Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ποια προγράμματα;

«Ψευτοπόλωση αντί προγραμμάτων» ήταν ο τίτλος του πρωτοσέλιδου των «Νέων» 1/9/2015. Κάνουν πως εξανίστανται τα αστικά επιτελεία για την κούφια και κάλπικη προεκλογική αντιπαράθεση των κομμάτων τους. Αλήθεια, για ποια διαφορετικά προγράμματα μιλούν; Φαίνεται ότι τους προβληματίζει, γιατί έχει αποκαλυφτεί ανάγλυφα ότι τα κόμματά τους συμπλέουν στρατηγικά, έτσι που να μην μπορούν να αναδείξουν πειστικά το πού διαφέρουν και γιατί να τα ψηφίσουν οι άνθρωποι του μόχθου. Για ποια προγράμματα μιλούν, όταν είναι δεδομένο ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης, όποια κι αν είναι η σύνθεσή της, θα είναι η εφαρμογή του 3ου μνημονίου για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, η στήριξη της ανάκαμψης των κερδών τους...

Ο λαός τούς δοκίμασε και απέκτησε πικρή πείρα, που πρέπει να την αξιοποιήσει και στην κάλπη...

Τι είδε στο Μπακού!

«Ο Παναγ. Λαφαζάνης, στο Μπακού πήγε μόνος του εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε διεθνές ενεργειακό φόρουμ για τους συμμετέχοντες στον αζερικό αγωγό ΤΑΡ και με την ευκαιρία είδε τα επιτεύγματα του υπαρκτού σοσιαλισμού στο Αζερμπαϊτζάν και την οικογένεια Αλίεφ που δεσπόζει στο Μπακού από την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης»(!) έγραψε η «Ισκρα». Μεγάλη φαντασία έχουν εκεί στη «ΛΑ.Ε». Εφτασαν να βλέπουν στον καπιταλισμό του Αζερμπαϊτζάν και στην οικογένεια του Προέδρου του, που ήταν από τους επικεφαλής της ανατροπής του σοσιαλισμού και υπηρετεί τα μονοπώλια, τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού. Η αλήθεια είναι ότι στο Μπακού πήγε για λογαριασμό επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας, οι οποίοι ενδιαφέρονται για μπίζνες με το Αζερμπαϊτζάν, που, θυμίζουμε, συνεργάζεται με τις ΗΠΑ στη δημιουργία του αγωγού ΤΑΡ. Την ίδια στιγμή που συζητούσε ανάλογες συμφωνίες και με τους Ρώσους. Σε λωτοφάγους νομίζουν πως μιλούν ή πέφτει σύννεφο το δούλεμα;

Μας δουλεύουν;

«Ο κ. Τσίπρας δεν έδωσε καμία επιπλέον σύνταξη, αλλά τις πετσόκοψε όλες»! Αυτά καταλόγισε, μεταξύ άλλων, ο αρχηγός της ΝΔ, Ευ. Μεϊμαράκης, στον ΣΥΡΙΖΑ, για τις ανάγκες της προεκλογικής τους αντιπαράθεσης. Μόνο που, δυστυχώς για τον πρόεδρο της ΝΔ, το κόψιμο των συντάξεων φέρει και τη δική του υπογραφή. Επιβλήθηκε και με τις ψήφους των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως βέβαια και του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Δεν πείθουν τα κροκοδείλια δάκρυα της ΝΔ για τους συνταξιούχους, που την γνώρισαν από την καλή και την ανάποδη. Και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση. Γι' αυτό δεν πρέπει να περιμένουν τίποτα απ' αυτή, όπως βέβαια και από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού όποιος και αν βγει κυβέρνηση, με το μνημόνιο που ψήφισαν, θα εφαρμόσει νέα δρακόντεια μέτρα σε βάρος των συνταξιούχων, όπως και όλων των ασφαλισμένων.

Αναξιόπιστοι

Εγραφε η «Αυγή», 1/9/2015. «Χωρίς μεγαλοστομίες και υποσχέσεις που μέλλουν να αθετηθούν, ας υπογραμμίσουμε ότι πρώτιστο μέλημα είναι η οικοδόμηση ενός κράτους Δικαίου, που σημαίνει το τέλος της διαφθοράς, της διαπλοκής, της ατιμωρησίας, της απαξίωσης του πολίτη και εγκαθίδρυση της δημοκρατίας». Οσα, λοιπόν, δήθεν φιλολαϊκά μέτρα είχαν υποσχεθεί πριν από τις εκλογές του Γενάρη, δηλαδή τα ψίχουλα προς εξαθλιωμένους, ήταν μεγαλόστομες υποσχέσεις. Αναξιόπιστοι, λοιπόν, ως το μεδούλι. Τώρα ξαναλένε για ένα «κράτος Δικαίου», που θα οικοδομήσουν! Πάλι, δηλαδή, αυταπάτες ότι μπορεί η κυβέρνηση, το κράτος, στο έδαφος του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, να λειτουργήσει φιλολαϊκά και με δικαιοσύνη υπέρ του λαού! Και τα λένε αυτά ανερυθρίαστα, όταν έχουν προηγηθεί 7 μήνες εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων των προηγούμενων μνημονίων (από κοινού μάλιστα οι του ΣΥΡΙΖΑ 1 με αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ 2) και όταν κατάληξη αυτού του 7μηνου ήταν ένα τρίτο και φαρμακερό μνημόνιο. Η αναξιοπιστία, δηλαδή, «στον κύβο». Ο λαός να μην τσιμπήσει στο νέο γύρο αυταπατών και ψευδαισθήσεων!

Ζητούν ανάκαμψη...

Η «Καθημερινή», 1/9/2015, έγραφε: «Αύξηση καθαρών κερδών κατά 291,9%, στα 555,624 εκατομμύρια ευρώ, και λειτουργικών κερδών (EBITDA) 21,6%, στα 3,769 δισεκατομμύρια ευρώ, εμφανίζουν αθροιστικά στο πρώτο εξάμηνο του 2015 οι 184 εισηγημένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιχειρήσεις που είχαν ανακοινώσει αποτελέσματα μέχρι αργά χθες το βράδυ (...) Ο κύκλος εργασιών των 184 αυτών ομίλων εμφανίζεται μειωμένος κατά 2,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του πρώτου εξαμήνου της περυσινής χρήσης». Ας σκεφτούν, λοιπόν, η εργατική τάξη, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα και τώρα μπροστά στις εκλογές. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι, με μικρότερο τζίρο, αυξάνουν τα κέρδη τους, σε περίοδο μάλιστα οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης και επιβολής άγριων αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων. Γι' αυτό επιβλήθηκαν τα μνημόνια που χρεοκοπούν το λαό, για να ενισχύουν το κεφάλαιο. Αυτοί, λοιπόν, ζητούν ανάκαμψη των κερδών τους. Δηλαδή, ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά κέρδους για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στο διεθνή ανταγωνισμό. Ζητούν κίνητρα για νέες κερδοφόρες επενδύσεις. Σε αυτό το αίτημά τους ανταποκρίνονται τόσο αυτοί που έφεραν και ψήφισαν το 3ο μνημόνιο (ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - Ποτάμι - ΠΑΣΟΚ), όσο όμως και αυτοί που λένε ψέματα στο λαό ότι μπορεί να εξυπηρετηθεί αυτό το αίτημα χωρίς μνημόνια και προς όφελος των εργαζομένων (βλέπε: «ΛΑ.Ε»). Τώρα λοιπόν ψήφο στο ΚΚΕ, να δυναμώσουμε την αμφισβήτηση στον καπιταλιστικό δρόμο, να ενισχύσουμε την πολιτική διεξόδου του ΚΚΕ, για την εργατική - λαϊκή εξουσία και οικονομία.




Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org