Τρίτη 3 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Σταθερά σοσιαλδημοκρατικά και ευρωενωσιακά

Σε υποτονικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο η συνεδρίαση της ΚΠΕ του Συνασπισμού, με κύριο θέμα την οργάνωση του προγραμματικού συνεδρίου του Κόμματος. Βεβαίως, η συζήτηση επεκτάθηκε και στις πολιτικές εξελίξεις.

Αποφασίστηκε το συνέδριο να διεξαχθεί το Γενάρη του 2002, με συνέδρους αυτούς του τακτικού, τα μέλη της ΚΠΕ, του ΚΣ της Νεολαίας και των Γραμματειών των ΝΕ και των Τμημάτων της ΚΠΕ. Στο συνέδριο θα κληθούν ως παρατηρητές αντιπροσωπείες δυνάμεων του «Χώρου». Ωστόσο, η ανάμειξή τους μάλλον δε θα περιοριστεί εκεί, αν ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Ν. Κωνσταντόπουλου να συμμετέχουν στην προετοιμασία των προσυνεδρίων «με στόχο τη διεύρυνση»!

Να σημειωθεί πως η σύνθεση και το περιεχόμενο του Συνεδρίου αποτέλεσαν σημείο τριβής και στην ΚΠΕ. Κι αυτό γιατί ομάδα στελεχών διαφώνησε με την επιλογή να συγκληθεί το συνέδριο με τους συνέδρους του τακτικού, ενώ οι «ανανεωτές» από την πλευρά τους αιτούνται το συνέδριο να μην έχει ιδεολογικό χαρακτήρα, αλλά αυστηρά προγραμματικό, έτσι ώστε να μην αποτυπωθεί και στο Πρόγραμμα του κόμματος η ιδεολογική στροφή που οι ίδιοι πιστεύουν ότι έχει κάνει η ηγετική ομάδα, αν και αυτή τους η πεποίθηση λίγο έως καθόλου ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Τώρα, σε ό,τι αφορά στις πολιτικές εξελίξεις, η ΚΠΕ επιβεβαίωσε την τακτική που ακολουθεί το κόμμα το τελευταίο διάστημα. Παρ' όλα αυτά, η ηγετική ομάδα βρέθηκε προς στιγμήν στη δυσάρεστη θέση να προσπαθεί να δικαιολογήσει την τακτική της «αμφίπλευρης διεύρυνσης» και στα στελέχη που διαφωνούν με τη λογική του «Χώρου», αλλά και σ' αυτά που εξέφρασαν επιφυλάξεις για το άνοιγμα σε στελέχη και δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ.

Αλλωστε, εντός του ΣΥΝ - και αυτό εκφράζεται με κάθε ευκαιρία - υπάρχουν απόψεις που υπεραμύνονται της επιτάχυνσης της προσέγγισης με το ΠΑΣΟΚ, άλλες που ζητούν πιο προσεκτικά βήματα, αλλά και η άποψη της πλειοψηφίας, που συμπυκνώνεται στο «ψαρεύουμε» προς πάσα κατεύθυνση και «ό,τι πιάσουμε». Είναι, εξάλλου, χαρακτηριστική η παραδοχή από το βήμα της ΚΠΕ μέλους της ΠΓ του Κόμματος πως ο ΣΥΝ συμμετέχει στο «Χώρο», προσπαθώντας να συσπειρώσει τις λοιπές δυνάμεις του «Χώρου» γύρω από την πολιτική του!

Εισηγητικά, ο πρόεδρος του ΣΥΝ καταφέρθηκε εναντίον της παραπομπής του Μιλόσεβιτς στη Χάγη και εναντίον της πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή, περιορίζοντας τις ευθύνες της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης στο ότι απλώς «συναινούν»! Ακολούθως, αναφέρθηκε στα «κοινωνικά και δημοκρατικά ελλείμματα που απειλούν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», κίνδυνος που θα αποτραπεί εάν οι λαοί πειστούν ότι υπάρχει προοπτική η ΕΕ να γίνει μια ισχυρή παγκόσμια δύναμη, που θα αμφισβητήσει τη μονοκρατορία των ΗΠΑ και θα εμβαθύνει το κοινωνικό κράτος κλπ.! Σ' αυτό το σημείο, μας πληροφόρησε πως ο αγώνας για έναν διαφορετικό κόσμο δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η έκφραση του «σύγχρονου ανθρωπισμού»!

Σε ό,τι αφορά στην εσωτερική πολιτική σκηνή, επανέλαβε τα περί ακυβερνησίας, ισχυριζόμενος πως τα προβλήματα στο κυβερνών κόμμα οδηγούν στην «ανυπαρξία πολιτικής»! Και πως ενισχύεται η ΝΔ, όχι από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, αλλά εξαιτίας του συστήματος διακυβέρνησης, του εκλογικού νόμου, της φθοράς του κυβερνώντος κόμματος, του ότι αυτό δεν οικοδομεί πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες. Αλλωστε, όπως διευκρίνισε, δεν «υπάρχει έδαφος για υπεραπλουστεύσεις του τύπου "τι ΠΑΣΟΚ τι ΝΔ"». Πώς αλλιώς, εξάλλου, θα δικαιολογούσε την επιθυμία του ΣΥΝ να συμπράξει με το ΠΑΣΟΚ για «μια διακυβέρνηση με διαφορετικό ύφος και ήθος»!

Δικαιολογώντας, τέλος, την ανάμειξη στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε πως η κρίση στο ΠΑΣΟΚ είναι κρίση της κεντροαριστεράς και ως εκ τούτου κάθε τι που συμβαίνει σ' αυτό «μας αφορά (...) έχουμε άποψη για το χώρο το δικό του και το δικό μας και για τις σχέσεις αυτών των χώρων και για τις εναλλακτικές πολιτικές των προοδευτικών εξελίξεων»!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ