Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015
Διαφωτιστικός...

Αν μη τι άλλο διαφωτιστικός, ως προς το τι υπηρετεί και σε ποια στόχευση υποτάσσεται η πολιτική πρόταση της «Λαϊκής Ενότητας», ήταν ο επικεφαλής της, Π. Λαφαζάνης, κατά τη συνέντευξή του χτες στο ρ/σ «Real».

Κλίνοντας σε όλες τις πιθανές πτώσεις την «ανάπτυξη» της καπιταλιστικής οικονομίας, ο Π. Λαφαζάνης εξήγησε ότι το ενδεχόμενο περάσματος σε «εθνικό νόμισμα» προκρίνεται ακριβώς για την εξυπηρέτηση του στόχου της ανάκαμψης για λογαριασμό του κεφαλαίου. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το εθνικό νόμισμα είναι ένα εργαλείο. Είναι μία προϋπόθεση. Είναι ένα μέσον για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, δεν είναι αυτοσκοπός. Το εθνικό νόμισμα θα προσφέρει τη δυνατότητα, πρώτα απ' όλα, να υπάρξει ισχυρή ρευστότητα στην οικονομία. (...) Η Ελλάδα πνίγεται, δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει μικρομεσαία επιχείρηση, δεν μπορεί να στηρίξει ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων».

Διαβεβαίωσε, μάλιστα, την αστική τάξη ότι αν προκριθεί η χρήση αυτού του εργαλείου, η επιλογή αυτή «θα βρει διεθνή στηρίγματα», σε άλλα δηλαδή ιμπεριαλιστικά κέντρα εκτός ΕΕ.

Με δεδομένο ότι η έξοδος απ' την ΕΕ δεν αποτελεί σήμερα κυρίαρχη επιλογή για την αστική τάξη της χώρας, ο Π. Λαφαζάνης την καθησύχασε, λέγοντας: «Δεν ισχύει αυτό που λένε (σ.σ. ότι πρέπει να φύγεις κι απ' την ΕΕ, εφόσον φύγεις απ' την Ευρωζώνη). Καθόλου. Αυτό το αντιδραστικό μόρφωμα που λέγεται ΕΕ, λέει πάρα πολλά και λέει πράγματα τα οποία είναι ολοκληρωτικά και αντιδημοκρατικά. Είναι αρκετές οι χώρες που είναι στην ΕΕ και όχι στο ευρώ, άρα μπορείς να φύγεις από την Ευρωζώνη και να συνεχίσεις να παραμένεις στην ΕΕ. Βεβαίως, όμως, εμείς δε θέτουμε θέμα αποδέσμευσης απ' την ΕΕ»!

Τα διαπιστευτήρια στην ΕΕ δε σταμάτησαν εδώ. Ο επικεφαλής της «ΛΑ.ΕΝ.» έσπευσε να καταθέσει την έγνοια του για τη μακροημέρευση της λυκοσυμμαχίας, αναπαράγοντας όλες τις γνωστές ψευδαισθήσεις για τη δυνατότητα φιλολαϊκής μεταμόρφωσής της. Συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Θέτουμε θέμα μετ' επιτάσεως την αλλαγή των ασκούμενων νεοφιλελευθέρων επιλογών της, διότι αυτές οδηγούν και την Ευρωζώνη και την ΕΕ απ' το κακό στο χειρότερο, χρειάζεται ριζικές αλλαγές, αλλιώς δε θα επιβιώσει».

Αφού λοιπόν υπερασπίστηκε το στόχο της ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, εξηγώντας ότι η αλλαγή νομίσματος συνιστά εργαλείο επίτευξής του, αφού υπερασπίστηκε την ΕΕ και σε κάθε περίπτωση τις λυκοφιλίες των καπιταλιστών για την προώθηση των συμφερόντων τους και την από κοινού διεκπεραίωση της επίθεσης στους λαούς, ο Π. Λαφαζάνης αναγνώρισε και το χρέος που σώρευσαν στην πλάτη του λαού, αποκηρύσσοντας τη μονομερή διαγραφή του.

«Το χρέος μονομερώς δεν μπορείς να το διαγράψεις, γιατί αν δεν το διαγράψει κι αυτός στον οποίο χρωστάς ή υποτίθεται ότι χρωστάς, η απαίτηση είναι υπαρκτή. Αυτό που μπορείς να κάνεις, είναι να δηλώσεις αδυναμία αποπληρωμής και να ζητήσεις διαπραγμάτευση για ρύθμισή του» δήλωσε.

Ολα τα προηγούμενα αποδεικνύουν ότι ο Λαφαζάνης και το κόμμα του ακολουθούν βήμα - βήμα την πορεία που ακολούθησε συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα βήματα, άλλωστε, τα ξέρει, αφού τα έχει ξαναπερπατήσει. Δρόμος γεμάτος αυταπάτες και ψευδαισθήσεις ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη θα φέρει τη λαϊκή ευημερία, ότι η ΕΕ μπορεί να μεταμορφωθεί υπέρ του λαού, νέες διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση αποπληρωμής του χρέους, νέες διαπραγματεύσεις για νέες συμφωνίες με ιμπεριαλιστικά κέντρα κ.λπ. Ο δρόμος αυτός οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέα μνημόνια, όπως και αν ονομαστούν. Δεν αξίζει ο λαός να ακολουθήσει ξανά τον ίδιο δρόμο!


Β.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ