Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΙΑΝΤΖΙΝ
Πολλά τα ερωτήματα για την εταιρεία διαχείρισης χημικών

114 οι νεκροί, 57 αγνοούμενοι, 692 στα νοσοκομεία, 17.000 κατοικίες πλήγηκαν και 6.000 άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν

ΤΙΑΝΤΖΙΝ.--

Με τον αριθμό των νεκρών από τις αλλεπάλληλες εκρήξεις στον αποθηκευτικό χώρο της πόλης - λιμανιού της ανατολικής Κίνας, Τιαντζίν, πριν 6 μέρες να ανέρχεται στους 114, των ακόμα αγνοούμενων στους 57 και των μεταφερμένων στα νοσοκομεία στους 692, ενώ μεγάλες είναι οι υλικές ζημιές και η ανησυχία για εκτεταμένη ρύπανση από επικίνδυνα χημικά που εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα, εγείρονται πολλά ερωτήματα για τις αιτίες αυτής της τραγωδίας. Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που έρχονται στο φως πριν ολοκληρωθεί βεβαίως η έρευνα, αποδεικνύεται ότι οι εκρήξεις ξεκίνησαν σε αποθήκη με πολύ επικίνδυνα χημικά, όπως το κυανούχο νάτριο, η οποία δεν πληρούσε πολλές προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, η ιδιοκτήτρια εταιρεία της αποθήκης χημικών «Tianjin Dongjiang Port Ruihai International Logistics» είχε εγκαταστήσει την αποθήκη μόλις 564 μ. από συγκρότημα κατοικιών, όταν ο σχετικός νόμος ορίζει ότι πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον 1 χιλιόμετρο μακριά. Επίσης, εξετάζεται αν διέθετε άδεια λειτουργίας για τέτοιου είδους αποθήκη, που οφείλει να τηρεί συγκεκριμένες και αυστηρές προδιαγραφές. Σύμφωνα με δημοσιεύσεις στον κινεζικό Τύπο, η εν λόγω εταιρεία δεν είχε λάβει πιστοποίηση διαχείρισης επικίνδυνων εμπορευμάτων για την περίοδο μεταξύ Οκτώβρη 2014 και Ιούνη 2015, αλλά φαίνεται ότι την περίοδο αυτή είχε βγάλει το ανάλογο πιστοποιητικό. Είναι έτσι πολύ εύλογο να αναζητείται τι ακριβώς συνέβη, ποιος έδωσε, αν έδωσε πιστοποιητικό.

Οπως ανακοινώνεται από τις επίσημες αρχές, ήδη έχουν συλληφθεί 10 υπεύθυνοι της εταιρείας, ενώ μετά το τελικό πόρισμα της έρευνας, θα επιβληθούν αυστηρές ποινές σε όσους έχουν ευθύνη για την τραγωδία. Αυτή την κατεύθυνση έδειξε και η ηγεσία της χώρας, με δηλώσεις του Προέδρου, Σι Τσινπίνγκ και του πρωθυπουργού, Λι Κετσιάνγκ, ότι πρέπει να επανεξεταστεί το πλαίσιο της νομοθεσίας για την ασφάλεια της εργασίας και να παρθούν μέτρα για την πρόληψη των ατυχημάτων. Ωστόσο, το γεγονός ότι στην Κίνα ενισχύονται οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και το «κυνήγι του κέρδους» από τα μονοπώλια, αναγορεύεται σε στοιχείο προόδου και διαμορφώνει κατάλληλες συνθήκες για τέτοια δυστυχήματα, που γίνονται όλο και πιο συχνά.

Χτες, πάντως, η κατάσταση στην πληγείσα περιοχή έγινε δυσκολότερη, καθώς η βροχή δημιούργησε συνθήκες μεταφοράς των επικίνδυνων τοξικών στην ατμόσφαιρα, ενώ οι αρχές επιστράτευσαν και ειδική μονάδα του στρατού με ειδικό εξοπλισμό, για την απολύμανση των περιοχών αλλά και κοντινών κατοικιών που έχουν επηρεαστεί από τα χημικά. Αναφέρεται δε ότι 17.000 νοικοκυριά έχουν πληγεί και 6.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και έχουν μεταφερθεί σε καταυλισμούς και άλλους χώρους.

Επίσης, χτες, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από εκατοντάδες συγγενείς, φίλους και τις τοπικές αρχές στη μνήμη των θυμάτων και ιδιαίτερα των πυροσβεστών, που όλες αυτές τις μέρες δίνουν ηρωική μάχη για την αντιμετώπιση της κατάστασης και ήδη θρηνούν 39 συναδέλφους τους, ενώ και πλειοψηφία των ακόμα αγνοούμενων είναι πυροσβέστες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ