Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ G20
Προτεραιότητα η επιτάχυνση δομικών μεταρρυθμίσεων

Για να γίνουν οι εργάτες ακόμα πιο φτηνά «γρανάζια» για τις μηχανές του κεφαλαίου

Η καθιερωμένη «οικογενειακή» φωτογραφία
Η καθιερωμένη «οικογενειακή» φωτογραφία
ΑΓΚΥΡΑ.--

«Επιβεβαιώνουμε το ρόλο των μακροοικονομικών και δομικών πολιτικών στην υποστήριξη των προσπαθειών μας για βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη», σημειώνεται στο Κοινό Ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών των 20 ισχυρότερων καπιταλιστικών οικονομιών του πλανήτη (G20).

Στο κείμενο γίνεται καθαρό ότι βασικότερο ζήτημα για τους εκπροσώπους των μονοπωλίων είναι να επιταχυνθούν τα αντιλαϊκά μέτρα που προσδοκούν ότι θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, χωρίς ωστόσο να κρύβονται και οι συνεχιζόμενες διαφωνίες ως προς το μείγμα πολιτικής που κάθε πλευρά περιμένει να φέρει την έξοδο από την κρίση. Μεταξύ άλλων το κείμενο αναφέρει ότι «επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε με συστήματα επιτοκίων πιο προσδιοριζόμενα από τις αγορές και να αλλάξουμε την ευελιξία των επιτοκίων... να αποφύγουμε επίμονες αποκλίσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Θα απέχουμε από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και θα αντισταθούμε σε κάθε μορφής προστατευτισμό. Θα εφαρμόσουμε δημοσιονομικές πολιτικές ευέλικτα λαμβάνοντας υπόψιν βραχυπρόθεσμες οικονομικές συνθήκες, ώστε να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, δρομολογώντας σε βιώσιμη κατεύθυνση και τη διαμόρφωση του χρέους ως (σ.σ. συγκεκριμένου) μέρους του ΑΕΠ. Με αυτό το στόχο, θα συνεχίσουμε επίσης να αναλογιζόμαστε τη διαμόρφωση εξόδων και εσόδων στα σχέδια προϋπολογισμών ώστε να στηρίξουμε την παραγωγικότητα, την αποκλειστικότητα και την ανάπτυξη».

Η κρίση δεν έχει περάσει

Εκτός από τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες, συνάντηση είχε και η λεγόμενη ομάδα B20 (Βusiness 20, εκπρόσωποι δηλαδή των επιχειρήσεων των αντίστοιχων χωρών). Στη συγκεκριμένη συνάντηση παρέμβαση έκανε και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επισήμανε ότι η χαμηλή παραγωγικότητα είναι κοινό χαρακτηριστικό για όλες τις οικονομίες, κάτι που έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη. Η ίδια πρόσθεσε ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι εύθραυστη και όχι στο επιθυμητό επίπεδο.

Την ανησυχία τους για τους ρυθμούς αύξησης της κερδοφορίας των μονοπωλίων κατέθεσαν και άλλοι, όπως ο Αγκουστίν Κάρστενς, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού, υποστηρίζοντας ότι τα αποτελέσματα της κρίσης του 2008 θα γίνονται αισθητά για μεγάλο διάστημα ακόμα και έκανε λόγο για νέες «δυσκολίες» που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι χώρες.

Στο μεταξύ, χτες, δημοσιεύτηκε εκτενής ανάλυση στη «Χουριέτ» με τον τίτλο «Εχασε η Τουρκία τη θέση της από τους G20 λόγω της χαμηλής ανάπτυξης;», στην οποία επισημαίνεται πως η Τουρκία είναι ανίκανη να ξεφύγει από τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, «στους οποίους έχει κολλήσει από το 2012».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ