Σάββατο 30 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
... Ψυχραιμία παιδιά!

Η Αθήνα αντιμετωπίζει με προσοχή την προσπάθεια των Αλβανών εθνικιστών να δημιουργήσουν ζήτημα Τσαμουριάς

Με χαμηλούς τόνους αντιμετωπίζει η Αθήνα την προσπάθεια ακραίων εθνικιστικών κύκλων της Αλβανίας να δημιουργήσουν ζήτημα «Τσαμουριάς».

Ετσι λοιπόν, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης εκφράστηκε πολύ προσεκτικά όταν ρωτήθηκε χτες για τη διαδήλωση που οργάνωσε προ ημερών μια ομάδα από περίπου 500 Τσάμηδες έξω από την ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα.

«Η χώρα μας, είπε ο Δ. Ρέππας, παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Εχουμε - κατ` επανάληψη και σε όλους τους τόνους - δηλώσει το ενδιαφέρον μας, αφ' ενός, λόγω της εκεί ελληνικής μειονότητας και, αφ' ετέρου, λόγω της ισχυρής παρουσίας που έχει η Ελλάδα στη γειτονική χώρα. Ο ρόλος που παίζουμε για τις εξελίξεις στην περιοχή είναι αναγνωρισμένος και από την κυβέρνηση της Αλβανίας, αλλά και δημόσια αναγνωρισμένος. Δεν υπάρχει πολιορκία των διπλωματικών υπηρεσιών της χώρας μας. Οι κινήσεις ομάδων στην Αλβανία, μπορεί να πει κανείς ότι εντάσσονται στο πλαίσιο μιας ελεύθερης δημοκρατικής λειτουργίας σε μια κοινωνία, όπως η αλβανική. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχουν τέτοια επεισόδια, τα οποία να δημιουργούν πρόβλημα».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης υποστήριξε «ότι δεν υπάρχουν επεισόδια που να δημιουργούν διπλωματικό πρόβλημα. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, έχουν γνώση οι φύλακες».

Ο Δ. Ρέππας θέλησε να υποβαθμίσει κάποιες πληροφορίες που κάνουν λόγο για προκηρύξεις του UCK που κυκλοφόρησαν στην Αθήνα.

«Κυκλοφορούν πολλές προκηρύξεις, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αυτό δεν είναι κάτι νέο. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν είναι κάτι που θα πρέπει να ξενίζει. Αυτό που έχει σημασία είναι να γνωρίζουμε πολύ καλά, εμείς πρώτα από όλα, ότι η κατάσταση στη χώρα μας δεν επιτρέπει σε οποιονδήποτε να αμφισβητήσει την πορεία της ή τις ισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί εδώ και πολλά χρόνια - μέσω διεθνών συνθηκών - σε αυτή την περιοχή. Μεταξύ των άλλων, αναφέρομαι και στα σύνορα. Και βεβαίως, να στείλουμε ένα μήνυμα, εμείς που είμαστε πεισμένοι γι' αυτό, σε όλους τους άλλους, οι οποίοι ίσως έχουν κάποιες επιδιώξεις διαφορετικές, ότι ματαιοπονούν. Πιστεύω ότι αυτή είναι η σωστή θέση. Δεν πρέπει να δίνουμε διαστάσεις που δεν έχουν, σε θέματα τόσο μικρής σημασίας».

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, διέψευσε πληροφορίες για μετακινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων στα βόρεια σύνορα της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ