Τετάρτη 4 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
Περιορισμένο ενδιαφέρον για την 3η γενιά

Συνεχίζονται οι διαδικασίες για τη χορήγηση αδειών κινητής τηλεφωνίας 3ης γενιάς (UMTS). Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει σε γρήγορες ταχύτητες τη μεταβίβαση μέσω κινητής συσκευής, φωνής, εικόνας και δεδομένων δικτύου.

Χτες έληξε η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής για τη χορήγηση τεσσάρων αδειών - όπως σχεδίαζε το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών - για παροχή αδειών UMTS και μιας ακόμη 2ης γενιάς.

Εγκυρες αιτήσεις κατέθεσαν οι COSMOTE, ΠΑΝΑΦΟΝ, STET ΕΛΛΑΣ και η INFO QUEST. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η νεοεισερχόμενη στις τηλεπικοινωνίες εταιρία υπηρεσιών πληροφορικής του Θ. Φέσσα διεκδικεί μόνο την άδεια της δεύτερης γενιάς. Σχεδιάζει να τη λειτουργήσει με τη θυγατρική της, «Quest Wireless», η οποία έχει ήδη αδειοδοτηθεί για παροχή υπηρεσιών ασύρματης σταθερής τηλεφωνίας.

Φαίνεται έτσι ότι οι αρμόδιοι δεν πετυχαίνουν τον πρώτο στόχο για δραστηριοποίηση τεσσάρων εταιριών στην τρίτη γενιά. Με βάση και την τιμή εκκίνησης στη σχετική δημοπρασία για τις άδειες UMTS (καθορίστηκε από την εποπτεύουσα τον κλάδο Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων σε 50 δισ. δρχ.), το δημόσιο θα περιοριστεί στα ελάχιστα προσδοκώμενα έσοδα.

Στις 10 Ιούλη η ΕΕΤΤ θα ανακοινώσει επίσημα τους επιλεγέντες να συμμετάσχουν στη διαδικασία, αφού ολοκληρώσει τον έλεγχο των φακέλων με τις αιτήσεις συμμετοχής. Στις 11 Ιούλη θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές για τις συχνότητες τρίτης γενιάς κινητής τηλεφωνίας. Υπολογίζεται μέχρι τις 13 Ιούλη να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για το UMTS. Τη Δευτέρα 16 Ιούλη θα ξεκινήσει η δημοπρασία για το φάσμα της δεύτερης γενιάς κινητής τηλεφωνίας. Τα δίκτυα UMTS θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους μέχρι το Δεκέμβρη του 2003.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ