Τετάρτη 4 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΤΕ
Οι ταξικές δυνάμεις αντίβαρο στο ξεπούλημα

H κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου, σε στρατηγικό τομέα της εθνικής οικονομίας, τις τηλεπικοινωνίες. Σειρά έχουν τώρα οι άλλες ΔΕΚΟ, με πρώτη την «Ολυμπιακή Αεροπορία». Απέναντι σε αυτήν την «προοπτική», οι εργαζόμενοι έχουν μόνο μια επιλογή. Να ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις και να αγωνιστούν για την ανατροπή των πολιτικών που ευνοούν τα ιδιωτικά μονοπώλια.

Τα παραπάνω τονίζει η «Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση» - ΟΤΕ, σε ανακοίνωσή της σχετικά με τη μεταβίβαση άλλου ενός ποσοστού (8%) των μετοχών του ΟΤΕ σε ιδιώτες. Με την πώληση αυτή, το ελληνικό δημόσιο έχασε πλέον την πλειοψηφία των μετοχών, ενώ οι ιδιώτες κατέχουν το 57% της επιχείρησης. Με αυτό ως δεδομένο, η παράταξη σημειώνει ότι ο ΟΤΕ θα λειτουργεί πλέον ως αμιγής ιδιωτική εταιρία, οι ιδιώτες μέτοχοι θα διορίζουν τη διοίκηση και θα καθορίζουν απόλυτα την πολιτική του, τη δομή του, την ανάπτυξή του, τα τιμολόγια, με όλες τις συνέπειες για τους εργαζομένους και τους καταναλωτές. Ετσι, το Σεπτέμβρη θα γίνει έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων, που θα κάνει τις σχετικές τροποποιήσεις του Οργανισμού, θα διορίσει νέα διοίκηση και θα καθορίσει τη νέα τιμολογιακή τακτική του ΟΤΕ.

Η ΕΣΚ σημειώνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε το έργο της ιδιωτικοποίησης κατά τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του μεγάλου κεφαλαίου. Εργο που ξεκίνησε η κυβέρνηση της ΝΔ το 1992. «Ο τρόπος διέφερε. Το έργο ήταν το ίδιο. Τότε η ΠΑΣΚΕ στην Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ απαιτούσε "μια μετοχή και αυτή στο δημόσιο". Σήμερα τηρεί σιγή ιχθύος και ευχαριστεί τη διοίκηση για την καλή τους συνεργασία», αναφέρει η ΕΣΚ και παρά τις δυσμενείς εξελίξεις καλεί του εργαζομένους:

- Να γυρίσουν την πλάτη σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και τους συνοδοιπόρους τους και να δώσουν τη στήριξή τους στις ταξικές και πολιτικές δυνάμεις που δείχνουν και ενισχύουν το δρόμο της ταξικής πάλης, για την ανατροπή της πολιτικής του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ.

- Να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ στην πλ. Κάνιγγος, αύριο Πέμπτη στις 7 μμ.

Αυξήσεις

Στο μεταξύ, εν αναμονή νέων αυξήσεων στα αστικά τιμολόγια πρέπει να είναι οι καταναλωτές. Η ανακοίνωσή τους πιθανά να συνδυαστεί με την εφαρμογή της λεγόμενης «χρονοχρέωσης», τη χρέωσης ανά δευτερόλεπτο ομιλίας. Σχεδιάζεται εδώ και καιρό από τη διοίκηση και σύμφωνα με εργαζομένους το μόνο που απομένει είναι να ρυθμιστούν ορισμένα τεχνικά ζητήματα.

Και αν ακόμα γίνει κάποια μείωση τιμολογίων, όπως διαχέει η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών, εκτιμάται ότι θα είναι προσωρινή και μικρή. Ανούσια σε σχέση με τις αυξήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια (από τις 3 δρχ. ανά λεπτό κλήσης το 1996, στις 10,5 σήμερα). Θα αποτελεί το «καρότο» της ουσιαστικής αποχώρησης του δημοσίου από τον ΟΤΕ και τη βάση για τις αυξήσεις που θα φέρει ακολούθως η διορισμένη από τους ιδιώτες διοίκηση, προς αναζήτηση μεγαλύτερων κερδών για τους μετόχους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θέλει εργαζόμενους «συνυπεύθυνους» στα αντεργατικά της σχέδια(2010-09-25 00:00:00.0)
Χρεοκόπησε η πολιτική του «μικρού ιμπεριαλιστή»(2002-10-26 00:00:00.0)
Προς εκποίηση κι άλλες μετοχές του ΟΤΕ(2001-11-29 00:00:00.0)
Ολοκληρώνεται η εκποίηση του ΟΤΕ(1999-03-16 00:00:00.0)
Δεν πάει άλλο με την πολιτική ιδιωτικοποίησης(1998-12-23 00:00:00.0)
Αντίσταση στην παράδοση του ΟΤΕ στο μεγάλο κεφάλαιο(1998-06-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ