Σάββατο 18 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η κυβέρνηση...

Πολύ βολικό πράγμα τελικά η επίκληση της «κυβέρνησης της αριστεράς», μπαινοβγαίνει από το συρτάρι ανάλογα με τις ανάγκες της αστικής διαχείρισης...

Θυμηθείτε: Οι σχετικές επικλήσεις, με εμπροσθοφυλακή το περιβόητο σλόγκαν «πρώτη φορά αριστερά», βρέθηκαν στα «φόρτε» τους το διάστημα πριν τις βουλευτικές εκλογές του Γενάρη του 2015, όταν εργατικά - λαϊκά στρώματα απογοητευμένα από τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έπρεπε να πιστέψουν σε μια νέα αυταπάτη, ότι μια εναλλαγή διακυβέρνησης, μια «κυβέρνηση της αριστεράς» εντός των τειχών της ΕΕ, του κεφαλαίου και της εξουσίας τους, μπορεί να δώσει φιλολαϊκή διέξοδο, να δώσει έστω μια ανακούφιση στο λαό.

Από την επομένη των εκλογών βέβαια, όταν με αστραπιαία ταχύτητα επισημοποιήθηκε το -προφανώς προσυμφωνημένο- κομπρεμί για το σχηματισμό της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, το... «πρώτη φορά αριστερά» μας τελείωσε και η «κυβέρνηση της αριστεράς» έγινε εν ριπή οφθαλμού «κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας».

.

... της «Αριστεράς»

Ελα όμως που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και η «κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας» μας... «έσωσε» με τον ίδιο τρόπο που μας «έσωναν» και οι προκάτοχοί της, δηλαδή με ένα νέο βάρβαρο μνημόνιο! Ξαφνικά, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, «θυμήθηκαν» ξανά τα περί «κυβέρνησης της αριστεράς», μπας και την ξαναπατήσει κανείς και πειστεί ότι το δικό της το μνημόνιο θα είναι... πιο φιλολαϊκό από τα προηγούμενα. Από κοντά φυσικά και οι διάφοροι «διαφωνούντες» της «Αριστερής Πλατφόρμας» που διαφωνούν με το νέο μνημόνιο, αλλά... στηρίζουν ολόθερμα την «κυβέρνηση της Αριστεράς» που το φέρνει!

Το συμπέρασμα για το λαό όμως είναι ένα: Οπως και να αυτοπροσδιορίζονται, «αριστερές», «αριστεροδέξιες», «κοινωνικής σωτηρίας», «ειδικού σκοπού» κ.ο.κ., όλες οι κυβερνήσεις που κινούνται εντός των τειχών της εξουσίας του κεφαλαίου και των εκάστοτε λυκοσυμμαχιών του, θα τσακίζουν το λαό για λογαριασμό των μονοπωλίων!

Το «όχι» τους ήταν «ναι» (1)

Το μαύρο - άσπρο επιχείρησε να κάνει ο Αγγ. Χάγιος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με συνέντευξή του στη χτεσινή «Εφημερίδα των Συντακτών». Υποστηρίζοντας ότι το ΚΚΕ «ρίχνει άκυρο σε στόχους ρήξης σήμερα», προχωρά σε λαθροχειρία, προκειμένου να δικαιώσει τη στάση του δικού του πολιτικού χώρου, που στήριξε την κυβερνητική πολιτική, προσφέροντας απλόχερα το άλλοθι που ήθελε η κυβέρνηση στο δημοψήφισμα, στηρίζοντας με φανατισμό το «όχι», ενώ ήξεραν πολύ καλά πως η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει αύριο το «όχι», για να πει «ναι» σε ένα νέο αντιλαϊκό μνημόνιο. Το ζήτημα δεν είναι εάν ένα κομμάτι του κόσμου που ψήφισε «όχι» το ψήφισε έχοντας την εντύπωση ότι έτσι απορρίπτει την αντιλαϊκή πολιτική, τα μνημόνια τη λιτότητα ακόμα - ακόμα και την ίδια την ΕΕ, το ευρώ. Το ζήτημα είναι τι στάση κρατούν οι πολιτικές δυνάμεις στο προσκλητήριο της κυβέρνησης. Εκαναν ή όχι πλάτη στην προσπάθειά της να καλλιεργήσει ψευδαισθήσεις και εντυπώσεις στο λαό; Πρόσφεραν ή όχι τη σημαία τους στο «σόου» που έστησε ο Τσίπρας; Εδώ μέχρι και κοινούς εκλογικούς αντιπροσώπους είχαν στα εκλογικά κέντρα. Να θυμηθούμε πως δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μαζί με του ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένες φορές με την αρωγή Χρυσαυγιτών με πολιτικά προπηλάκιζαν τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ, που προπαγάνδιζαν τη θέση του Κόμματος.

Το «όχι» τους ήταν «ναι» (2)

Το τριπλό «όχι» εξέφρασε μόνο η πολιτική στάση του ΚΚΕ, το οποίο και έδωσε μια άνιση μάχη ενάντια και στα κόμματα του «ναι» και στα κόμματα του κυβερνητικού «όχι».

Ο πολιτικός χώρος που αντιπροσωπεύει ο Αγγ. Χάγιος σύρθηκε πίσω από το κυβερνητικό «όχι», δεν αντιπάλεψε τον ωμό εκβιασμό της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προς τους εργαζόμενους, η οποία πήρε αυτό το «όχι» και το μετέτρεψε σε ένα νέο «περήφανο» μνημόνιο. Οσο για την εκτίμηση του Αγγ. Χάγιου πως «ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται σε κορμό ενός μνημονιακού "εθνικού" τόξου», αλήθεια αυτό πότε έγινε; Την Κυριακή το βράδυ, μετά το δημοψήφισμα; Δηλαδή, την Κυριακή το πρωί, που η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζαν το «όχι» που οδήγησε στο μνημόνιο, τι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ; Ριζοσπαστικό και αριστερό κόμμα; Πολύ όψιμα βρήκαν το φως τους στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Γιατί, μέχρι τώρα, πήγαιναν χέρι-χέρι με τη σημερινή κυβέρνηση σε όλες τις στρατηγικές επιλογές της, συμβάλλοντας και αυτοί στον αποπροσανατολισμό και στον αφοπλισμό του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Βέβαια, ούτε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ βρήκε το φως της, ούτε η κυβέρνηση άλλαξε ξαφνικά χαρακτήρα και πολιτική. Απλά ορισμένοι, μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις, επιχειρούν να απαγκιστρωθούν από τη μέχρι τώρα πολιτική τους και να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση, συνεχίζοντας από νέες θέσεις να παίζουν το ρόλο του αναχώματος προς την πραγματική ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος.

Και η ΣΕΣ στο ... ρόλο της!

Ποιος άλλος έσπευσε να στηρίξει τη συμφωνία-έγκλημα συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την τρόικα; Η γνωστή Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), η οποία - ευθυγραμμιζόμενη με την εδώ ΓΣΕΕ - εξέφρασε την ανακούφισή της, γιατί, όπως λέει σε ανακοίνωσή της, «η ΕΕ απέφυγε την καταστροφή ενός Grexit»! Σχολιάζοντας την παρέμβασή της, το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι «και αυτή η τοποθέτηση της ΣΕΣ αποτελεί πρόκληση για τους εργαζόμενους της Ευρώπης. Η ΣΕΣ αποδεικνύει για μια ακόμα φορά το ρόλο της, ως υπερασπιστή πάση θυσία της Κομισιόν, της ΕΕ και της πολιτικής των πολυεθνικών, του κεφαλαίου». Ολα αυτά τη στιγμή που ενώ οι δυνάμεις της ΠΣΟ στην Ελλάδα, το ΠΑΜΕ, πρωτοστατούν στην οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στο νέο αντεργατικό μνημόνιο, οι δυνάμεις του κεφαλαίου μέσα στα συνδικάτα, η ΣΕΣ, πανηγυρίζουν για μια συμφωνία που απαιτεί το αίμα των εργαζομένων για να σωθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ο ρόλος της ΣΕΣ, ο οποίος πρέπει να καταδικαστεί από κάθε συνεπή, αγωνιστική συνδικαλιστική δύναμη σε όλη την Ευρώπη.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1610 Πεθαίνει ο Ιταλός ζωγράφος Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο.

1918 Γεννιέται ο ηγέτης του αγώνα κατά του Απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής και επικεφαλής του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, Νέλσον Μαντέλα, (πρώτος Πρόεδρος μετά την κατάργησή του το 1994).

1922 Γεννιέται ο Αμερικανός φιλόσοφος Τόμας Κουν.

1925 Εθνικοαπελευθερωτική εξέγερση πραγματοποιείται στη Συρία εναντίον των Γάλλων ιμπεριαλιστών - αποικιοκρατών. Οι συγκρούσεις κράτησαν σχεδόν δύο χρόνια και έληξαν με νίκη των Γάλλων.

1925 Ο Α. Χίτλερ εκδίδει τον πρώτο τόμο του «Ο Αγών μου».

1941 Πεθαίνει ο μουσουργός Διονύσιος Λαυράγκας.

1950 Αρχίζει στο Εκτακτο στρατοδικείο Αθηνών η δίκη, για παράβαση του Α.Ν. 509, 61 κομμουνιστών και κομμουνιστριών.

1955 Αρχίζει στη Γενεύη η διάσκεψη των αρχηγών των κυβερνήσεων των τεσσάρων μεγάλων δυνάμεων, ΕΣΣΔ - ΗΠΑ - Βρετανίας - Γαλλίας, με βασικό θέμα την ειρήνη.

1956 Ο ΓΓ της ΚΕ του Ουγγρικού Κόμματος Εργαζομένων Ματίας Ράκοσι αντικαθίσταται από τον Ερνο Γκέρο. Η απομάκρυνση του Μ. Ράκοσι δεν άμβλυνε την εσωκομματική διαπάλη, η οποία σύντομα θα κατέληγε σε κυριάρχηση του οπορτουνισμού και την εκδήλωση ανοιχτής αντεπανάστασης.

1961 Κατά τη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΟΚ, στο Γκότεσμπεργκ της Βόννης, οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της ΟΔ Γερμανίας, του Λουξεμβούργου, του Βελγίου και της Ιταλίας τάσσονται υπέρ της δημιουργίας Ενωσης των Ευρωπαϊκών Κρατών και της σύγκλησης Συνόδων Κορυφής σε τακτά χρονικά διαστήματα.

1962 Στρατιωτικό πραξικόπημα σημειώνεται στο Περού. Ο Πρόεδρος, Μ. Πράδο, ανατρέπεται και αντικαθίσταται από τον στρατηγό Ρ. Πέρεζ.

1966 Φυλετικές ταραχές ξεσπούν στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ και διαρκούν έως τις 23 του μηνός. Η βίαιη καταστολή της αστυνομίας και της εθνοφρουράς είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 30 Αφροαμερικανών.

1983 Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ ορίζεται επικεφαλής της δικομματικής Εθνικής Επιτροπής, αρμόδιας για θέματα Λατινικής Αμερικής.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org