Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Διμερής συμφωνία για «ανάσχεση» του κύματος των μεταναστών

Τα αντιμεταναστευτικά μέτρα εντείνει και η Ουγγαρία

Μετανάστες στην περιοχή του Καλέ
Μετανάστες στην περιοχή του Καλέ
ΠΑΡΙΣΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οι υπουργοί Εσωτερικών, Βρετανίας, Τερέζα Μέι, και Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, προγραμματίζεται σήμερα να υπογράψουν διμερή συμφωνία για την «ανάσχεση» των απανωτών κυμάτων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που κατακλύζουν εδώ και μήνες το Καλέ της βόρειας Γαλλίας, στη γαλλική ακτή της Μάγχης, μόλις 34 χιλιόμετρα νότια των βρετανικών ακτών.

Η διμερής συμφωνία, που επιλέγεται σε αυτή τη φάση να γίνει εκτός ΕΕ, αναμένεται να οδηγήσει σε ενίσχυση των μέτρων αποτροπής και αστυνόμευσης.

Πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων αναφέρουν πως θα συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, περισσότερες κάμερες παρακολούθησης, αύξηση και ενίσχυση φραχτών με συστήματα ανίχνευσης κίνησης στο χώρο του λιμανιού και του σιδηροδρομικού σταθμού, περισσότερες περιπολίες αστυνομικών για τον εντοπισμό μεταναστών και προσφύγων, αύξηση άλλων μέτρων ασφαλείας στο πλαίσιο αντιμετώπισης «εγκληματικών δικτύων διακίνησης» ανθρώπων και άλλα μέτρα, που θα ενισχύουν τους μηχανισμούς παροχής δήθεν «ανθρωπιστικής βοήθειας», σε συνεργασία με συλλόγους και τους τοπικούς αξιωματούχους, στο όνομα «της προστασίας των πιο ευάλωτων ανθρώπων»...

Οι δύο υπουργοί αναμένεται στη συνέχεια να επισκεφθούν το Eurotunnel, όπου οι μηχανισμοί ασφαλείας έχουν ήδη ενισχυθεί για να αποτρέψουν τους μετανάστες να εισέλθουν στο χώρο και να επιβιβαστούν κρυφά στα λεωφορεία. Ακολούθως, ο Καζνέβ θα επισκεφθεί, απόψε, το Βερολίνο για να συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του, Τόμας ντε Μεζιέρ, με επίκεντρο τη μεταναστευτική πολιτική στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τη διεύθυνση του Eurotunnel, ο αριθμός των αποπειρών διείσδυσης έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες νύχτες και δεν ξεπερνά τις 200 κατά μέσο όρο, αφού είχε κορυφωθεί στις 1.700 απόπειρες εισόδου έως τις 3 του μήνα. Επιπλέον, από την αρχή του χρόνου τουλάχιστον 9 μετανάστες έχουν σκοτωθεί στην προσπάθειά τους να φθάσουν στη Βρετανία.

Μέτρα και στην Ουγγαρία

Τα μέτρα αστυνόμευσης στα σύνορά της με τη Σερβία εντείνει η αντιδραστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας, η οποία ανακοίνωσε χτες ότι θα αναπτύξει χιλιάδες αστυνομικούς στο εν λόγω σημείο, σε συνδυασμό με το προχώρημα του φράχτη ύψους 3,5 μέτρων και μήκους 177 χλμ.

Μάλιστα, η ουγγρική κυβέρνηση θέλει να πραγματοποιήσει ειδική προ ημερήσιας διάταξης συνεδρίαση στο Κοινοβούλιο για να αυστηροποιήσει τον ποινικό κώδικα για ζητήματα «παράνομης μετανάστευσης», ακόμα και με ποινές φυλάκισης σε περίπτωση παραβίασής του έως και τέσσερα χρόνια, ενώ προβλέπει και βαρύτερες ποινές για τη διακίνηση ανθρώπων.

Η Ουγγαρία αποτελεί πέρασμα για χιλιάδες ξεριζωμένους κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, που φτάνουν από τα Βαλκάνια, μέσω Τουρκίας, Ελλάδας, Σερβίας και επιχειρούν να περάσουν σε άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δίνει η κυβέρνηση, το 2015 έχει διπλασιαστεί η εισροή προσφύγων και μεταναστών σε σχέση με πέρσι, από 43.000 σε 100.000 που παραμένουν, και διπλάσιο αριθμό που περνάνε για να πάνε σε Αυστρία και Γερμανία.

Η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν παρουσιάζει τα αντιμεταναστευτικά μέτρα ως αντιμετώπιση των «κινδύνων της τρομοκρατίας, της εγκληματικότητας και της ανεργίας» και δηλώνει ότι αφού η ΕΕ δεν δίνει λύση «θα αναλάβει δράση μονομερώς».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org