Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
EΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ (ESM)
«Πράσινο φως» στην πρώτη εκταμίευση

Η διοίκηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) έδωσε και τυπικά χτες το «πράσινο φως» για τη νέα δανειακή σύμβαση με το ελληνικό κράτος από την πλευρά των κρατών της Ευρωζώνης. Οπως αναφέρεται, το ακριβές ύψος του δανείου (εκτιμώμενου ύψους 86 δισ. ευρώ) θα προσδιοριστεί από τη συμμετοχή του ΔΝΤ, από την «επιτυχή εφαρμογή» των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, που θα διασφαλίσουν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με «λογικό κόστος», καθώς και από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, που συμβάλλουν στη μείωση της χρηματοπιστωτικής βοήθειας.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν σήμερα το νέο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα», ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις. «Η βοήθεια σταθεροποίησης για την Ελλάδα εγκρίθηκε από την Ευρωζώνη. Μόλις υπέγραψα το νέο μνημόνιο κατανόησης (MOU) για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γιούνκερ», σημείωσε ο Ντομπρόβσκις. Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι «οι χώρες της Ευρωζώνης εξουσιοδοτήσαμε τον ESM να διαθέσει τα πρώτα 26 δισ. ευρώ», επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα των επόμενων τριών χρόνων έρχεται με αυστηρούς όρους.

Σήμερα Πέμπτη, αναμένεται η εκταμίευση δόσης ύψους 13 δισ. ευρώ, η οποία σχεδόν στο σύνολό της θα διατεθεί για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους, ειδικότερα για την εξόφληση του προηγούμενου δανείου - «γέφυρα», καθώς και για τις «υποχρεώσεις» προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο επικεφαλής του ΕSM, Κλ. Ρέγκλινγκ, το μνημόνιο χαρακτηρίζεται από μακροπρόθεσμες συνταξιοδοτικές, διαρθρωτικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις, από την αναγκαιότητα τόνωσης της ανάπτυξης και των επενδύσεων, την εφαρμογή ενός ισχυρού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, όπως και επίσης για την υλοποίηση μέτρων που θα καταστήσουν τη δημόσια διοίκηση αποτελεσματικότερη.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org