Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ξεκίνησε η απομάκρυνση ενόπλων και αμάχων από το Αν. Χαλέπι

Ενώ οι Ρώσοι καταγγέλλουν εγκλήματα αντικαθεστωτικών κατά αμάχων, με φόντο πιέσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων για «πολιτική διαπραγμάτευση»

Από την απομάκρυνση αμάχων από το Χαλέπι
Από την απομάκρυνση αμάχων από το Χαλέπι
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι η Ιστορία, που γράφει κάθε Σύρος πολίτης», τόνισε χτες ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, στο πρώτο διάγγελμά του μετά την πλήρη ανακατάληψη του Α. Χαλεπίου από το συριακό στρατό, σημειώνοντας ότι «με την απελευθέρωση της πόλης η κατάσταση άλλαξε όχι μόνο για τη Συρία και την περιοχή, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο»...

Ηταν η δεύτερη τηλεοπτική εμφάνιση του Ασαντ το τελευταίο 48ωρο μετά τη συνέντευξη που έδωσε σε ρωσικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, όπου διεμήνυσε ότι ο συριακός στρατός «δεν θα σταματήσει με την απελευθέρωση του Α. Χαλεπίου από τους τρομοκράτες». Κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως δημιούργησαν «την ιδέα της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης», υποστηρίζοντας ότι «δεν μπόρεσαν να την βρουν στο έδαφος και να τη διαχωρίσουν από τους τρομοκράτες του "Μετώπου Νούσρα", του "Ισλαμικού Κράτους" ή άλλων οργανώσεων».

Νωρίτερα, χτες το πρωί, ξεκίνησε η διαδικασία απομάκρυνσης χιλιάδων αμάχων και ένοπλων αντικαθεστωτικών από το Α. Χαλέπι υπό την ευθύνη Ρώσων στρατιωτικών και την εποπτεία αξιωματούχων του ΟΗΕ, του «Ερυθρού Σταυρού» και της «Ερυθράς Ημισελήνου».

Απολογισμός επιχειρήσεων στο Αν. Χαλέπι

Ο υποδιοικητής του τμήματος «Κύριων Επιχειρήσεων» του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, υποστράτηγος Βίκτορ Παζνίχιρ, κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό των επιχειρήσεων μάχης και απομάκρυνσης αμάχων και ενόπλων, σημείωσε πως ο συριακός στρατός απώθησε τους ένοπλους αντικαθεστωτικούς από όλες τις συνοικίες του Ανατολικού Χαλεπίου. Τόνισε ότι από τα τέλη Νοέμβρη σκοτώθηκαν «πάνω από 900 τρομοκράτες», πάνω από 3.000 εξ αυτών εγκατέλειψαν την περιοχή εκουσίως και ότι σε τουλάχιστον 1.500 δόθηκε αμνηστία. Συμπλήρωσε πως καταστράφηκαν δεκάδες βαριά όπλα και λοιπός στρατιωτικός εξοπλισμός, τονίζοντας ότι πλέον 105 συνοικίες της πόλης, συνολικής επιφάνειας 78,5 τ.χλμ., «εκκαθαρίστηκαν από τους τρομοκράτες».

Υπογράμμισε ότι συγκεντρώθηκαν φωτογραφικά ντοκουμέντα και βίντεο που καταγράφουν βασανιστήρια και φόνους αμάχων, που διαπράχθηκαν από τους αντικαθεστωτικούς, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που συμμετέχουν στη λεγόμενη «μετριοπαθή αντιπολίτευση» και τα οποία θα δοθούν σε αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς.

Αναφερόμενος στους αμάχους είπε ότι απομακρύνθηκαν συνολικά πάνω από 100.000, εκ των οποίων 47.000 παιδιά.

Τριμερής διάσκεψη στη Μόσχα στις 27/12

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε την πραγματοποίηση τριμερούς υπουργικής συνάντησης με τους ομολόγους του από το Ιράν, Μ. Τζ. Ζαρίφ, και τη Ρωσία, Σεργκέι Λαβρόφ, στις 27 Δεκέμβρη στη Μόσχα, για να διερευνήσουν τα περιθώρια για «ουσιαστική εκεχειρία» στη Συρία.

Αργότερα χτες βράδυ, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, είπε πως συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, «για την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ». Υποστήριξε πως ο Ομπάμα τον ρώτησε πώς μπορεί να βοηθήσει όταν ο Τούρκος Πρόεδρος του περιέγραψε «τις δυσκολίες στην απομάκρυνση ανθρώπων» από το Χαλέπι.

Τηλεφωνικές συνομιλίες είχε χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με τους ομολόγους του από τη Ρωσία, την Τουρκία, το Κατάρ και τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα. Τους είπε πως θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την «προστασία των αμάχων», τον τερματισμό της βίας και την εξεύρεση μίας «σοβαρής» συμφωνίας εκεχειρίας.

Πιέσεις Ολάντ για τη Συρία

Οι εξελίξεις στη Συρία απασχόλησαν και τη χτεσινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, να ασκεί πιέσεις για «εκεχειρία» στο Χαλέπι, την απομάκρυνση όλων των αμάχων και «μία πολιτική διαπραγμάτευση».

Το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της Συνόδου, υποστήριξε ότι περιλαμβάνει αναφορά στη «σφοδρή καταδίκη της συνεχιζόμενης επίθεσης κατά του Χαλεπίου από το συριακό καθεστώς και τους συμμάχους του, και κυρίως τη Ρωσία». Στο κείμενο η ΕΕ φέρεται να εξετάζει «όλες τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις», χωρίς να αναφέρεται ωστόσο στην πιθανότητα επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς δεν υπήρχε ομοφωνία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ