Σάββατο 30 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ο Πάουελ έφυγε, παρέμειναν οι διαφορετικές ερμηνείες

Με τις πέτρες ενάντια στα όπλα

Associated Press

Με τις πέτρες ενάντια στα όπλα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΑΜΜΑΝ-ΓΑΖΑ-ΡΑΜΑΛΑ.-

Χωρίς να έχει πετύχει κάποια συγκεκριμένη πρόοδο και διαιωνίζοντας την ερμηνεία κατά βούληση κάθε συμφωνίας και μέτρου, ολοκλήρωσε, χτες, την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ. Τα νέα επεισόδια βίας αλλά και η διαφορετική ερμηνεία Ισραηλινών και Παλαιστινίων για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που προβλέπει η έκθεση Μίτσελ και μεταφράζεται σε μία χρονική περίοδο ηρεμίας, διατήρησαν σε σταθερά υψηλά επίπεδα την ένταση.

Την αναγκαιότητα επανάληψης των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό και την τάχιστη εφαρμογή, από την ισραηλινή ηγεσία, σειράς μέτρων ανακούφισης του παλαιστινιακού λαού, μέσα από την άρση του στρατιωτικού και οικονομικού αποκλεισμού στα αυτόνομα εδάφη, τόνισε ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα, μετά από τη συνάντησή του με τον Κόλιν Πάουελ. Ο Ιορδανός βασιλιάς επανέλαβε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας του παλαιστινιακού λαού με την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα του Ιράκ, για το οποίο κάλεσε τις ΗΠΑ να προχωρήσουν σε οριστική άρση των κυρώσεων. Ο Κόλιν Πάουελ, από την άλλη, απέφυγε τις δηλώσεις και αναχώρησε τάχιστα για το Παρίσι, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλάχ, προκειμένου να αναστραφεί η αρνητική χροιά που έχουν για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ όλες οι πρόσφατες δηλώσεις του Σαουδάραβα αξιωματούχου.

Ομιλητικότερος, όμως, ήταν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, αργά το βράδυ της Πέμπτης. Ο Πάουελ συμφώνησε με τον Σαρόν ότι πρέπει να υπάρξει μια συνεχόμενη βδομάδα χωρίς κανένα επεισόδιο βίας, η οποία θα ακολουθηθεί από μία περίοδο 6 βδομάδων ηρεμίας, πριν αρχίσει η επόμενη φάση εφαρμογής των πορισμάτων της έκθεσης Μίτσελ, που συμπεριλαμβάνουν και το «πάγωμα» κάθε εποικιστικής δραστηριότητας.

Ο Αμερικανός υπουργός έσπευσε να «ανακαλέσει μερικώς» τις δηλώσεις του, μόλις λίγες ώρες νωρίτερα μετά από τη συνάντηση με τον Αραφάτ, περί αναγκαιότητας ανάπτυξης δύναμης διεθνών παρατηρητών που θα επιτηρούν την τήρηση της εκεχειρίας. Ισχυρίστηκε ότι, αντίθετα με τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν, «δεν υιοθέτησε την παλαιστινιακή πρόταση, αλλά εκτίμησε ότι θα ήταν χρήσιμοι οι παρατηρητές σε περίπτωση που συμφωνήσουν και τα δύο μέρη». Από την πλευρά του, ο Αριέλ Σαρόν ήταν κατηγορηματικός στην πάγια άποψή του: Δεν υπάρχει περίπτωση ανάπτυξης διεθνούς δύναμης, διότι είναι παντελώς άχρηστη.

Και πάλι δύο ερμηνείες

Αμέσως μετά την αναχώρηση του Κόλιν Πάουελ από την περιοχή, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι άρχισαν να ερίζουν για το τι ακριβώς σημαίνει και πώς θα εκτιμηθεί το μέτρο «οικοδόμησης εμπιστοσύνης» της χρονικής περιόδου απόλυτης ηρεμίας. Μετά από τα χτεσινά σποραδικά επεισόδια βίας, ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ραανάν Γκισίν, κατέστησε σαφές πως «τα επεισόδια και η εκτόξευση όλμων σημαίνει ότι η Παρασκευή δεν είναι η πρώτη μέρα της αντίστροφης μέτρησης για τη βδομάδα ηρεμίας». Ο Γκισίν κατέστησε σαφές ότι κάθε φορά που θα υπάρχει βίαιο επεισόδιο οποιουδήποτε είδους η αντίστροφη μέτρηση θα διακόπτεται και θα αρχίζει από την αρχή. Την ερμηνεία αυτή φέρεται να στήριξε και αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, που δεν κατονομάζεται.

Αλλη άποψη, όμως, έχουν οι Παλαιστίνιοι. Ο υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, ο οποίος υποστήριζε ότι το πρώτο βήμα «οικοδόμησης εμπιστοσύνης», η βδομάδα, δηλαδή, της ηρεμίας μετρά, ήδη, από χτες. Ο Αμπέντ Ράμπο τόνισε ότι δεν μπορεί να διακόπτεται σε κάθε μεμονωμένο περιστατικό, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν ακολουθούν 6 βδομάδες ηρεμίας αλλά λιγότερες. Εξίσου διαφορετικές από την ισραηλινή εκδοχή είναι οι εκτιμήσεις της Παλαιστινιακής Αρχής για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Ο Γιάσερ Αραφάτ επανέλαβε, χτες, την έκκλησή του προς τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας για σύλληψη όλων όσοι πυροβολούν κατά Ισραηλινών, αλλά απέφυγε επισταμένα να δεσμευτεί για σύλληψη όλων των εξτρεμιστών ισλαμιστών μελών της Χαμάς και της Τζιχάντ, ασχέτως αν παίρνουν μέρος σε επεισόδια πυροβολισμού. Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να πάρει συγκεκριμένη θέση σε αυτήν τη διάσταση απόψεων.

Διαδηλώσεις και σποραδική βία

Πέντε Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τον ισραηλινό στρατό, που ξέσπασαν μετά το τέλος πορείας διαμαρτυρίας στη Ραμάλα, όπου κάηκαν αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες. Ο ένας από τους τραυματίες επλήγη με αληθινά πυρά και οι υπόλοιποι με λαστιχένιες σφαίρες. Ο ισραηλινός στρατός κατήγγειλε ότι στη Χεβρώνα, Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν εναντίον θέσεών του βόμβες μολότοφ, χωρίς να προκληθούν θύματα. Χωρίς απώλειες ήταν, πάντα σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, και μία, μικρής ισχύος, έκρηξη κοντά σε ισραηλινό φυλάκιο στη Βηθλεέμ. Τέλος, ισραηλινή ανακοίνωση τονίζει ότι 6 όλμοι έπληξαν, χωρίς θύματα, 2 εβραϊκούς εποικισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ