Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εντείνεται ο ρόλος ιμπεριαλιστικών δυνάμεων

Από τη βάση του Ιντσιρλίκ απογειώνονται τα αεροσκάφη που βομβαρδίζουν σε Συρία και Ιράκ
Από τη βάση του Ιντσιρλίκ απογειώνονται τα αεροσκάφη που βομβαρδίζουν σε Συρία και Ιράκ
ΠΑΡΙΣΙ - ΜΟΣΧΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Γαλλία και Ρωσία φαίνονται έτοιμες να αξιοποιήσουν τη συγκυρία των τεράστιων προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, για ν' αυξήσουν το ρόλο τους στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή, προωθώντας τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους.

Χτες, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε πως από σήμερα, γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη ξεκινούν «αναγνωριστικές» πτήσεις πάνω από τη Συρία και ότι μετά τη συγκέντρωση «κατάλληλων πληροφοριών», θα προχωρήσουν και στην πραγματοποίηση επιδρομών, με το πρόσχημα «αντιμετώπισης» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Ο Ολάντ έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις θα «διατηρήσουν την αυτονομία των αποφάσεων και των ενεργειών», παίρνοντας αποστάσεις από τη λυκοσυμμαχία με τις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις που (από πέρσι) βομβαρδίζουν τη βόρεια Συρία, τάχα για να φύγει το ΙΚ. Απέκλεισε, επίσης, το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία κατά των τζιχαντιστών, λέγοντας ότι «θα ήταν ασυνεπές και μη ρεαλιστικό». Κατηγόρησε, τέλος, το Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ για όσα διαδραματίζονται στη Συρία, ισχυριζόμενος ότι αυτός «είναι υπεύθυνος για την κρίση».

Αντίθετη γνώμη εξέφρασε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, που σημείωσε ότι τυχόν προσπάθειες για παραίτηση του Ασαντ από τη συριακή πολιτική σκηνή θα παρατείνουν τον πόλεμο και ότι αυτοί που ζητούν την απομάκρυνσή του «έχουν προκαλέσει την αιματοχυσία...».

Και «Διεθνής Διάσκεψη» στο Παρίσι

Στο μεταξύ, σήμερα πραγματοποιείται στο Παρίσι από τα υπουργεία Εξωτερικών Γαλλίας και Ιορδανίας «Διεθνής Διάσκεψη για τα θύματα της εθνοτικής και θρησκευτικής βίας στη Μέση Ανατολή», στην οποία θα συμμετάσχει και ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σπ. Φλογαΐτης.

Στη Διάσκεψη θα συμμετάσχουν υπουργοί Εξωτερικών από 60 χώρες και εκπρόσωποι από τον ΟΗΕ, την ΕΕ, με στόχο τον καθορισμό «συγκεκριμένων μέτρων που αφορούν στην αντιμετώπιση κάθε πλευράς της κατάστασης» που αντιμετωπίζουν «τα θύματα εθνοτικής και θρησκευτικής βίας» στη Μ. Ανατολή.

Η Ελλάδα παραδέχτηκε τις «πιέσεις» των ΗΠΑ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας τηλεφωνικά το Σαββατοκύριακο με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, παραδέχτηκε τη μεταφορά όπλων και Ρώσων στρατιωτικών συμβούλων στη Συρία, τονίζοντας ότι «ποτέ η Ρωσία δεν έκρυψε τη βοήθεια που δίνει στη Συρία στο πλαίσιο καταπολέμησης της τρομοκρατίας». Εντούτοις, σημείωσε ότι στην παρούσα φάση, «είναι πρόωρο» να μιλήσει κανείς για ρωσική στρατιωτική συμμετοχή σε επιχειρήσεις στη Συρία.

Επιπλέον, χτες, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι το Σάββατο δέχτηκε αίτημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα να αρνηθεί στη Ρωσία τη χρήση του ελληνικού εναέριου χώρου για την «αερομεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας» προς τη Συρία.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο «Ria Novosti», το ελληνικό υπουργείο απέκρουσε την απαίτηση της πρεσβείας, λέγοντας ότι «εξετάζει το αίτημα». Μετέδωσε ακόμη πως η Ρωσία είχε υποβάλλει αίτημα στις ελληνικές αρχές για χρήση του FIR Αθηνών από την 1η ως τις 24 Σεπτέμβρη, για «ανθρωπιστικές πτήσεις στη Συρία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκίνησε η απομάκρυνση ενόπλων και αμάχων από το Αν. Χαλέπι(2016-12-16 00:00:00.0)
Αναβάλλεται η διάσκεψη του Παρισιού για το Παλαιστινιακό(2016-05-18 00:00:00.0)
Κλιμάκωση της έντασης και των απειλών(2014-08-29 00:00:00.0)
Σαουδαραβικός «μποναμάς» 3 δισ. δολαρίων σε γαλλικά όπλα(2013-12-31 00:00:00.0)
Νέα διάσκεψη «το συντομότερο» στη Γενεύη στηρίζει η Μόσχα(2013-08-14 00:00:00.0)
Οι ιμπεριαλιστές αναβαθμίζουν τους αντικαθεστωτικούς(2013-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ