Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Πάγωμα» μέχρι νεωτέρας

Μετάθεση για τις 16 Οκτώβρη πήρε η εφαρμογή του μέτρου για την επιβολή ΦΠΑ με συντελεστή 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η «αναστολή» του μέτρου προβλέπεται σε εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ενώ στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η μετάθεση κρίθηκε αναγκαία κατόπιν σχετικών αιτημάτων των φορέων και προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής των εν λόγω επιχειρήσεων».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι οριστικές αποφάσεις θα παρθούν από την επόμενη κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, η όποια «αλλαγή» θα συνδυαστεί με την εφαρμογή άλλων μέτρων που θα έχουν αντίστοιχο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Να σημειωθεί ότι η επιβολή ΦΠΑ 23% (από 0% μέχρι πρότινος) αφορά στο σύνολο της ιδιωτικής εκπαίδευσης (ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, φροντιστήρια ξένων γλωσσών κ.ά.), με «εξαίρεση» την Προσχολική Αγωγή.

Να καταδικαστεί συνολικά το σύστημα που οδηγεί στην ιδιωτική εκπαίδευση

Σε χτεσινή του συνέντευξη στο «Βήμα FM» και ερωτώμενος για τη θέση του ΚΚΕ γύρω από το θέμα της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική Παιδεία, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απάντησε τα εξής:

«Κοιτάξτε, στην ιδιωτική Παιδεία οι περισσότεροι είναι μικροί επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ζουν τις οικογένειές τους. Το να τους βάζεις 23% ΦΠΑ δεν λύνεις το πρόβλημα, αντίθετα δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα. Εμείς από θέση αρχής - και το παλεύουμε και σήμερα ν' ανοίξει ο δρόμος - είμαστε υπέρ μιας αποκλειστικά δημόσιας δωρεάν Παιδείας. Γιατί, αν θέλετε, δεν θα υπήρχε και η αναγκαιότητα ιδιωτικής Παιδείας, φροντιστηρίων, σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αν η δημόσια εκπαίδευση ήταν αναβαθμισμένη, πραγματικά δημόσια και δωρεάν. Οταν ξεκινά η σχολική χρονιά πάλι με ελλείψεις σε καθηγητές, σε υποδομές, σε σχολικές αίθουσες, πώς λοιπόν να μην οδηγείται αυτός που έχει 5 ευρώ στην άκρη να πάει το παιδί του εκεί που το θεωρεί καλύτερο από το δημόσιο σχολείο. Διότι το δημόσιο σχολείο είναι υποβαθμισμένο. Αρα η ευθύνη βρίσκεται εδώ και δεν είναι να πάρουμε τη θέση του ενός ή του άλλου μικροεπιχειρηματία που παλεύει μέσα σε συνθήκες κρίσης. Το ζήτημα είναι ότι πρέπει συνολικά να καταδικάσουμε ένα σύστημα που οδηγεί τα παιδιά στην ιδιωτική εκπαίδευση, που οδηγεί το δημόσιο σχολείο να είναι υποβαθμισμένο, χωρίς καθηγητές, χωρίς ουσιαστική ολόπλευρη μόρφωση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ