Τετάρτη 4 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΛΟΣ
Αναστάτωση και αντιδράσεις για τη ρύπανση της ΑΓΕΤ

Εντονη ανησυχία στους κατοίκους του Βόλου έχει προκαλέσει η πρόθεση της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ να χρησιμοποιήσει ως καύσιμη ύλη ελαστικά αυτοκινήτων, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την υγεία τους, καθώς αποτελεί εδώ και δεκαετίες τη μόνιμη εστία μόλυνσης της περιοχής λειτουργώντας σε απόσταση αναπνοής από το πολεοδομικό συγκρότημα.

Οπως ισχυρίζεται η ΑΓΕΤ, το ΥΠΕΧΩΔΕ με το με αριθμό πρωτοκόλλου 77211/22-5-97 έγγραφό του της έχει δώσει ήδη την άδεια πειραματικής καύσης ελαστικών και υλικών συσκευασίας με το «επιχείρημα» ότι αυτό είναι προς όφελος του περιβάλλοντος, επειδή έτσι θα παράγονται λιγότερα καυσαέρια από ό,τι τα συνηθισμένα καύσιμα, όπως για παράδειγμα διοξείδιο του αζώτου. Ωστόσο παραβλέπει το γεγονός ότι από την καύση των ελαστικών θα παράγεται μια ποικιλία από επικίνδυνους καρκινογόνους ρύπους, όπως διοξίνες, φουράνια και πτητικά μέταλλα, θέτοντας έτσι σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο τους κατοίκους του Βόλου και της Αγριάς.

Η ΑΓΕΤ έχει καταθέσει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που σύμφωνα με πληροφορίες αποτελεί μνημείο προχειρότητας, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Μαγνησίας που πρόκειται σύντομα να συζητηθεί. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει ζητήσει από τους δήμους που συνορεύουν με το εργοστάσιο να εκφράσουν τη δική τους άποψη επί του θέματος και ήδη οι Δήμοι Βόλου, Νέας Ιωνίας και Αγριάς έχουν εκφραστεί αρνητικά στην εκδηλωθείσα πρόθεση για χρησιμοποίηση ελαστικών αυτοκινήτων ως καύσιμη ύλη.

Προβλήματα όμως υπάρχουν ήδη από το γεγονός ότι η βιομηχανία αρνείται να χρησιμοποιήσει ως καύσιμη ύλη το φυσικό αέριο, που κατά προτεραιότητα έφτασε στην πόρτα της και χρησιμοποιεί ως καύσιμο κυρίως κάρβουνο, δημιουργώντας έντονα προβλήματα ρύπανσης, ενώ παράλληλα αρνείται επίμονα να χρησιμοποιήσει σύγχρονους συνδυασμούς φίλτρων ηλεκτροστατικών και ενεργού άνθρακα. Τα προβλήματα της ρύπανσης προέρχονται επίσης και από την τσιμεντόσκονη των καμινάδων, αλλά και των χύδην υλικών του εργοστασίου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπάρχουν στα παιδιά του Βόλου έντονα αναπνευστικά προβλήματα σε ίσο βαθμό με την Πτολεμαΐδα και τη Δυτική Θεσσαλονίκη. Αυξημένα είναι επίσης τα προβλήματα αλλεργίας στα παιδιά του Βόλου, ενώ έχουν διαπιστωθεί και αυξημένα κρούσματα παιδικού καρκίνου σε περιοχές που συνορεύουν με το εργοστάσιο.

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας σε επιστολή που απέστειλε χτες προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ τονίζει: «Πιστεύουμε ότι στο βωμό του κέρδους δεν πρέπει να θυσιάζεται η υγεία των κατοίκων του Βόλου. Δε δεχόμαστε να είμαστε πειραματόζωα και θύματα των επιχειρηματικών επιδιώξεων των βιομηχανιών, όσο μεγάλες κι αν είναι αυτές. Ζητούμε την προσαρμογή της νομοθεσίας στα σύγχρονα δεδομένα και την επιβολή και τήρηση αυστηρών περιβαλλοντικών όρων, όπως επίσης τη διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ