Σάββατο 18 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Ανάσα» για το κεφάλαιο

«Με τη συμφωνία παίρνουμε ανάσα για να κατανείμουμε τα βάρη με κοινωνικά δικαιότερο τρόπο».

Αυτό είναι άλλο ένα ακόμα άθλιο ψέμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με στόχο να καλλιεργήσει τον εφησυχασμό και να αποσπάσει τη λαϊκή στήριξη στο μνημόνιο Τσίπρα. Ετσι επιχειρούν να εμφανίσουν το μαύρο - άσπρο. Ομως, η πραγματικότητα είναι πεισματάρα και δείχνει ωμά ότι από τη Δευτέρα, που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται ορισμένα απ' αυτά που αποφασίστηκαν την περασμένη Τετάρτη, μόνο ανάσα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, αλλά μάλλον ασφυξία για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Η «ανάσα», για την οποία μιλά η κυβέρνηση, αφορά τη στήριξη των τραπεζών όχι κυρίως για να μπορούν οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι να παίρνουν το 60άρι από τα ΑΤΜ, αλλά για να μπορούν να στηρίξουν τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων, τις προσδοκίες από τις υποσχέσεις για αναδιάρθρωση του χρέους που θα εξασφαλίσει εξοικονόμηση κρατικού χρήματος, καθώς και την πρόσβαση στο επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ κ.ά. Αυτές είναι οι «ανάσες» προς το κεφάλαιο που εξασφαλίζονται με την αντιλαϊκή συμφωνία με το νέο μνημόνιο.

Η επόμενη μέρα της υπογραφής του μνημονίου Τσίπρα, που έρχεται να προστεθεί στα μνημόνια Παπανδρέου και Σαμαρά, περιέχει ήδη από τη Δευτέρα μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών που μετατάσσονται στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ. Η φοροληστεία του λαού απογειώνεται τόσο με την έμμεση όσο και την άμεση φορολογία. Οι αγρότες θα δουν διπλασιασμό του φόρου (26% από 13%) μάλιστα από το πρώτο ευρώ, ενώ τα νοικοκυριά θα δουν και μείωση (50%) στο επίδομα θέρμανσης κ.ά. Υπολογίζονται ήδη σε 3,2 δισ. τα χρήματα που θα φύγουν από τις λαϊκές τσέπες, για να ενισχυθούν τα κρατικά ταμεία και μέσα απ' αυτά τα ταμεία των καπιταλιστών. Επίσης 1 δισ. θα αφαιρεθεί από το εργατικό εισόδημα λόγω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ στα νησιά η κατάργηση της μείωσης κατά 30% του φόρου κάνει ακόμα χειρότερη την κατάσταση. Σ' όλο αυτό πρέπει να προστεθεί το χαράτσι που ονομάζεται «εισφορά αλληλεγγύης» και το οποίο αυξήθηκε στο 2%, ενώ παραμένει και ο ΕΝΦΙΑ.

Χωρίς ανάσα είναι η κατάσταση για τους εργαζόμενους και στο θέμα του Ασφαλιστικού, όπου πλέον όλοι θα βγαίνουν στη σύνταξη μετά τα 67, ενώ όσοι καταθέτουν τώρα για σύνταξη και δεν είναι ακόμα 67 χρόνων, παρότι έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα, θα πάρουν μόνο ένα μέρος της σύνταξης και το υπόλοιπο όταν και αν συμπληρώσουν το 67ο έτος. Σ' αυτά προστίθεται ο οικονομικός στραγγαλισμός των Ταμείων που επίσης οδηγεί σε μειώσεις συντάξεων.

Η ανάσα που παρέχει στο κεφάλαιο η κυβέρνηση, για την εργατική τάξη σημαίνει, ανάμεσα στ' άλλα, νέο πλαίσιο για τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης (η σχετική πρόβλεψη περιέχεται στο μνημόνιο Τσίπρα). Οχι μόνο δε γίνεται κουβέντα για τα 751, αλλά προωθείται νέο πλαίσιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις, ώστε αυτές να υπακούουν στις ανάγκες της περίφημης ανταγωνιστικότητας, δηλαδή της διασφάλισης των καπιταλιστικών κερδών. Κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, «Δημοσιονομικό Συμβούλιο» που θα λειτουργεί σαν αυτόματος κόφτης κρατικών δαπανών, βεβαιώνουν πως πράγματι η κυβέρνηση Τσίπρα αναδεικνύεται σε μεγάλο κεφάλαιο για το κεφάλαιο.

Για να πάρει, λοιπόν, ανάσα ο λαός πρέπει να αντισταθεί σε αυτήν την πολιτική και όχι να την αποδεχτεί ως έχει. Να μην αποδεχτεί την υποταγή του, να μη δεχτεί νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα, να δυναμώσει τους αγώνες για την κάλυψη απωλειών, για νέες διεκδικήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ