Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Κινεζικές προειδοποιήσεις στον Τραμπ

Σε συνέχεια της έντασης που προκαλούν οι πρόσφατες δηλώσεις του νεοεκλεγέντος Προέδρου Ντ. Τραμπ στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, με αφορμή την πιθανή αλλαγή στάσης τους στο ζήτημα της Ταϊβάν, η κινεζική εφημερίδα «Global Times» πρότεινε χτες «η κινεζική ενδοχώρα να δείξει την αποφασιστικότητά της να ανακτήσει την Ταϊβάν διά της βίας... σε περίπτωση που κηρύξει επίσημα ανεξαρτησία».

Προχτές, ο Κινέζος κυβερνητικός εκπρόσωπος για την Ταϊβάν, Αν Φενγκσάν, προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε αλλαγή» στην πολιτική των ΗΠΑ ευνοήσει την επίσημη αναγνώριση της Ταϊβάν «θα βλάψει σοβαρά την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν και θα υποβαθμίσει τις σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον». Επιπλέον, αίσθηση προκάλεσε και η «προειδοποίηση» του Κινέζου πρέσβη στις ΗΠΑ, Σουέι Τιανκάι, προς τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο ότι η Κίνα δεν θα διαπραγματευτεί ποτέ με την Ουάσιγκτον θέματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα.

Νωρίτερα, το αμερικανικό «Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών», επικαλούμενο δορυφορικές φωτογραφίες, υποστήριξε πως οι σινικές αρχές εγκατέστησαν αντιαεροπορικά και αντιαρματικά όπλα στη συστάδα επτά τεχνητών νησιών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Σύμβουλοι από εταιρείες υψηλής τεχνολογίας

Τα περιθώρια προώθησης των μονοπωλιακών συμφερόντων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, που δραστηριοποιούνται στο χώρο του διαδικτύου, της πληροφορικής και της τεχνητής νοημοσύνης εξέτασε, αργά το βράδυ της Τετάρτης, στη Νέα Υόρκη, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τραμπ συναντήθηκε με διευθυντικά στελέχη εταιρειών όπως οι «Apple», «Facebook», «Tesla», «Alphabet»,«Amazon», «Microsoft» και IBM. Συμφώνησαν να συναντιούνται ανά τρίμηνο. Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος τους διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του θα κάνει «δίκαιες εμπορικές συμφωνίες» και πως θα τους διευκολύνει στο εξαγωγικό εμπόριο.

Ας σημειωθεί ότι ο Τιμ Κουκ της «Apple» και ο Ελον Μασκ της «Tesla» είχαν ξεχωριστές συναντήσεις με τον Τραμπ και ανακοινώθηκε πως ο Μασκ, μαζί με τον Τράβις Καλάνικ από την εταιρεία «Uber» και την Ιντρα Νούγι από την «PepsiCo» διορίστηκαν στο «Φόρουμ Στρατηγικής και Πολιτικής» του Ντόναλντ Τραμπ.

Στο μεταξύ, οι Δημοκρατικοί προωθούν στο Κογκρέσο νομοσχέδιο προκειμένου να επιβάλουν στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο να πουλήσει τις επιχειρήσεις του ή να θέσει όλα του τα περιουσιακά στοιχεία υπό τη διαχείριση τρίτου οργανισμού ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος σύγκρουσης προσωπικών επιχειρηματικών συμφερόντων και υπηρεσιακών καθηκόντων.

Αυτά ενώ τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί η κρίσιμη σύνοδος του Κολεγίου των 538 επιτρόπων που θα εκλέξουν τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη ψηφοφορία φαίνεται ξεχωριστή σε σχέση με τις προηγούμενες λόγω των πιέσεων που ασκεί μέρος της αστικής τάξης για ψήφο «κατά συνείδηση» με αφορμή τη μεγάλη διαφορά της Χίλαρι Κλίντον, η οποία προηγείται του Τραμπ κατά τουλάχιστον 2,6 εκατομμύρια ψήφους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ