Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Καλεί σε «εθνική κινητοποίηση»

Το κεφάλαιο πασχίζει, για να στρατευτεί ο λαός στα δικά του φονικά σχέδια

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ενταγμένη στην προσπάθεια της τουρκικής αστικής τάξης να διαφυλάξει τα στρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή είναι η προχτεσινή έκκληση που απηύθυνε ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε «εθνική κινητοποίηση» ενάντια σε οργανώσεις που βαφτίζονται «τρομοκρατικές» ανάλογα με το πώς και το πότε εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου (ΡΚΚ, FETO, «Ισλαμικό Κράτος» κ.τ.λ.)

Ο Ερντογάν επικαλέστηκε το άρθρο 104 του τουρκικού Συντάγματος και σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε την ασφάλεια μόνο στα χέρια των δυνάμεων ασφαλείας. Καλώ όλους τους συμπολίτες μου να στηρίξουν τις δυνάμεις ασφαλείας μας... Οποιοσδήποτε έχει πληροφορίες σχετικά με τη δράση αυτών των οργανώσεων θα πρέπει απευθείας να ενημερώσει τις δυνάμεις ασφαλείας». Ο Ερντογάν μίλησε μάλιστα για τις «μεγαλύτερες απειλές» που η χώρα αντιμετώπισε ποτέ από την «τρομοκρατία» και το «δικαίωμά μας να ανταποδώσουμε», ταυτίζοντας τα διαμετρικά αντίθετα συμφέροντα λαού και κεφαλαίου.

Οι εκκλήσεις για συστράτευση στις ανάγκες της «εθνικής ασφάλειας» διατυπώνονται σε μια περίοδο που η προκλητικότητα και επιθετικότητα της Τουρκίας δυναμώνουν σε Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά αλλά και συνολικότερα (σ.σ. ενδεικτικές είναι και οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία), αξιοποιώντας τον κίνδυνο της «τρομοκρατίας» για να δυναμώσει την ολόπλευρη παρέμβαση (και στρατιωτική) κατά αντίπαλων μερίδων του κεφαλαίου, εντός και εκτός συνόρων. Πρόκειται για προσπάθεια να εμπλακεί ο τουρκικός λαός ακόμα πιο βαθιά στις φονικές επιδιώξεις του τουρκικού κεφαλαίου και τις «κόντρες» του με ανταγωνιστές, να εγκλωβιστεί σε εχθρικές για τα δικά του συμφέροντα μεθοδεύσεις και να παραιτηθεί από την οργάνωση της μόνης πάλης που μπορεί να έχει προοπτική για τον ίδιο, την πάλη ενάντια σε ιμπεριαλιστές και μονοπώλια. Ολα αυτά, σε μια περίοδο που όλη η Μέση Ανατολή βρωμάει μπαρούτι και ειδικά η Τουρκία δεν χάνει ευκαιρία να στέλνει μηνύματα προς εταίρους και εχθρούς ότι δεν σκοπεύει να δεχτεί ανακατατάξεις εχθρικές για τα δικά της συμφέροντα.

Χτες το μεσημέρι, ο Ερντογάν προήδρευσε έκτακτης συνεδρίασης για την Εθνική Ασφάλεια, με τη συμμετοχή ανώτατων πολιτικών και στρατιωτικών στελεχών.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, μεταφέρθηκε προχτές στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Τράκια από τη φυλακή όπου κρατούνταν μετά από τη σύλληψή του με κατηγορίες για στήριξη «τρομοκρατικών οργανώσεων». Πριν από μερικές μέρες, ο Ντεμιρτάς είχε υποστεί καρδιακό επεισόδιο μέσα στη φυλακή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ