Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1866 Η «Επαναστατική Συνέλευση» της Κρήτης κηρύσσει την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Η Κρητική Επανάσταση έληξε το 1869, χωρίς όμως να πετύχει τους σκοπούς της.

1903 Γεννιέται ο συνθέτης Γιάννης Κωνσταντινίδης (γνωστός ως Κώστας Γιαννίδης).

1940 Ο Λέων Μπρονστάιν (Τρότσκι) πεθαίνει στο Μεξικό, έπειτα από θανάσιμο χτύπημα που κατάφερε ο Ισπανός μαχητής του Ισπανικού Εμφυλίου Ραμόν Μερκάντερ.

1944 Σε συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ου. Τσόρτσιλ, ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας», Γ. Παπανδρέου, ζητά την ένοπλη συνδρομή της Μ. Βρετανίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ΕΑΜ και να διασφαλιστεί η αστική εξουσία μετά την Απελευθέρωση.

1944 Περίπου χίλιες γυναίκες από τα Χάσια και την Πίνδο κάνουν μαχητική διαδήλωση στα Τρίκαλα.

1945 Γεννιέται ο συνθέτης Βασίλης Πολυδούρης.

1946 Πάνω από εκατό χιλιάδες λαού διαδηλώνουν στη Θεσσαλονίκη την απόφασή τους να αγωνιστούν για τη Δημοκρατία.

1950 Σχηματίζεται κυβέρνηση Βενιζέλου - Παπανδρέου, έπειτα από την παραίτηση της κυβέρνησης Πλαστήρα.

1951 Πεθαίνει ο δικηγόρος Διονύσης Χριστάκος, βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης και γενικός γραμματέας των Δημοκρατικών Συλλόγων μετά την Απελευθέρωση.

1951 Εκδίδεται η απόφαση του Αναθεωρητικού Στρατοδικείου Αθηνών για τους 16 ΕΠΟΝίτες, που το 1949 είχαν καταδικαστεί σε θάνατο. Τελικά καταδικάστηκαν σε θάνατο οι Δημήτρης Αυγερινός, Νικήτας Μαραγκός, Φάνης Πασπαλιάρης και Μάνθος Τσιμπουκίδης. Οι υπόλοιποι καταδικάστηκαν σε ισόβια. Η θανατική ποινή δεν εφαρμόστηκε τελικά.

1952 Ξεκινά η εκδίκαση της αίτησης αναθεώρησης της δίκης της ΟΕΝΟ (18/10 - 4/11/1948), στην οποία είχαν καταδικαστεί σε θάνατο τα στελέχη του ΚΚΕ Αντώνης Αμπατιέλος, Παναγιώτης Τιμογιαννάκης, Δημήτρης Γαλάτης, Διονύσης Διακρούσης, Βασίλης Μπεκάκος και Μήτσος Κολιαράκης. Η αίτηση απορρίφθηκε.

1964 Πεθαίνει ο Παλμίρο Τολιάτι, ΓΓ της ΚΕ του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και ένας από τους Γραμματείς της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

1971 Τρεις φρουροί και τέσσερις κατάδικοι των φυλακών «Σαν Κουεντίν» σκοτώνονται, κατά τη διάρκεια απόπειρας ομαδικής απόδρασης κρατουμένων. Στους νεκρούς περιλαμβάνεται και ο ηλικίας 29 ετών Τζορτζ Τζάκσον, μέλος των «Μαύρων Πανθήρων».

1983 Δολοφονείται στο αεροδρόμιο της Μανίλα ο ηγέτης της φιλιππινέζικης αντιπολίτευσης Μπενίνιο Ακίνο. Ο Ακίνο επέστρεφε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ζούσε ως εξόριστος, για να οδηγηθεί στη φυλακή. Η δολοφονία του ξεσήκωσε κύμα διαμαρτυρίας κατά του δικτατορικού καθεστώτος Μάρκο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ