Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εξαπατούν ασυστόλως

Είπε ο Π. Σκουρλέτης, υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», 15 - 16/8/2015: «Το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θα θέλαμε βεβαίως. Θα πρέπει να το συγκρίνει κανείς με το τι μας περίμενε σε περίπτωση μη συμφωνίας, με τη γενίκευση δηλαδή της ανθρωπιστικής κρίσης (...) Να εφαρμόσουμε τη συμφωνία με όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο κοινωνικά τρόπο και ταυτόχρονα να δημιουργούμε τους όρους απεμπλοκής από αυτήν». Τα επιχειρήματά τους προκειμένου να πείσουν το λαό για την αναγκαιότητα υπογραφής και εφαρμογής του μνημονίου - καρμανιόλα έχουν ξεπεράσει και αυτό το όριο της εξαπάτησης. Υποσχέθηκαν ότι θα σκίσουν τα μνημόνια, θα εφαρμόσουν μέτρα ανακούφισης του λαού, ότι μπορούν να τα κάνουν αυτά με το κεφάλαιο στην εξουσία και την οικονομία, εντός Ευρωζώνης και ΕΕ, αν και ήξεραν ότι δε γίνεται, και τώρα του λένε «σκύψε και σκάβε», πλήρωνε για να ενισχυθεί το κεφάλαιο, έτσι θα πτωχεύεις μεν, αλλά δεν θα εξαθλιωθείς εντελώς, αλλιώς έρχεται γενικευμένη εξαθλίωση. Τι από τα δύο προτιμάς λοιπόν; Ταυτόχρονα, υπόσχονται κάλπικα σκορπώντας φρούδες ελπίδες, ότι με την εφαρμογή του μνημονίου θα απεγκλωβιστούν απ' αυτό! Αυτό δα είναι απάτη στη νιοστή. Με τέτοια διλήμματα πασχίζουν να καθηλώσουν το λαό, να μη διεκδικεί. Είναι μεγάλη προσφορά στους αστούς, στους εχθρούς του λαού. Ο λαός να μην εγκλωβιστεί, να διεκδικήσει ικανοποίηση των αναγκών του.

Ταμείο για το κεφάλαιο

Ο Αλ. Τσίπρας, στην ομιλία του στη Βουλή για το μνημόνιο, είπε: «Συμφωνήθηκε το περίφημο Ταμείο να μην είναι Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων - Ιδιωτικοποιήσεων με έδρα το Λουξεμβούργο, αλλά να είναι ένα Ταμείο που το μισό του επιδιωκόμενου στόχου θα προέλθει από το ούτως ή άλλως Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, από τα χρήματα δηλαδή, από τα κεφάλαια από την επαναϊδιωτικοποίηση των τραπεζικών μετοχών και το άλλο μισό, χωρισμένο κι αυτό στη μέση, το 50% του μισού, δηλαδή το 25%, από αποκρατικοποιήσεις και το άλλο 25% από αξίες που θα δημιουργηθούν όχι από την άμεση ιδιωτικοποίηση, προκειμένου να επαναχρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία». Μ' αυτό τον τρόπο, λέει, η κυβέρνηση δεν ιδιωτικοποιεί. Δε λένε, όμως, την πραγματική αλήθεια. Γιατί σύμφωνα με τα παραπάνω, το 75% θα δοθεί με διάφορους τρόπους στους επιχειρηματικούς ομίλους για να επενδύσουν και να κερδοφορήσουν, ώστε να έρθει η καπιταλιστική ανάκαμψη, η οποία περνά μέσα από τα συντρίμμια των δικαιωμάτων των εργαζομένων, από τα μνημόνια των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ. Το δε άλλο 25% από το Ταμείο που δίνεται για πληρωμή του χρέους, αυτό είναι του κεφαλαίου και όχι του λαού, ο οποίος το πληρώνει με τα μέτρα χρεοκοπίας του από τα μνημόνια. Δεκάρα από το Ταμείο δεν πάει στο λαό. Οσο για την έδρα που δε θα είναι το Λουξεμβούργο, έτσι κι αλλιώς η Κομισιόν θα έχει την εποπτεία του.

Πασχίζει να διαχωριστεί

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκης, εξηγώντας γιατί ψήφισε η ΝΔ στη Βουλή το μνημόνιο, κατέφυγε στον ισχυρισμό ότι το κόμμα του δεν ψήφισε αντιλαϊκά μέτρα, αλλά στήριξε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας για να μην υπάρξει άτακτη χρεοκοπία. Αυτή η προπαγάνδα προσπαθεί να πείσει ότι τα βαριά μνημονιακά μέτρα οφείλονται στην κακή διαπραγμάτευση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά η ΝΔ δεν είχε άλλη επιλογή, αφού κινδύνευε η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Βεβαίως, ό,τι και αν πει, δεν μπορεί να κρύψει ότι η πρεμούρα της να μην υπάρξει άτακτη χρεοκοπία, σημαίνει πρεμούρα να σωθεί το κεφάλαιο από την κρίση και να ενισχυθεί. Αλλωστε, η ΝΔ, είτε στην κυβέρνηση Παπαδήμου, είτε στη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, εφάρμοσε άγρια αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα, προκειμένου να βγει η καπιταλιστική οικονομία της Ελλάδας από την κρίση σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, χρεοκοπώντας το λαό. Ξέρει καλά αυτή την τέχνη, αυτή είναι η στρατηγική της, την ίδια στρατηγική συνεχίζει και η τωρινή κυβέρνηση, γι' αυτό ψήφισαν μαζί στη Βουλή το μνημόνιο. Ολα τα άλλα είναι για τα μάτια του κόσμου. Αλλωστε, πασχίζει να δείξει και αντιπολιτευτικό προφίλ, γι' αυτό κάνει τον κάλπικο διαχωρισμό «άλλο τα αντιλαϊκά μέτρα, άλλο η ευρωπαϊκή πορεία», αν και αυτά τα δύο είναι «νύχι-κρέας».

Ενδυνάμωση ρόλου με πλάτες των ΗΠΑ;

Την ίδια μέρα που η κυβέρνηση ιδιωτικοποιούσε τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, δίνοντάς τα στο γερμανικό μονοπώλιο «Fraport», ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνος Σκουρλέτης, συναντούσε τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς. Βασικό θέμα της συνάντησης ο τομέας Ενέργειας, ενόψει της προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων και της παραπέρα απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, που ενδιαφέρει μονοπωλιακούς ομίλους των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου μετά τη συνάντηση, «εξετάστηκαν ειδικά τα ενεργειακά σχέδια στα οποία εμπλέκεται η Ελλάδα, μεταξύ των οποίων αυτό του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (Trans Adriatic Pipeline - TAP) και του Ελληνοβουλγαρικού διασυνδετηρίου Αγωγού (IGB)». Ηταν η πρώτη μιας σειράς συναντήσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ για τα ζητήματα της Ενέργειας, καθώς, σύμφωνα με το ΥΠΑΠΕΝ, «η ενδυνάμωση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου θα συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης με τον ειδικό απεσταλμένο και συντονιστή για τις Διεθνείς Ενεργειακές Σχέσεις των ΗΠΑ, Αμος Χοστάιν, ο οποίος αναμένεται σύντομα στην Ελλάδα». Αλλωστε, αμερικανικά μονοπώλια ενδιαφέρονται και για την εξόρυξη υδρογονανθράκων από ελληνικές θάλασσες, ενώ στηρίζουν τον ενεργειακό άξονα Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας. Βεβαίως, για την Ενέργεια ενδιαφέρονται και γερμανικά μονοπώλια. Μυρίζουν παζάρια ή γίνονται κιόλας;

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1561 Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης Γιάκοπο Πέρι, θεωρούμενος και πατέρας της όπερας.

1741 Ο Δανός εξερευνητής Βίτους Μπέρινγκ γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος που προσεγγίζει την Αλάσκα, δίνοντας το όνομά του στον Βερίγγειο Πορθμό (μεταξύ Αλάσκας και Σιβηρίας).

1795 Γεννιέται ο Φιλικός επαναστάτης του 1821 Νικόλαος Κασομούλης.

1915 Πεθαίνει ο Γερμανός γιατρός Πολ Ερλιχ, που το 1908 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ιατρικής.

1940 Ξεκινά η επίθεση της 8ης εθνικοαπελευθερωτικής στρατιάς (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας) εναντίον των κατοχικών στρατευμάτων του ιαπωνικού ιμπεριαλισμού. Η μάχη (που έμεινε γνωστή και ως «μάχη των 100 συνταγμάτων») έληξε στις 5 Δεκέμβρη με νίκη των Κινέζων κομμουνιστών.

1944 Αρχίζουν οι επιθετικές επιχειρήσεις του σοβιετικού στρατού στη Ρουμανία, η οποία κατέληξε με τη συντριβή της γερμανικής στρατιάς της Νότιας Ουκρανίας.

1948 Λήγει η μεγαλύτερη έως τότε εκστρατεία του κυβερνητικού στρατού κατά των δυνάμεων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στη Βόρεια Πίνδο («Σχέδιο Κορωνίς»), με 6 μεραρχίες πεζικού, 2 μοίρες ΛΟΚ και 8 λόχους πολυβόλων, πυροβολικό και αεροπορία. Στόχος τους, το χτύπημα και η εξόντωση του κύριου όγκου των δυνάμεων του ΔΣΕ που βρίσκονταν στο Γράμμο. Οι μάχες, που διήρκεσαν σχεδόν 70 μέρες, έληξαν με τον περίφημο ελιγμό των δυνάμεων του Δημοκρατικού Στρατού στο Βίτσι και την αποτυχία ουσιαστικά του κυβερνητικού στρατού να επιτύχει το σκοπό του.

1950 Από το Εκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών καταδικάζονται σε θάνατο 13 κομμουνιστές, στη δίκη της «Αυτοάμυνας Προαστίων», με τον ΑΝ 509/1947. Ανάμεσά τους οι Σπύρος Αντύπας, Γ. Μαρτίνος, Καβαλιεράτος και Παντελής Κιουρτσής.

1965 Σχηματίζεται η κυβέρνηση του Ηλία Τσιριμώκου, η οποία καταψηφίζεται μετά από 8 μέρες. Ηταν μία από τις πολλές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης που έδωσε ο βασιλιάς και δεν μακροημέρευσαν, στην προσπάθειά του να συγκροτήσει κυβέρνηση με την ΕΡΕ και τους λεγόμενους «αποστάτες» της Ενωσης Κέντρου.

1968 Στις 20 προς 21 Αυγούστου δυνάμεις του Συμφώνου της Βαρσοβίας, μαζί με δυνάμεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας, καταστέλλουν την αντεπανάσταση στην Τσεχοσλοβακία, που βρισκόταν σε εξέλιξη πριν από πολλούς μήνες και ήταν το αποτέλεσμα της οπορτουνιστικής διάβρωσης του ΚΚ, καθώς και της δράσης ξένων μυστικών υπηρεσιών.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org