Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες σαν κάτι άσχετο με τις επεμβάσεις της

Αντιμέτωπη με το οξυμένο πρόβλημα των προσφύγων και των μεταναστών από τις εστίες των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων (Μέση Ανατολή και Αφρική) βρίσκεται η ΕΕ, που συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία του. Τώρα, «πυροσβεστικά» επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα καραβάνια των ξεριζωμένων που κατακλύζουν την Κεντρική Ευρώπη, αφού περνούν είτε από τα ελληνικά νησιά είτε από την Ιταλία, ενώ πολλοί πνίγονται στη Μεσόγειο, πεθαίνουν σε κάποιο αμπάρι ή στην καρότσα κάποιου φορτηγού.

Ετσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι την επόμενη βδομάδα πρόκειται να παρουσιάσει τα «νέα σχέδιά της για την κατανομή των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και για την επιτάχυνση των διαδικασιών απέλασης ανεπιθύμητων μεταναστών». Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως τα νέα συστήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου στην Ιταλία, την Ελλάδα και πιθανόν την Ουγγαρία, μπορεί να περιλαμβάνουν την κράτηση όσων οι αιτήσεις απορρίπτονται, μέχρι να τους στείλουν πίσω στις χώρες προέλευσής τους. Η παρουσίαση αυτή θα γίνει στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών, που συγκαλείται στις 14 Σεπτέμβρη. Το ζήτημα, βεβαίως, αφορά όσους θα πάρουν το καθεστώς του πρόσφυγα (πρωτίστως οι Σύροι), αλλά χιλιάδες άλλοι θα μπουν σε νέες περιπέτειες κι ας έχουν ξεριζωθεί από χώρες με πόλεμο, φτώχεια και ανέχεια. Η Επιτροπή προετοιμάζει έναν κατάλογο «ασφαλών» χωρών, οι αιτήσεις των υπηκόων των οποίων για τη χορήγηση ασύλου θα απορρίπτονται με διαδικασίες fast-track.

Χαρακτηριστική είναι μια αποστροφή του Ελληνα επίτροπου: «Λιγότεροι από τους μισούς των οποίων οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου απορρίπτονται - συνήθως πρόκειται για πολίτες φτωχών αλλά σχετικά σταθερών χωρών, που μεταναστεύουν στην Ευρώπη σε αναζήτηση δουλειάς - απελαύνονται πράγματι» και πρόσθεσε ότι «εκείνοι οι οποίοι χρειάζονται διεθνή προστασία θα τη λάβουν, αλλά οι υπόλοιποι, όσοι δε χρειάζονται προστασία, θα επαναπατριστούν». Ο επίτροπος, επίσης, απέρριψε τις εκκλήσεις να γίνουν αλλαγές στον κώδικα συνόρων Σένγκεν.

Επίσης, οι πρωθυπουργοί της Τσεχίας, της Αυστρίας και της Σλοβακίας θα συναντηθούν τη Δευτέρα στην Μπρατισλάβα, για να συζητήσουν επί του μεταναστευτικού κύματος. Σήμερα, επίσης, αναμένεται συνάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κλ. Γιούνκερ με τον Ούγγρο Πρόεδρο, Β. Ορμπαν, που ακολουθεί τακτική σφραγίσματος των συνόρων, ενώ ο σιδηροδρομικός σταθμός της Βουδαπέστης ανοιγοκλείνει για τους πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φύγουν για τη Γερμάνια, όπως επιθυμούν.

Την ίδια ώρα, στα παράλια της Τουρκίας, στο Μποντρούμ, βγήκε το άψυχο σώμα μικρού αγοριού, που πνίγηκε μαζί με άλλους 12 πρόσφυγες που προσπαθούσαν να περάσουν στην Κω.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε κατά τη διάρκεια σύσκεψης της ΚΕΔΕ ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας, Θ. Δημόπουλος, θεωρείται πιθανή η αύξηση της μεταναστευτικής ροής, ενώ ήδη 250.000 μετανάστες έχουν περάσει από τα ελληνικά νησιά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα ακριτικά νησιά, αφού, όπως ανέφερε, η Λέσβος είναι χώρος υποδοχής του 14% των μεταναστών, η Κως του 6% και η Λέρος του 4%.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ