Σάββατο 18 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Καταγγέλλει την κυβέρνηση για «ντε φάκτο» αναγνώριση του Κοσσόβου

Τις πρόσφατες δηλώσεις και μεθοδεύσεις του υπουργού Εξωτερικών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Ν. Κοτζιά, που ουσιαστικά αποτελούν «ντε φάκτο» αναγνώριση του Κοσσόβου, καταγγέλλει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Θυμίζουμε ότι ο Ν. Κοτζιάς, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Δυτικά Βαλκάνια που ολοκληρώθηκε χτες, την Τρίτη 14/7, κατά το πρώτο επίσημο ταξίδι υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στην Πρίστινα, δήλωσε ότι «το Κόσσοβο και η Ελλάδα μπορούν να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν όλες τις μορφές συνεργασίας, με ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα».

Σε αυτή τη βάση, προσκάλεσε τον Κοσοβάρο Αλβανό ομόλογό του, Χ. Θάτσι (πρώην πρωθυπουργό και αρχηγό του ΟΥΤΣΕΚΑ επί πολέμου του ΝΑΤΟ το 1999) στην Ελλάδα. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η ίδρυση Γραφείου (τύπου πρεσβείας) του Κοσσόβου στην Αθήνα.

Μάλιστα, σερβικά ΜΜΕ, όπως το «Δίκτυο Β92», μεταφέροντας εντός εισαγωγικών δηλώσεις του Ν. Κοτζιά, αναφέρουν ότι υποσχέθηκε πως «εντός του υπάρχοντος πλαισίου συνεργασίας, η Ελλάδα θα υποστηρίξει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αλλά και την ένταξή του σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως η ΙΝΤΕΡΠΟΛ και η ΟΥΝΕΣΚΟ»...

Πλήρης ταύτιση με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στα Βαλκάνια

Σε αυτή τη βάση, η ΕΕΔΥΕ εξέδωσε ανακοίνωση, όπου «καταγγέλλει την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κόσσοβο, το οποίο αποτελεί από το 1999 προτεκτοράτο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ, στην πρώτη επίσκεψη Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στην Πρίστινα, είναι απαράδεκτες και προσβλητικές για τους λαούς της Γιουγκοσλαβίας και των Βαλκανίων. Η δήλωση περί υποστήριξης της ένταξης τμήματος της Σερβίας, που έχει αποσχιστεί μετά το βάρβαρο βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ το 1999, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αποτελούν την "ντε φάκτο" αναγνώριση του Κοσσόβου και αποδεικνύουν την πλήρη ταύτιση και ένταξη της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή».

Παραπέρα η ανακοίνωση υπογραμμίζει:

«Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει παραπέρα τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, προσφέρει υπηρεσίες στις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, συμπληρώνοντας έτσι και την αντιδραστική της στάση στα μέτωπα της Ουκρανίας και Μέσης Ανατολής.

Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει τώρα τα επικίνδυνα σχέδια για αναγνώριση του Κοσσόβου και να αποσύρει όλες τις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις της χώρας από την περιοχή.

-- Καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

-- Αποδέσμευση από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org