκερι, από τη Χίο μέχρι τη Μακρόνησο.

Διαδραστική έκθεση στο Μαθητικό Στέκι

Ξεχωριστή «γωνιά» στο Μαθητικό Στέκι θα αποτελεί η διαδραστική έκθεση με θέμα το σύνθημα του 41ου Φεστιβάλ «Την ορμή μας την έχουμε από τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές...». Μέσα από τα λόγια, τη ζωή και τη στάση αγωνιστών, οι μαθητές θα μπορέσουν να «ανακαλύψουν» τι είναι αυτό που έδωσε τη δύναμη σε χιλιάδες κομμουνιστές και αγωνιστές να μείνουν όρθιοι, με το κεφάλι ψηλά, απέναντι στους εκμεταλλευτές. Θα δουν πώς καθημερινοί άνθρωποι μπορούν να γίνουν ήρωες, μέσα από τη δύναμη της συλλογικής πάλης για τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία.

Στο βάθος ... ιδιώτης για τα Κέντρα Πρόληψης

Αποκαλυπτική η συζήτηση που διοργανώθηκε από το Σωματείο πριν μερικές μέρες, με τη συμμετοχή εκπροσώπων κομμάτων

Από τη συζήτηση που διοργάνωσε το Σωματείο
Από τη συζήτηση που διοργάνωσε το Σωματείο
Πέρα από τις μικροδιαφορές, η ιδεολογική σύμπλευση με τον πυρήνα της στρατηγικής της ΕΕ για τα ναρκωτικά επιβεβαιώνεται με κάθε ευκαιρία που ανοίγει η συζήτηση γύρω από το θέμα της τοξικοεξάρτησης, είτε στο σύνολο του προβλήματος, είτε για επιμέρους ζητήματα. Μια τέτοια συζήτηση πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, όπου κλήθηκαν εκπρόσωποι των Τομέων Υγείας κομμάτων να τοποθετηθούν στο κεντρικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι των ΚΠ, το άθλιο θεσμικό πλαίσιο που τα διέπει.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, η Ελένη Μυτικάρη εκ μέρους της Επιτροπής κατά των Ναρκωτικών του ΚΣ της ΚΝΕ, ο Σωτήρης Ζώτος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, η Βασιλική Κατριβάνου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η Μαρία Μπολάρη εκ μέρους της ΛΑΕ, ενώ η εκπρόσωπος της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα, μόλις έφτασε στην αίθουσα, ζήτησε να την φωτογραφήσουν κι αποχώρησε...

Οι εργαζόμενοι μίλησαν και περιέγραψαν την κατάσταση: «Κοινή φιλοσοφία των Κέντρων Πρόληψης είναι πώς να στηρίξουμε το παιδί και τον άνθρωπο στη ζωή». «Εχουμε άμεση επαφή με τη σχολική μονάδα, με βασικό στόχο την πρόληψη εξαρτήσεων και επικίνδυνων συμπεριφορών». «Στο Κέντρο Πρόληψης Αιγάλεω, Αγίας Βαρβάρας, Χαϊδαρίου, δηλαδή σε δεκάδες σχολεία και εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους, καλούνται να ανταποκριθούν στα αιτήματα - η γκάμα των οποίων διαρκώς διευρύνεται - μόλις 6 εργαζόμενοι. Στα τρία από τα επτά παραρτήματα του Κέντρου Πρόληψης στην Αθήνα, εργάζονται δύο εργαζόμενοι». «Από το 2008 έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα αιτήματα για παρεμβάσεις. Τα τελευταία δύο χρόνια πληρωνόμαστε κάθε δύο χρόνια. Υπήρξαν διαστήματα που δεν είχαμε λεφτά ούτε για τα εισιτήριά μας, να πάμε στα σχολεία όπου μας είχαν καλέσει. Κι εντάξει, όταν είναι καλός ο καιρός, πας και με τα πόδια. Το χειμώνα, όμως;». «Η συμβολή του κράτους είναι πολύ πιο κάτω κι απ' τα βασικά που θα 'πρεπε να προσφέρει. Πρόκειται για μια προσπάθεια να κρατηθεί η πρόληψη ζωντανή, που πολλές φορές ξεπερνά κι εμάς τους ίδιους», είπαν, εκ μέρους του Σωματείου των εργαζομένων, οι Μόρφω Παπανώτα, Γιάννης Νέζης, Ιωάννα Κατσιαφλιάνη, Νίκος Λάιος, Γιώργος Λεχουρίτης, σκιαγραφώντας την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση, προβλήματα που «μήτρα» τους είναι το σαθρό θεσμικό πλαίσιο που τα διέπει εκ γενετής.

Η Λ. Καρατζά μίλησε εκ μέρους του ΚΚΕ
Η Λ. Καρατζά μίλησε εκ μέρους του ΚΚΕ
Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι το κόμμα της είναι ανοιχτό σε όλα τα μοντέλα θεραπείας, βέβαια απέκρυψε την προτίμησή του στη χορήγηση υποκατάστατων. Απέφυγε να δώσει καθαρές απαντήσεις για το μέλλον των Κέντρων Πρόληψης, επέρριψε τις ευθύνες για τις σκόπιμες κωλυσιεργίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που αφορούσαν την επίλυση κάποιων επιμέρους πρακτικών ζητημάτων για τα ΚΠ στη γραφειοκρατία και την πίεση της περιόδου. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Σωτήρης Ζώτος, υπερθεμάτισε για τις 64 Αστικές Εταιρείες, το απαράδεκτο καθεστώς, δηλαδή, με το οποίο λειτουργούν σήμερα τα ΚΠ.

«Οσα γίνονται στην Πρόληψη, στην Απεξάρτηση, τυχαία δεν είναι. Είναι επιλογή και στο βάθος καραδοκεί ο ιδιώτης. Η ζωή πρέπει να είναι ολόκληρη κι όχι μισερή, με δόσεις», απάντησε η Λούλα Καρατζά.

«Για να έχεις άποψη για την Πρόληψη, είπε, πρέπει να ξεκαθαρίσεις τι είναι ναρκωτικά. Διαχωρίζονται σε σκληρά και μαλακά ή έχεις τη θέση του ΚΚΕ - η οποία έχει συνδιαμορφωθεί μαζί με τους φορείς που ασχολούνται με την τοξικοεξάρτηση - που λέει όχι σε όλα τα ναρκωτικά. Αν το χασίς είναι ακίνδυνο, "μαλακό", όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα, αν η πολιτική νεολαία σου συμμετέχει στα ναρκω-φεστιβάλ, τότε τι την θες την Πρόληψη; Τι Πρόληψη θα κάνεις αν δεν υπάρχουν όρια;».

Οσο για τις ομιλίες των εκπροσώπων των κομμάτων μέσα από τις οποίες «υπερασπίζονταν» το δημόσιο χαρακτήρα της Πρόληψης και της Απεξάρτησης, η Λ. Καρατζά υπενθύμισε ότι είναι τα ίδια κόμματα που ψήφισαν τον «Κώδικα Ναρκωτικών», ο οποίος έβαζε από την «πίσω πόρτα» τους ιδιώτες, είναι τα ίδια κόμματα που αρνήθηκαν την πρόταση του ΚΚΕ για αποκλειστικά δημόσιες δομές στο χώρο της τοξικοεξάρτησης. «Εχουν φτιαχτεί ένας σκασμός ιδιωτικά Κέντρα Πρόληψης, ιδιωτικές μονάδες "απεξάρτησης" και το ξέρουμε όλοι. Λειτουργούν χωρίς άδεια, διαφημίζονται σε μεγάλα κανάλια και το γνωρίζουμε όλοι. Και δεν κάνατε τίποτα. Επίτηδες έχει διαμορφωθεί αυτή η κατάσταση στα ΚΠ και για όσα σας διαβεβαιώνουν και σήμερα και προεκλογικά τα κάνουν για να σας αποκοιμίσουν. Επτά μήνες μπορούσαν να γίνουν πολλά πράγματα. Η Μέρκελ σας είπε να μην τα κάνετε κι αυτά; Δεν υπάρχει δικαιολογία, υπάρχει σκοπιμότητα».

«Κάντο Χενεράλ»

«Κι έρχεται το δέντρο, το δέντρο της καταιγίδας, / το δέντρο του λαού. / Απ' τη γη ανεβαίνουν οι ήρωές του / όπως τα φύλλα απ' το χυμό, κι ο άνεμος θρίβει / τα φυλλώματα της βουερής ανθρωποθάλασσας / ώσπου πέφτει στη γη ξανά».

Ο Νερούδα ολοκληρώνει το 1948, ενώ βρισκόταν στην παρανομία, το μνημειώδες έργο του «Κάντο Χενεράλ», στο οποίο υμνεί τους αγώνες των λαών της Λατινικής Αμερικής, αλλά και των καταπιεσμένων όπου Γης. Οπως γράφει η Δανάη Στρατηγοπούλου, μεταφράστρια του έργου του, ο Νερούδα στο «Κάντο Χενεράλ» «στήνει το πραγματικό αντικείμενο του τραγουδιού του: Τον άνθρωπο. Τον άνθρωπο τότε, τώρα, πάντα. Τον εργάτη που είναι στοιχείο τούτης της σύνθεσης που κι αυτή είναι πυκνή κι ωραία σαν την Αμερική την πατρίδα του ποιητή... Το τέλος δεν είναι πια θολό κι αναποφάσιστο...».

Ο Νερούδα ανέφερε στα απομνημονεύματά του: «Ο Τσε μού είχε πει ότι διάβασε πολλές φορές το "Κάντο Χενεράλ" μου σε κείνους τους πρώτους σεμνούς και δοξασμένους γενειοφόρους».

Το «Κάντο Χενεράλ» έχει μελοποιηθεί από τον Μίκη Θεοδωράκη. Μάλιστα, επρόκειτο να παρουσιαστεί σε πρώτη εκτέλεση το 1973 στη Χιλή. Η συναυλία θα αφιερωνόταν στον αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στη χούντα. Η εκδήλωση ματαιώθηκε εξαιτίας του πραξικοπήματος του Πινοσέτ. Τελικά, η πρώτη εκτέλεση του έργου πραγματοποιήθηκε, το 1975, στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» με ερμηνευτές τηΝ Μαρία Φαραντούρη και τον Πέτρο Πανδή. Η συναυλία αφιερώθηκε στη μνήμη του Αλιέντε, του Νερούδα και στον αγωνιζόμενο λαό της Χιλής.

Πάμπλο Νερούδα και Γιάννης Ρίτσος

Ο Π. Νερούδα, το 1972, έλαβε το βραβείο Νόμπελ. Παρ' όλα αυτά δε δίστασε να τονίσει: «Υπάρχει ένας άλλος ποιητής, που αξίζει πολύ περισσότερο από μένα αυτή την τιμή, ο Γιάννης Ρίτσος».

Ο Γιάννης Ρίτσος έγραψε σε ποίημά του, το 1955:

Πάμπλο

Πάμπλο Νερούδα

αδερφέ μου

αδερφέ του κόσμου.

Το γράμμα που μου 'στειλες δεν το 'λαβα -

Πολλά σίδερα βάζουν στη νύχτα

για να μην ανταμώσουνε τα χέρια μας.

Δεν ξέρουν

πως τα χέρια μας σκάβουν κάτω από τα σίδερα.

Δεν ξέρουν

πως οι στίχοι μας ανατέλλουν πάνω από τα σίδερα.

Δεν ξέρουν πως για εμάς σίδερα δεν υπάρχουν...

ΠΑΜΠΛΟ ΝΕΡΟΥΔΑ
«Εγώ θα μείνω με τους εργάτες να τραγουδήσω»...

42 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατό του

Σαν σήμερα, πριν από 42 χρόνια πέθανε ο μεγάλος Χιλιανός κομμουνιστής ποιητής και ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές του 20ού αιώνα Πάμπλο Νερούδα. «Ποίηση και πάλη των τάξεων οι στίχοι μου», είχε πει ο ίδιος στο Συνέδριο των οπαδών της ειρήνης στο Μεξικό. «Οι στίχοι μου δε θέλουνε να υποταχτούνε στο αποκαρδιωτικό δράμα ενός κόσμου σε παρακμή, ούτε και στην αφηρημένη και βασανιστική λατρεία για προσκύνηση για ό,τι δε σημαίνει πια τίποτα το ζωντανό».

Ο Σεπτέμβρης του 1973

Στις 6 Σεπτέμβρη του 1973, ο χιλιάνικος λαός τιμά τον ποιητή του, στο Στάδιο του Σαντιάγο. Παρών και ο ίδιος, παρά την άσχημη κατάσταση της υγείας του. Στις 11 Σεπτέμβρη, με τις πλάτες των ΗΠΑ, εκδηλώνεται και επικρατεί στρατιωτικό πραξικόπημα με επικεφαλής τον στρατηγό Πινοσέτ, που ανατρέπει την κυβέρνηση της Λαϊκής Ενότητας η οποία διήρκεσε 1.141 μέρες. Ο Πρόεδρος Σαλβαδόρ Αλιέντε πεθαίνει ηρωικά, υπερασπιζόμενος το προεδρικό μέγαρο. Τα γεγονότα επιδεινώνουν την υγεία του Νερούδα, που βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό και στερούμενος και την ιατρική περίθαλψη. Πεθαίνει στις 23 Σεπτέμβρη.

Ο χιλιάνικος λαός, παρά τις σκληρές διώξεις, αψηφά την προειδοποίηση του καθεστώτος, να μη γίνει η κηδεία του Νερούδα δημόσιο γεγονός και συνοδεύει στην τελευταία κατοικία του τον ποιητή, τραγουδώντας τη Διεθνή και τον Υμνο της Unidad Popular. Η κηδεία του Νερούδα μετατρέπεται στην πρώτη αντίσταση του χιλιάνικου λαού στη χούντα του Πινοσέτ.

Ζωή γεμάτη ποίηση κι αγώνες

Γεννήθηκε στο Παράλ, στις 12/7/1904. Δίχρονος, με το σιδηροδρομικό πατέρα του, εγκαθίσταται στο χωριό Τεμούκο. Από μικρός διαβάζει φημισμένους Λατινοαμερικανούς και Ευρωπαίους συγγραφείς. Στο Γυμνάσιο, η καθηγήτριά του Γκαμπριέλα Μιστράλ, η πρώτη Λατινοαμερικάνα που πήρε Νόμπελ Λογοτεχνίας, τον μυεί στην κλασική ρωσική λογοτεχνία. Γυμνασιόπαιδο, ακόμα, δημοσιεύει ποιήματά του σε εφημερίδες και περιοδικά, με διάφορα ψευδώνυμα, αφού δεν του επιτρέπει ο πατέρας του. Ετσι υιοθετεί και το όνομα Νερούδα, από τον Τσέχο συγγραφέα Γιαν Νερούντα. Το πραγματικό του όνομα ήταν Νεφτάλι Ρικάρντο Ρέγιες. Σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο γαλλική φιλολογία και μετέχει στους φοιτητικούς αγώνες. Αφήνει το Πανεπιστήμιο για να αφοσιωθεί στην ποίηση. Το 1923 δημοσιεύει το πρώτο του ποιητικό βιβλίο «Ηλιοβασιλέματα».

Το 1927 μπαίνει στο διπλωματικό Σώμα. Από το 1934-1937 είναι διπλωμάτης στην Ισπανία. Παίρνει μέρος στη μάχη του ισπανικού λαού. «Ο κόσμος άλλαξε κι έχει αλλάξει και η ποίησή μου», λέει κάπου. Το 1937 γράφει την ποιητική συλλογή «Ισπανία στην καρδιά». Το 1942 και το 1943 γράφει δυο «Τραγούδια αγάπης για το Στάλινγκραντ».

«Στα τέλη του 1943 ξαναγύρισα στο Σαντιάγο. Εγκαταστάθηκα στο σπίτι που απόκτησα με το σύστημα των δόσεων. Η χώρα μου δεν είχε αλλάξει: Τρομερή φτώχεια στις περιοχές των μεταλλείων και η κομψή κοινωνία που γέμιζε το Κάντρι Κλαμπ. Επρεπε ν' αποφασίσω. Η απόφασή μου μού στοίχισε καταδιώξεις και στιγμές εκρηκτικές», γράφει ο Νερούδα. Στις 15/7/1945 οργανώνεται στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Χιλής, του οποίου εκλέγεται και γερουσιαστής.

Ο Νερούδα, επειδή καταγγέλλει τον εκλεγμένο και με τις ψήφους του ΚΚΧ Πρόεδρο Γκονσάλες Βιδέλα, διώκεται. Με εντολή του παράνομου πλέον ΚΚΧ, βγαίνει στην παρανομία. Διασχίζοντας τις βουνοκορφές των Ανδεων, περνά στην Αργεντινή. Με το διαβατήριο του φημισμένου Αργεντινού μυθιστοριογράφου Μιγκέλ Ανχελ Αστούριας, φθάνει στο Παρίσι. Οι Πικάσο, Ελυάρ και Αραγκόν φροντίζουν να του δοθεί πολιτικό άσυλο και γαλλικό διαβατήριο.

Το 1950 έγινε μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης. Επισκέπτεται πολλές φορές την ΕΣΣΔ, όπου τις εμπειρίες αυτής της περιόδου της ζωής του καταγράφει στο λυρικό ημερολόγιο «Τα αμπέλια και ο άνεμος». Στην ΕΣΣΔ γνωρίζει σπουδαίους Σοβιετικούς δημιουργούς και τον Τούρκο ποιητή Ναζίμ Χικμέτ.

Το 1951 τού απονέμεται το βραβείο «Στάλιν».

Ο Νερούδα, από το 1952 έως το 1957, ζει στην πατρίδα του. Στη δεκαετία του 1960, το ΚΚΧ απονέμει στον Νερούδα το μετάλλιο «Ρεκαμπάρεν» (η ανώτατη κομματική διάκριση στη μνήμη του πρωτοπόρου «οδηγητή» της εργατικής τάξης της Χιλής). Μετά τη νίκη της Λαϊκής Ενότητας στέλνεται ως πρέσβης στο Παρίσι. Η χιλιανή κυβέρνηση ζητά από τον ποιητή της να γυρίσει από το Παρίσι, για να βοηθήσει στις εκλογές της 4ης Μάρτη 1973. Αρρωστος, ήδη, επιστρέφει το Γενάρη του 1973.

«Εγώ θα μείνω με τους εργάτες να τραγουδήσω/(...) για των ψαράδων τον ωκεανό,/ για το ψωμί των παιδικών μας αηδονιών,/ και για την αγροτιά και για τ' αλεύρι μας,/ τη θάλασσα, το ρόδο και το στάχυ,/ τους σπουδαστές, τους ναύτες, τους φαντάρους,/ για όλους τους λαούς σ' όλους τους τόπους,/ για τη λυτρωτική τη θέληση/ των πορφυρών λαβάρων της αυγής./ Πάλεψε πλάι μου, κι εγώ θα σου χαρίσω τα όπλα όλα της ποίησής μου»...

Αγνωστη λέξη η άθληση για τους περισσότερους

Το τι εικόνα υπάρχει σήμερα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αποτυπώνεται πλήρως σε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στοιχεία, που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Αθλητικής Βδομάδας. Για παράδειγμα, όσον αφορά τους λόγους για τη μη πραγματοποίηση σωματικής άσκησης, το 42% των Ευρωπαίων επικαλέστηκε έλλειψη χρόνου, ένα ποσοστό της τάξης του 20% ανυπαρξία κινήτρων και ενδιαφέροντος, το 13% λόγους υγείας (αναπηρία ή σοβαρή πάθηση), ενώ το 10% ανέφερε ως αιτία το κόστος που χρειάζεται για να αθληθεί.

Επίσης, σε κάποια άλλα στοιχεία το 59% δήλωσε πως δεν ασκείται ποτέ ή δεν έχει κάνει κάποιο σπορ, ενώ το 41% δήλωσε πως αθλείται ή κάνει κάποιο σπορ μόλις μια φορά τη βδομάδα. Ιδιαίτερα χαμηλά είναι τα στοιχεία που αφορούν στη συστηματική άσκηση αφού μόλις το 9% των ανδρών και το 7% των γυναικών απάντησαν θετικά στο ότι ασκούνται τουλάχιστον 5 φορές τη βδομάδα. Σε χαμηλά επίπεδα παραμένουν και τα στοιχεία που αφορούν το περπάτημα στις καθημερινές δραστηριότητες των Ευρωπαίων, αφού το 86% δήλωσε πως αυτό ανέρχεται μόλις σε ένα 10λεπτο τη φορά κατά τη διάρκεια μιας βδομάδας.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι και τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη σοβαρή έλλειψη χώρων άθλησης και ψυχαγωγίας σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα οποία προκύπτουν από την αντίστοιχη έρευνα για το πού γυμνάζονται οι Ευρωπαίοι. Σύμφωνα με αυτή, μόλις το 40% όσων αθλούνται ασκείται σε πάρκα και ελεύθερους χώρους, ενώ το 36% δήλωσε ότι αυτό το κάνει στο σπίτι του. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις το 13% δήλωσε πως αθλείται στη δουλειά του, το 15% σε γυμναστήρια και το 13% σε αθλητικούς συλλόγους και κλαμπ, ενώ το 25% δήλωσε πως πραγματοποιεί κάποια άθληση στο δρόμο πηγαίνοντας για τη δουλειά του ή το σχολείο ή για ψώνια (π.χ. ποδήλατο, περπάτημα κ.τ.λ.).

Σε αρνητικό πρόσημο σε σχέση με τον πανευρωπαϊκό μέσο όρο κινούνται οι δείκτες που αφορούν την άθληση στην Ελλάδα. Οπως ειπώθηκε, με βάση τα στοιχεία από το Ευρωβαρόμετρο του 2014 για τον Αθλητισμό η Ελλάδα έχει: Το χαμηλότερο ποσοστό αθλουμένων στο φυσικό περιβάλλον (Ελλάδα 33% - ΕΕ 40%). Τους περισσότερους πολίτες που δεν ασκούνται ποτέ, με ποδήλατο, τρέξιμο, περπάτημα κ.λπ. (Ελλάδα 49% - ΕΕ 30%). Τη χαμηλότερη συχνότητα άθλησης (Ελλάδα 59% - ΕΕ 42%) και τη χαμηλότερη ένταση φυσικής άσκησης (Ελλάδα 62% - ΕΕ 32%).

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
Το υποκριτικό ενδιαφέρον και οι πραγματικές αιτίες

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και πληθαίνουν οι έρευνες από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης που αφορούν την πραγματικότητα στην Ευρώπη στον τομέα της άθλησης της νεολαίας και των εργαζομένων. Απ' όσα έχουν προκύψει μέχρι σήμερα, από αυτά τα στοιχεία, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελούν τα όσα ειπώθηκαν στη χώρα μας σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Βδομάδας Αθλητισμού. Αυτή αποτελεί μια νέα πρωτοβουλία της ΕΕ, η οποία θα διοργανώνεται μία φορά το χρόνο, από φέτος και μέχρι το 2020, παράλληλα στα 28 κράτη - μέλη και θα περιλαμβάνει μια σειρά αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στόχος της διοργάνωσης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι η προαγωγή της σωματικής δραστηριότητας σε όλη την Ευρώπη.

Ωστόσο, όπως δείχνει η πραγματικότητα, το πρόβλημα της έλλειψης άσκησης κάθε άλλο παρά με τέτοιου τύπου ενέργειες μπορεί να λυθεί, την ώρα που είναι προφανές ότι για τη συγκεκριμένη κατάσταση σοβαρές ευθύνες έχουν και οι ίδιες οι πολιτικές της ΕΕ που έχουν εφαρμοστεί στους τομείς της άθλησης και της φυσικής αγωγής.

Αυτό που ενδιαφέρει είναι το κόστος

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν κατά καιρούς οι αρμόδιοι της ΕΕ, η αύξηση των πρωτοβουλιών όσον αφορά τους τομείς του αθλητισμού και της φυσικής αγωγής, όπως και η αντίστοιχη στη διεξαγωγή ερευνών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τα συγκεκριμένα θέματα, γίνεται προκειμένου η ίδια η ΕΕ να «χτυπήσει καμπανάκι» για τους κινδύνους που προκαλεί η έλλειψη σωματικής άσκησης και ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες. Βάσει αυτών των ερευνών η ΕΕ δείχνει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη ορισμένα στοιχεία που αφορούν την πρόωρη θνησιμότητα, τα επίπεδα παχυσαρκίας, το διαβήτη, τον καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου, την ισχαιμική καρδιοπάθεια και άλλες παθήσεις σε όλη την Ευρώπη.


Ομως, το ερώτημα είναι για ποιους λόγους το κάνει αυτό η ΕΕ και τι είναι αυτό που την ενδιαφέρει. Οπως ομολογούν οι ίδιοι οι αρμόδιοι στις διάφορες εκδηλώσεις, το πρόβλημα γι' αυτούς είναι ότι αυτές οι παθήσεις που προκαλούνται από την έλλειψη σωματικής άσκησης συνεπάγονται άμεσο και έμμεσο οικονομικό κόστος, από το οποίο η ΕΕ πρέπει να απαλλαγεί! Για την ίδια την ΕΕ το χαμηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης των εργαζομένων συνεπάγεται μη αποδοτικότητα στην εργασία, επιβάρυνση της οικονομίας σε ζητήματα ιατρικής περίθαλψης, παροχής φαρμάκων κ.τ.λ.

Οι πολιτικές της ΕΕ μετατρέπουν την άσκηση σε πολυτέλεια

Την ίδια ώρα, όμως, που η ίδια η ΕΕ φέρεται να κόπτεται για τα όσα συμβαίνουν, όχι μόνο επιτρέπει αλλά δημιουργεί και τις προϋποθέσεις, βάζει τις βάσεις για τη μετατροπή της άθλησης σε εμπόρευμα σε μια βιομηχανία κέρδους από πλευράς επιχειρηματιών και πολυεθνικών, προκρίνοντας συνεχώς τις πολιτικές εμπορευματοποίησης του αθλητισμού. Είναι αυτές οι πολιτικές που, για παράδειγμα, και στη χώρα μας (όπως και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο), εφαρμοσμένες κατά γράμμα από τις κυβερνήσεις που έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα, έχουν μετατρέψει την άθληση σε πολυτέλεια για τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Που στόχο έχουν την απαλλαγή του ίδιου του κράτους από οποιαδήποτε ευθύνη για ένα οργανωμένο σχέδιο που να αφορά τη μαζική και φυσικά δωρεάν άθληση του λαού, και ανοίγουν το δρόμο για εκμετάλλευση αυτής της ανάγκης για άθληση από τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Τα ιδιωτικά γυμναστήρια με τις υπέρογκες συνδρομές, που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, τα γήπεδα 5χ5, η ακριβή ...μόδα των προσωπικών γυμναστών κατ' οίκον, είναι μερικά από τα αποτελέσματα όλων αυτών των πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί στον αθλητισμό. Ετσι, παρά το όποιο ενδιαφέρον από πλευράς αρμοδίων της ΕΕ και των εκπροσώπων των κυβερνήσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που υπηρετούν με τον έναν ή άλλον τρόπο τα όσα αυτή πρεσβεύει, το σίγουρο είναι ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και ενέργειες δημιουργούν μια αντίφαση. Την οποία δεν μπορεί να λύσει σήμερα το ίδιο το σύστημα ούτε η ΕΕ, ως καπιταλιστική ένωση, αφού στη σημερινή πραγματικότητα ο αθλητισμός μόνο ως ανάγκη και δικαίωμα δε θεωρείται.


Μπ. Τσ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ