Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015 - αριθ. φύλλου: 12217

ΡΙΖΟΣ ΜΑΡΟΥΔΑΣ
Η εφαρμογή του μνημονίου θα σημάνει τον αφανισμό μας

Κάλεσμα σε αγώνα στους μικρομεσαίους αγρότες


ΣΕΛ.  13
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕ ΤΑ 14 ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ
Απόφαση συνεπής με την πολιτική απελευθέρωσης και την ενίσχυση του κεφαλαίου

ΣΕΛ.  5

Ο λαός να τους χαλάσει τα σχέδια, με την οργάνωση, τον αγώνα του, στηρίζοντας το ΚΚΕ

Η κυβέρνηση, μετά την ψήφιση του μνημονίου και μπροστά στην υλοποίησή του, επεξεργάζεται διάφορα σενάρια, όπως να κάνει άμεσα εκλογές, ζητώντας πρώτα ψήφο εμπιστοσύνης, ή να προχωρήσει στην ψήφιση των πρώτων εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου από θερινά τμήματα της Βουλής και αμέσως μετά να προχωρήσει σε εκλογές. Ολα αυτά τα σενάρια περιστρέφονται γύρω από ένα βασικό στόχο: Το πώς θα υλοποιηθούν απρόσκοπτα οι αντιλαϊκοί αυτοί νόμοι, με το λαό στη γωνία, παθητικό παρατηρητή αυτών των εξελίξεων.

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του τονίζει: «Ο λαός έχει τη δύναμη να τους χαλάσει τα σχέδια, με την οργάνωση και τον αγώνα του, στηρίζοντας το ΚΚΕ, τη μόνη δύναμη που του είπε την αλήθεια και με συνέπεια παλεύει για μια πραγματική φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση».


Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σενάρια για να «στριμώξουν» το λαό

Με διαρροές από στελέχη της κυβέρνησης, μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, κορυφώθηκε τις προηγούμενες μέρες η εκλογολογία. Ενα σενάριο προβλέπει να ζητήσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης κι αν δεν την πάρει, να προχωρήσει σε εκλογές άμεσα.

Από χτες προέκυψε και το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει στην ψήφιση των πρώτων εφαρμοστικών νόμων από τα θερινά τμήματα της Βουλής και μετά να δρομολογήσει εκλογές.

Ο,τι και να γίνει, γύρω από το ενδεχόμενο των εκλογών, «πλέκονται» ερμηνείες και προβλέψεις για πιθανές εξελίξεις, τόσο σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τα κόμματα που θα μπορούσαν να συνδιαμορφώσουν την επόμενη κυβέρνηση, ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών. Αναθερμαίνεται δε και η συζήτηση για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση, η εκλογολογία έχει στόχο να δράσει παραλυτικά στο λαό, αλλά και στο κίνημα, την ώρα που είναι αναγκαίο να οργανώσει την πάλη του ενάντια στα μέτρα του μνημονίου και την πολιτική που τα επιβάλλει, να παλέψει για το μπλοκάρισμά τους, να διεκδικήσει την ανάκτηση των απωλειών, την ικανοποίηση των αναγκών του.

Στην πραγματικότητα, υποδεικνύουν στο λαό να κρατήσει στάση αναμονής μέχρι την κάλπη. Την ίδια ώρα, χτίζουν νέα αναχώματα και επεξεργάζονται καινούργια ψευτοδιλήμματα περί αντισταθμιστικών μέτρων ανακούφισης από τη βαρβαρότητα του μνημονίου, ή εφαρμογής πολιτικής απεμπλοκής, γρήγορα, από το μνημόνιο, για να χειραγωγήσουν λαϊκές συνειδήσεις, να ενσωματώσουν τη δυσαρέσκεια και να ανακόψουν οποιαδήποτε τάση χειραφέτησης από την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική.

Ποιος είναι ο καημός τους; Να προχωρήσουν τα αποφασισμένα μέτρα του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων που θα ακολουθήσουν, με το λαό θεατή, στη γωνία, ακόμη καλύτερα γι' αυτούς, με την ανοχή του.

Γι' αυτό επεξεργάζονται τα διάφορα σενάρια, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται και οι εκλογές: Για να επιτεθούν με μεγαλύτερη σφοδρότητα στο λαό και όχι βέβαια για να τον ανακουφίσουν από τα βάρβαρα μέτρα, τα οποία άλλωστε οι ίδιοι ψηφίζουν.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει χάσει την εμπιστοσύνη της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας. Αυτός παρουσιάζεται ως ο κυριότερος λόγος για να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

Πράγματι, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μετά την ψηφοφορία της 14ης Αυγούστου, έχει χάσει την εμπιστοσύνη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που τη στηρίζει. Εχει, όμως, την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της Βουλής, αφού το μνημόνιο ψηφίστηκε από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Αυτό είναι το πραγματικό «κυβερνητικό» μπλοκ που στέκεται απέναντι από τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα. Το συγκροτούν σύσσωμα τα κόμματα των μνημονίων, της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου, που μας έφεραν στη σημερινή βαρβαρότητα.

Από δω προκύπτει η ανάγκη να άρει ο λαός την εμπιστοσύνη του συνολικά από τα κόμματα του κεφαλαίου και να εμπιστευτεί το ΚΚΕ. Να επικεντρώσει χωρίς καθυστέρηση όλες του τις προσπάθειες στην οργάνωση της πάλης και σ' αυτή την κατεύθυνση να αξιοποιήσει και τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν.

Το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη που παλεύει με συνέπεια και σταθερότητα για την έξοδο από την κρίση σε όφελος του λαού. Είναι το μόνο κόμμα που ασκεί στη Βουλή αντιπολίτευση από τη σκοπιά των πραγματικών λαϊκών συμφερόντων.

Που καταθέτει όλες του τις δυνάμεις στην ανασύνταξη του κινήματος, στο δυνάμωμα των εργατικών αγώνων, σε τροχιά ρήξης με το κεφάλαιο, την ΕΕ και την εξουσία τους. Εκεί βρίσκεται η πραγματική ελπίδα για το λαό, σ' αυτήν την προοπτική πρέπει να διαθέσει τις δυνάμεις του και την ψήφο του.


Εκτός παιδικών σταθμών δεκάδες χιλιάδες παιδιά και φέτος

Εληξε χτες η προθεσμία για τις αιτήσεις των οικογενειών που μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» (με μέρος του να χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ) και δεκάδες χιλιάδες παιδιά αναμένεται και φέτος να μείνουν εκτός παιδικών σταθμών, λόγω περικοπών στη χρηματοδότηση, αλλά και των προϋποθέσεων που τίθενται και αποκλείουν χιλιάδες νέα ζευγάρια.


ΣΕΛ.  17


ΑΡΘΡΟ
Το μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τα πανεπιστήμια

ΣΕΛ.  9
Φρεντερίκ Ζολιό - Κιουρί: Ο κομμουνιστής νομπελίστας Χημείας

ΣΕΛ.  12
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
Ξεπατώνουν στη δουλειά τους εργαζόμενους στα «πεντάμηνα»

ΣΕΛ.  8
Σε θέση μάχης ενάντια στα μέτρα του μνημονίου οι συνταξιούχοι

Σε θέση μάχης βρίσκονται οι συνταξιούχοι όλης της χώρας, απέναντι στα νέα μέτρα που φέρνει το 3ο μνημόνιο, όπως δηλώνουν σε ανακοίνωσή τους οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - Δημοσίου - ΟΣΕ - ΟΑΕΕ - ΝΑΤ - ΤΑΕ ΟΑΕΕ.


ΣΕΛ.  7


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org