Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015 - αριθ. φύλλου: 12219

Στις 5 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ

ΣΕΛ.  8
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ είναι η μόνη εναλλακτική πολιτική διέξοδος για το λαό

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ραδιοφωνικό σταθμό


ΣΕΛ.  4   -   5

Ο λαός να δυναμώσει την πάλη ενάντια στα μνημόνια, την πάλη για διέξοδο σε όφελός του, ενισχύοντας το ΚΚΕ

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις επικείμενες εκλογές

  • Η κυβέρνηση αποφάσισε να προκηρύξει εκλογές, ζητώντας από το λαό την ψήφο για να συνεχίσει τη βάναυση αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική με τα προηγούμενα μνημόνια και το νέο, που ψήφισε μαζί με ΝΔ - Ποτάμι - ΠΑΣΟΚ.
  • Ο πρωθυπουργός, στις χτεσινοβραδινές δηλώσεις του, υποσχέθηκε ότι μέσα στο πλαίσιο της εφαρμογής του μνημονίου για την ανάκαμψη του κεφαλαίου μπορεί να φέρει μέτρα ανακούφισης του λαού. Τα ίδια έλεγε και πριν από τις εκλογές του Γενάρη και έφερε μνημόνιο. Είναι μεγάλη παγίδα, στην οποία δεν πρέπει να πέσει ο λαός.
  • Η «Αριστερή Πλατφόρμα», που στήριξε την κυβέρνηση να φτάσει στο μνημόνιο, παγιδεύει το λαό ζητώντας του αντιμνημονιακή ψήφο, ενώ προβάλλει πολιτική εντός του καπιταλισμού και της ΕΕ.
  • Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε δήλωσή του ανέφερε, μεταξύ άλλων: Το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη των εκλογών για να δυναμώσει το μήνυμα της αντίστασης, της πάλης ενάντια στα επαίσχυντα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς, τους αντιλαϊκούς νόμους, για να ενισχυθεί η μοναδική δύναμη που μπορεί να στηριχτεί πάνω της το εργατικό - λαϊκό κίνημα, να ηγηθεί της πάλης για μια πραγματική εναλλακτική διέξοδο από την κρίση σε όφελος του λαού, για το ίδιο το μέλλον της νέας γενιάς, για να βγει δυνατός ο ίδιος ο λαός, για τη δική του προοπτική και εξουσία.

ΣΕΛ.  3,    6

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο λαός να μην παγιδευτεί

Η προχτεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον υπουργό Εργασίας είναι ενδεικτική της προπαγανδιστικής γραμμής που διαμορφώνει η κυβέρνηση, ενόψει και των εκλογών.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Γ. Κατρούγκαλος είπε ότι το μνημόνιο δίνει περιθώρια «ευελιξίας» σε ό,τι αφορά τα μέτρα που πρέπει να νομοθετηθούν σε Εργασιακά και Ασφαλιστικό και ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει τη μάχη της διαπραγμάτευσης για να πετύχει ρυθμίσεις λιγότερο επώδυνες για το λαό.

Τα «όπλα» της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για τα μέτρα, που σκοπεύει να νομοθετήσει μέχρι το τέλος του χρόνου, είναι - σύμφωνα με τον υπουργό - το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» και οι θέσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσπάσει εκ νέου την ανοχή των εργαζομένων και, βεβαίως, να χειραγωγήσει το λαό, ώστε και με την ψήφο του να αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική πλειοψηφία είναι προκλητική. Επαναφέρει το παραμύθι του «καλού διαπραγματευτή», που μπορεί τάχα να φέρει καλύτερα αποτελέσματα για το λαό ακόμη και με την εφαρμογή του μνημονίου - καρμανιόλα. Είναι ένα από τα ύπουλα αντιλαϊκά επιχειρήματα - παγίδες με τα οποία «χρυσώνουν το χάπι» του μνημονίου.

Τα ίδια έλεγε, όμως, και προεκλογικά η κυβέρνηση, για να καταλήξει τελικά να υπογράψει το τρίτο (και χειρότερο) μνημόνιο, που προβλέπει επίσης την πλήρη εφαρμογή των άλλων δύο. Είναι αναξιόπιστοι.

Τα βάρβαρα μέτρα που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο για τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό είναι ανεπίστρεπτα και μόνο η αποφασιστική παρέμβαση των εργαζομένων και του λαού στο πεδίο της ταξικής πάλης μπορεί να τα εμποδίσει.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση υπόσχεται να βελτιώσει τους όρους του μνημονίου παγιδεύοντας το λαό (αλήθεια, γιατί δεν έγινε με τη διαπραγμάτευση και μπορεί να γίνει τώρα;), ο αρμόδιος υπουργός εκδίδει εγκυκλίους που επιδεινώνουν κι άλλο τους όρους συνταξιοδότησης για δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους.

Την ώρα που επικαλούνται τις «βέλτιστες πρακτικές», για να νομοθετήσουν στα Εργασιακά, τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» δείχνουν ότι το μήνα Ιούλη, μόνο το 16% των νέων θέσεων εργασίας ήταν πλήρους απασχόλησης.

Το υπόλοιπο 84% ήταν θέσεις ημιαπασχόλησης, μερικής απασχόλησης, εκ περιτροπής και πάει λέγοντας. Παρόμοια είναι η τάση μείωσης της πλήρους απασχόλησης και σε όλα τα άλλα κράτη - μέλη των Ευρωζώνης - ΕΕ, όπως παραδέχονται οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί.

Κατά τ' άλλα, η «ευελιξία» που διαπιστώνει η κυβέρνηση σε σχέση με όσα συμφώνησε στο μνημόνιο, είναι κοροϊδία στο τετράγωνο. Αλήθεια, πόση ευελιξία μπορεί να περιέχει ο όρος ότι η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει ορισμένα υφιστάμενα πλαίσια της αγοράς εργασίας, «συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, της συλλογικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων»;

'Η η παραδοχή ότι «οι αλλαγές στις πολιτικές για την αγορά εργασίας δε θα πρέπει να συνεπάγονται την επιστροφή σε παλαιότερα πλαίσια πολιτικής, ασύμβατα με τους στόχους της προώθησης μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης»;

Αυτά είναι που συμφώνησαν στο τρίτο μνημόνιο. Επομένως, ας αφήσουν τα ψέματα ο υπουργός Εργασίας και η κυβέρνηση. Τα μέτρα που θα φέρουν θα είναι σαρωτικά, επειδή προστίθενται και δεν αντιτίθενται στις ανατροπές που έγιναν με τα προηγούμενα μνημόνια.

Τα εναπομείναντα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα μπαίνουν ξανά στη λαιμητόμο επειδή αυτό επιβάλλουν η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου, ο στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης που υπηρετεί και αυτή η κυβέρνηση.

Τα μέτρα αυτά περιγράφονται στις γενικές κατευθύνσεις των στρατηγικών της ΕΕ και είναι η μήτρα των «βέλτιστων πρακτικών» που επικαλείται η κυβέρνηση. Μόνο που αυτές οι πρακτικές είναι βέλτιστες μόνο για το κεφάλαιο.

Μόνο αν κατανοηθεί ο ταξικός χαρακτήρας των μέτρων και ανάλογα οργανωθεί η πάλη των εργαζομένων, μπορεί να δημιουργηθούν όροι για το εμπόδισμά τους, για την ανάκτηση των απωλειών, την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, κάτι που απαιτεί πάλη ενάντια στο κεφάλαιο, στην ΕΕ, στην εξουσία τους. Σ' αυτήν τη ρότα, η εργατική τάξη, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα να εγκαταλείψουν τα αστικά κόμματα, να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ και με την ψήφο τους στις εκλογές.


Το ΚΚΕ στο πλευρό των μεταναστών και προσφύγων

Συνεχίζεται το δράμα των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που συγκεντρώνονται στο συνοριακό σταθμό της Ειδομένης στο Κιλκίς, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, προσπαθώντας να φτάσουν στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος επισκέφτηκε χτες την Ειδομένη, με τον ευρωβουλευτή του Κόμματος Σωτήρη Ζαριανόπουλο, και συνομίλησε με πρόσφυγες, εκδηλώνοντας και έτσι τη συμπαράσταση του Κόμματος.


ΣΕΛ.  14


ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Δάνεια με προαπαιτούμενο τη συντριβή του λαού

ΣΕΛ.  7
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Νέα προσκόμματα στην απονομή των συντάξεων

ΣΕΛ.  8
Θράσος Β. Μεϊμαράκη

Μεγάλο το θράσος του προέδρου της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκη, να δηλώνει ότι θα απευθυνθεί στο ΚΚΕ για στήριξη σε κυβέρνηση παίρνοντας τη διερευνητική εντολή, έχοντας ψηφίσει όλα τα μνημόνια, ξέροντας ότι το ΚΚΕ παλεύει για την ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου και της ΕΕ και ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, τους ΑΝΕΛ, τα άλλα αστικά κόμματα.


ΣΕΛ.  6


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org