Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χιλιάδες πρόσφυγες σε Ουγγαρία, Αυστρία, Γερμανία

Συνεχίζεται η οδύσσεια των χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική που κατακλύζουν το σταθμό της Βουδαπέστης, για να περάσουν από την Ουγγαρία στην Αυστρία και τη Γερμανία. Η ουγγρική κυβέρνηση ανοίγει και κλείνει το σιδηροδρομικό σταθμό για τους πρόσφυγες, ενώ η αυστριακή πλευρά διαμαρτύρεται ότι περνάνε στη χώρα και άνθρωποι που δεν έχουν επαληθευτεί τα στοιχεία τους και δεν έχουν θεώρηση βίζας.

Στο ζήτημα σε ποιους θα αποδοθεί το καθεστώς του πρόσφυγα, υπάρχουν έντονες αντιπαραθέσεις. Η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, από το Βερολίνο κάλεσαν από κοινού την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει τρόπους, με τους οποίους η Ενωση μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση. Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ - Λάιτνερ, δήλωσε: «Κυκλοφορούν φήμες ότι η Γερμανία στέλνει τρένα στη Βουδαπέστη για τη μεταφορά προσφύγων. Είναι πολύ σημαντικό η Γερμανία να πληροφορήσει τους πρόσφυγες στην Ουγγαρία ότι το Δουβλίνο δεν έχει αρθεί» και πρόσθεσε ότι η χώρα της θα συνεχίσει τους περιστασιακούς ελέγχους στα σύνορα, αλλά δεν προτίθεται να εισαγάγει συνοριακούς ελέγχους.

Τη διαφωνία του με την ιδέα περιορισμού της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων εντός της ΕΕ εξέφρασε ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση Γάλλου δημοσιογράφου.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίτσε Λεγκέρι κατήγγειλε ότι ένα δίκτυο διακίνησης πλαστών συριακών διαβατηρίων έχει στηθεί, κυρίως στην Τουρκία, για να διευκολύνει την είσοδο μεταναστών στην ΕΕ και έσπευσε να προσθέσει «σήμερα δεν έχουμε κάποιο αντικειμενικό στοιχείο που να μας επιτρέπει να πούμε ότι πιθανοί τρομοκράτες εισήλθαν στην Ευρώπη με αυτόν τον τρόπο αλλά πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση σε όλα τα σύνορά μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ