Τρίτη 3 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα

Στη συνεδρίασή της 30/6/2001 η ΚΕ του ΚΚΕ ασχολήθηκε με τις πολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια και στο εσωτερικό της χώρας. Κατέληξε στα παρακάτω συμπεράσματα:

1 Οι δραματικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, η εγκληματική παράδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο ΝΑΤΟικό επονομαζόμενο «Διεθνές Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στη Γιουγκοσλαβία», καθώς και διάφοροι σχεδιασμοί, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνουν ότι βρισκόμαστε σε μια νέα φάση αποσταθεροποίησης και αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια, με δραματικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Πυροδοτούνται εξελίξεις σε μεγαλύτερη έκταση, καθώς οι ιμπεριαλιστές ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και άλλες δυνάμεις μιλούν ανοιχτά για επαναχάραξη συνόρων. Χρησιμοποιούν ως εργαλείο όλες τις εθνικιστικές ομάδες, τους μισθοφόρους αποσχιστές και τον UCK, τους οποίους έχουν δημιουργήσει ή ενθαρρύνει στην περιοχή. Ανοίγονται οι ασκοί του Αιόλου όχι μόνο για τον πλήρη διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας (Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Βοϊβοντίνα, Σαντζάκ), και της ΠΓΔΜ, αλλά για γενικευμένες συρράξεις και αναμετρήσεις που οδηγούν στη διαμόρφωση ακόμα πιο αδύνατων κρατών, ώστε οι ιμπεριαλιστές να περάσουν ολοκληρωτικά τα σχέδιά τους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Σ' αυτή τη βάση προκαλεί ανησυχία η απόφαση του ουγγρικού Κοινοβουλίου να αναδείξει ζήτημα ουγγρικής μειονότητας σε όλη τη Βαλκανική, καθώς και η άνοδος στην πολιτική ηγεσία της Βουλγαρίας του κόμματος του Συμεών, με έντονες εθνικιστικές τάσεις. Αποτελεί πρόκληση η απόφαση για αποστολή νέων ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην ΠΓΔΜ και η προστασία που παρέχουν στους μισθοφόρους αποσχιστές.

Μια τέτοια εξέλιξη φέρνει την Ελλάδα στο μάτι του κυκλώνα, θα οξύνει την αμφισβήτηση συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, θα κάνει ακόμα πιο επιθετική την παρέμβαση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη συγκεκριμένη περιοχή.

2 Αποκαλύφθηκε ακόμα πιο καθαρά η συνενοχή της ελληνικής κυβέρνησης στις δραματικές εξελίξεις και η αδιαφορία της για τις συνέπειες όχι μόνο στους γειτονικούς λαούς, αλλά και για τη χώρα. Ο ελληνικός λαός πρέπει να καταγγείλει και να καταδικάσει την ελληνική κυβέρνηση που συμμετείχε ενεργά στην εγκληματική πράξη, συνέβαλε στο τίμημα της προδοσίας με 70 δισ. δραχμές, μαζί με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Αυτό που κυρίως ενδιαφέρει την ελληνική κυβέρνηση είναι να εξασφαλίσει μερίδιο από τη ληστεία των λαών για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, πολιτικό μερίδιο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Ο ελληνικός λαός πρέπει να καταγγείλει επίσης και εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που πήραν ανοιχτά θέση υπέρ της παράδοσης ή συνεργούν διά της σιωπής.

Η παράδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είναι πολιτικό γεγονός πλατιάς πολιτικής εμβέλειας. Συνιστά κορυφαία πράξη διεθνούς τρομοκρατίας και σηματοδοτεί την ενεργοποίηση νέων τρομοκρατικών μεθόδων, με την ποινικοποίηση της διεθνούς πολιτικής ζωής. Στόχος είναι να καμφθεί η αντίσταση και το αγωνιστικό πνεύμα όσων αντιδρούν στις ιμπεριαλιστικές επιλογές. Πρόκειται για την εφαρμογή ενός διεθνούς τρομονόμου, που τιμωρεί τους αντίπαλους της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Οι πραγματικοί ένοχοι, που επιχειρούν να συγκαλύψουν τα εγκλήματά τους, είναι αυτοί που έχουν συστήσει το ΝΑΤΟικό δικαστήριο

Ο ελληνικός λαός πρέπει να βρεθεί σε άμεση κινητοποίηση κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην περιοχή. Να δυναμώσει το αντιπολεμικό αντινατοϊκό κίνημα και να κάνει κάθε τι που θα αναπτύξει τη διεθνή πάλη και αλληλεγγύη ανάμεσα στα θύματα, τους Αλβανούς εργαζομένους, τους Σέρβους, τους χριστιανούς και μουσουλμάνους. Τα Βαλκάνια δεν πρόκειται να ησυχάσουν, όσο οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, μαζί με τους συνεργάτες τους, θα αλωνίζουν, είτε με τον πόλεμο, είτε με την ιμπεριαλιστική «ειρήνη» τους.

Το ΚΚΕ καλεί τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, όλες τις ταξικές δυνάμεις του εργατικού και αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, τους ΕΒΕ, το κίνημα της νεολαίας, γενικά όλους τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την κοινή δράση, τη διαφώτιση και την αλληλεγγύη με τους Αλβανούς και όλους τους μετανάστες στην Ελλάδα και που τα συμφέροντά τους βρίσκονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών και των εθνικιστικών κύκλων. Να αντιπαλέψουν πιο αποφασιστικά τον εθνικισμό και το ρατσισμό και κάθε προσπάθεια δηλητηρίασης των σχέσεων των δύο λαών με μεγαλοϊδεατικές μεθοδεύσεις.

3 Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και στην κυβέρνηση αντανακλούν την επίδραση που άσκησαν οι μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις και η γενικότερη κατακραυγή για την αντιλαϊκή πολιτική στην Κοινωνική Ασφάλιση, στον τρομονόμο και σε άλλους τομείς, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιδιώκει να πάρει και άλλα πιο σκληρά μέτρα. Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αντιθέσεις και αντιφάσεις που γεννά αναπόφευκτα η πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και της εναρμόνισης στην ΟΝΕ.

Η κυβέρνηση αλλά και η άρχουσα τάξη ανησυχούν για την επιδείνωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και ειδικότερα του εμπορικού ελλείμματος, για την πορεία των δημοσίων εσόδων και την άνοδο του πληθωρισμού, για τις συνέπειες στην ελληνική οικονομία από την ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, τη γενικότερη επιβράδυνση της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας. Αυτά τα προβλήματα την υποχρεώνουν να εμμείνει στην επίθεση στο εισόδημα και στα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των εργαζομένων, αλλά από την άλλη προσπαθεί να αντιμετωπίσει με παραπλανητικούς ελιγμούς το ανερχόμενο κίνημα. Εδώ βρίσκεται η ουσία της εσωκομματικής αντιπαράθεσης.

Η εξαγγελία του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ εκφράζει την προσπάθεια της ηγεσίας του να διασφαλίσει πάση θυσία την παραμονή της στη διακυβέρνηση της χώρας για τα επόμενα χρόνια, ώστε να συνεχιστεί η ίδια πολιτική. Το συνέδριο, ακόμα κι αν καταφέρει να διασφαλίσει την ενιαία δράση ανάμεσα στις αντιμαχόμενες ομάδες, που αντιδικούν αποκλειστικά και μόνο σε θέματα τακτικής, δεν πρόκειται να δώσει λύση σε κανένα από τα μεγάλα προβλήματα του λαού. Η κατοχή και νομή της εξουσίας ενώνει ολόκληρο τον ηγετικό πυρήνα και τα στελέχη του που έχουν συσπειρωθεί στην ίδια επιδίωξη.

Τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να ξεγελαστούν από την παραπλανητική προπαγάνδα των διαφόρων ομάδων του ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική του είναι μια, όλα τα ηγετικά κομματικά και κυβερνητικά στελέχη τελικά την έχουν υπερασπίσει και ψηφίσει. Να μη δώσουν καμία σημασία στα ψεύτικα διλήμματα που απευθύνονται σε αριστερούς και προοδευτικούς ανθρώπους.

Να αντιμετωπίσουν τη δημαγωγία της ΝΔ που την ίδια στιγμή προκλητικά διακηρύσσει ότι θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική με εκείνη του ΠΑΣΟΚ, με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποφασιστικότητα.

Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τους μικρομεσαίους της πόλης και του χωριού, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, τις γυναίκες, κάθε αριστερό και προοδευτικό άνθρωπο να δράσουν μαζί με τους κομμουνιστές για τα δικαιώματα στη δουλιά, στην Κοινωνική Ασφάλιση (Συνταξιοδοτικό, Υγεία, Πρόνοια), για την Παιδεία, κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για να καταργηθεί στην πράξη ο τρομονόμος, κατά της ανεργίας και της φτώχειας. Να εκφράσουν με τη δράση και με την ψήφο την αντίθεσή τους στην κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά. Να ενισχύσουν ολόπλευρα το ΚΚΕ και την πρότασή του για τη δημιουργία του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου πάλης, μόνη ελπίδα για μια ριζικά διαφορετική πολιτική προς όφελος του λαού και του τόπου.

4 Η πάλη και η συσπείρωση είναι ανάγκη να αναδειχτεί επίσης και στο διεθνές πεδίο. Το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να υπάρξει μαζική συμβολή, συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της Γένοβα. Για την κοινή δράση για την απελευθέρωση του Μιλόσεβιτς. Για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Για να επιστρέψουν τα ελληνικά στρατιωτικά σώματα που βρίσκονται στα Βαλκάνια, στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Για να μη φύγει κανένας φαντάρος και αξιωματικός σε νέα αποστολή, για να σταματήσουν οι ελληνικές διευκολύνσεις.

Τα σχέδια των ιμπεριαλιστών μπορούν και πρέπει να τα αντιπαλέψουν οι λαοί και να τα ανατρέψουν.

Αθήνα, 30/6/2001


Η ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δριμεία αντίδραση για τις τελευταίες εξελίξεις στη δίκη - παρωδία(2004-09-17 00:00:00.0)
Δικάζουν τον αγώνα για εθνική ανεξαρτησία(2001-07-26 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν την παραπομπή Μιλόσεβιτς(2001-07-10 00:00:00.0)
Στο μάτι του κυκλώνα η Ελλάδα(2001-07-06 00:00:00.0)
Συνέχεια των ιμπεριαλιστικών σχεδίων(2001-04-03 00:00:00.0)
Φουσκώνουν τα πανιά των ιμπεριαλιστών(1998-08-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ