Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Αυγούστου 2015 - αριθ. φύλλου: 12216

«Μαχαίρι» τουλάχιστον 20% στις κατώτερες συντάξεις

ΣΕΛ.  9
ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Διαδοχικές «αξιολογήσεις» με αντιλαϊκά μέτρα και παζάρια για το χρέος

ΣΕΛ.  7

Ο λαός να άρει την «εμπιστοσύνη» του στα κόμματα των μνημονίων, της ΕΕ, του καπιταλιστικού δρόμου

Να εμπιστευτεί το ΚΚΕ

  • Η Βουλή, με συντριπτική πλειοψηφία, στηριγμένη σε ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - ΝΔ - Ποτάμι - ΠΑΣΟΚ, ψήφισε το τρίτο μνημόνιο με τα πιο σκληρά από ποτέ αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα, για να ενισχυθούν αποκλειστικά οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που εγκρίθηκε και από το Γιούρογκρουπ. Παρά τις όποιες απώλειες στην ψηφοφορία από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όχι βεβαίως από σκοπιά αντίθεσης στο κεφάλαιο και την ΕΕ, η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της Βουλής.
  • «Το ζήτημα είναι ο λαός να άρει συνολικά την "εμπιστοσύνη" του στα κόμματα των μνημονίων, της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου, που μας έφεραν στη σημερινή βαρβαρότητα και να εμπιστευτεί το ΚΚΕ, τη μόνη δύναμη που παλεύει με συνέπεια και σταθερότητα για την έξοδο από την κρίση σε όφελος του λαού», αναφέρει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΣΕΛ.  3

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Είναι στο χέρι του λαού

«Η αντιστροφή πορείας για τη χώρα είναι ακόμη εφικτή εφόσον η κυβέρνηση της Αριστεράς προχωρήσει σταθερά σε έργα. Το καθήκον όλων μας είναι βαρύ, και παρά την επώδυνη συμφωνία, ας μην "πυροβολήσουμε" την ελπίδα του κόσμου...».

Αυτά γράφει η προχτεσινή «Αυγή» στο κύριο άρθρο της, επιβεβαιώνοντας ότι δεν έχει όρια το θράσος της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο λαό.

Ακόμα και τώρα, που μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, φόρτωσαν στην πλάτη του λαού ένα ακόμα μνημόνιο, πουλάνε ελπίδες ότι είναι εφικτή η αντιστροφή της κατάστασης προς μια δικαιότερη κατανομή των βαρών του μνημονίου, όπως λένε, δηλαδή προς φιλολαϊκή κατεύθυνση, αρκεί βέβαια ο λαός να συνεχίσει να τους στηρίζει, να μην αντιδρά στα βάρβαρα μέτρα και να βάλει πλάτη στην εφαρμογή τους.

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με την «Αυγή», προϋπόθεση της σωτηρίας του λαού είναι να προσυπογράψει τη χρεοκοπία του, μέσα από την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, το οποίο, επιπλέον, δρομολογεί ό,τι δεν πρόλαβε ή δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί από τα άλλα δύο.

Προεκλογικά, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίχτηκε στο ψέμα και την πλάνη, για να κλέψει την ψήφο του λαού. Το ίδιο κάνει και τώρα για να αποσπάσει την ανοχή του, ώστε να εφαρμοστούν ευκολότερα τα μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Τι λέει στην πραγματικότητα; Οτι μπορεί να ψηφίστηκε το μνημόνιο, αλλά πρέπει να μείνει ζωντανή η αυταπάτη που καλλιεργούν στο λαό ότι η συμφωνία αυτή δεν είναι πολιτική της κυβέρνησης και ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να απαλύνει τις αντιλαϊκές συνέπειες.

Η χειραγώγηση του λαού, ύστερα από πέντε χρόνια άγριας φοροεπιδρομής και απανωτών ανατροπών σε Εργασιακά και Ασφαλιστικό, είναι από τα κεντρικά καθήκοντα που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις προς το κεφάλαιο.

Ξέρουν καλά ότι δεν αρκεί να ψηφιστεί το μνημόνιο. Το κύριο είναι να περάσουν χωρίς αντιδράσεις τα μέτρα που αυτό προβλέπει. Και προκειμένου να ενσωματώσουν τη δίκαιη λαϊκή αγανάκτηση, πουλάνε ελπίδα ότι η κυβέρνηση έχει τον τρόπο να εφαρμόσει το μνημόνιο και ταυτόχρονα να δουλεύει για την αντιστροφή της πορείας υπέρ του λαού.

Είναι αδίσταχτοι. Πρώτα κάλεσαν το λαό να διαδηλώσει υπέρ της κυβέρνησης, για να ενισχυθεί τάχα η διαπραγματευτική της ισχύς απέναντι στους «θεσμούς». Μετά καλούσαν το λαό να δείξει κατανόηση στις «αναγκαίες υποχωρήσεις», βαφτίζοντας «τακτικούς ελιγμούς» τις αντιλαϊκές συμφωνίες στα Γιούρογκρουπ που προηγήθηκαν.

Οταν δρομολογήθηκε το τρίτο μνημόνιο, μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, με αυτόν το ρόλο στον καταμερισμό, καλούσε το λαό να διαδηλώσει για να διορθώσει τάχα ο ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική του.

Τώρα, αφού έσταξαν το δηλητήριο της ανοχής και της αναμονής, λένε στο λαό να συνεχίσει να πιστεύει ότι υπάρχει διέξοδος προς όφελός του μέσα απ' αυτόν τον αντιλαϊκό δρόμο, που οριοθετούν παλιά και νέα μνημόνια, η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, η επιδίωξη του κεφαλαίου να υπάρξει ανάκαμψη.

Το κλίμα αναμονής συντηρούν και οι σχεδιασμοί για ανακάτεμα της τράπουλας μέσα από εκλογές.

Η ελπίδα που «πούλησε» προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, έγινε λεπίδα για τα εναπομείναντα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Αυτό θα συνεχιστεί, όσο ο λαός δεν δοκιμάζει τη δύναμή του, όσο δεν παίρνει την υπόθεση στα χέρια του. Κι αυτό προϋποθέτει οργάνωση για το αντιπάλεμα των μνημονίων και των μέτρων, πάλη για ανάκτηση των απωλειών, κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων, προετοιμασία για σκληρούς ταξικούς αγώνες, που θα στοχεύουν στη δημιουργία προϋποθέσεων για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Σημαίνει συμπόρευση με το ΚΚΕ και δυνάμωμα της λαϊκής συμμαχίας, που παλεύει σε ρήξη με το κεφάλαιο, την ΕΕ και την εξουσία τους.


ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Εμπρακτη συμπαράσταση σε μετανάστες και πρόσφυγες

Είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες - μετανάστες στο Πεδίον του Αρεως, πριν από τη μεταφορά τους στον Ελαιώνα, παρέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων, των συνδικάτων.


ΣΕΛ.  11


Διαμαρτυρία χτες από τους αγρότες του Αιγίου ενάντια στο νέο μνημόνιο

ΣΕΛ.  9
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΕΦΟΡΙΑ
Ανοίγει ο δρόμος για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις

ΣΕΛ.  4
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015
Συμπληρωματικά αντιλαϊκά μέτρα με φόντο τις «αποκλίσεις»

ΣΕΛ.  4
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Ξεψυχούν στη θάλασσα και στα αμπάρια πλοίων...

ΣΕΛ.  11


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org